Hlavní obsah

Znáte kefírovou houbičku? Vyrobí vám zdravý nápoj za pouhý den!

Foto: Sofi photo; Shutterstock.com

Foto: Sofi photo; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kefír z obchodu nejspíše znáte. Slyšeli jste už ale o tibetské kefírové houbě? Z mléka vám přes noc vyrobí váš vlastní domácí nápoj – z hlediska výživových hodnot je oproti tomu kupovanému nedostižný.

Článek

Kefírová houba je sice známá pouze s přívlastkem tibetská, ve skutečnosti však pochází nejen z Tibetu, ale také z kavkazských hor. Původně byla houba používána čistě z praktických důvodů, k delšímu uchování kravského či koňského mléka.

Stáří houbičky se odhaduje až na pět tisíc let a její tajemství si obyvatelé původní domoviny dlouho střežili – s nápojem se netajili, vlastní kefírová zrna však byla tabu. Až v devatenáctém století začali tento zázrak zkoumat ruští lékaři v Moskvě kvůli evidentně pozitivním účinkům na lidské zdraví.

Proč je tolik prospěšný?

Kefírový nápoj, i když je sám o sobě nakyslý, pomáhá odkyselovat organismus – podobně paradoxní se tyto zásadotvorné účinky mohou zdát u citronu. Kefír také zamezuje shromažďování potravy a následným hnilobným procesům ve střevech.

V trávicím systému navíc působí jako taková zdravotní policie. Hravě si totiž poradí s přemnoženými kvasinkami, viry a bakteriemi. Kefír je bohatým zdrojem vitaminu skupiny B, včetně kyseliny listové.

Obsahuje desítky druhů přátelských probiotických bakterií. Běžně dostupné jogurty, jogurtové a kefírové nápoje nejsou z tohoto hlediska tak hodnotné.

Řekli byste obyčejný kefír…

Při dlouhodobém užívání domácího kefíru tak zvýšíte vaši obranyschopnost a odolnost organismu. Pravidelné popíjení upravuje krevní tlak, má příznivý účinek na srdce a oběhový systém. Celkově vám kefírová houba upraví trávení.

Napomáhá také při léčbě cukrovky, astmatu, alergií, onemocnění plic či při zánětu průdušek. Pomůže vám, pokud trpíte na bolest hlavy či migrény, deprese. Tato zázračná houbička by vám také měla pomoci od nejrůznějších ekzémů či jiných kožních problémů.

Zlepšení byste měli pocítit i v případě onemocnění ledvin, močových cest či revmatismu. Tibetská houbička snižuje hladinu cholesterolu a výskyt zánětlivých onemocnění. A je dokonce jedním z přírodních prostředků používaných jako prevence rakovinového bujení.

Foto: oannawnuk; Shutterstock.com

Foto: oannawnuk; Shutterstock.com

Domácí továrna na kefír

Houbička je běžně k dostání ve specializovaných internetových obchodech, nebo si ji můžete koupit od konkrétního člověka, který ji již má doma (jde o desetikoruny). Jakmile vám dorazí domů, pro jistotu ji před použitím propláchněte, připravte si sklenici, která by měla být dostatečně velká – nad kefírem by měla mít „rezervu“.

Vložte ji do sklenice a zalejte mlékem, ne ohřátým – nemá ráda vysoké teploty, klidně studeným z lednice. Ideální je mléko tučné či polotučné a čerstvé. Já osobně mám však zkušenosti i s tvorbou kefíru z mléka trvanlivého a houbička bez problému prospívá.

Foto: joannawnuk; Shutterstock.com

Foto: joannawnuk; Shutterstock.com

Sklenici přikryjte gázou či papírovým ubrouskem a nechte stát při pokojové teplotě 24 hodin. Dobré je občas zamíchat, aby se kefír tvořil rovnoměrně. Pro promíchání nepoužívejte nic kovového. Kefír je hotový, když při pohybu sklenice na jejích stranách zůstává typický kefírový povlak.

Pokud byste chtěli houbu při její práci přibrzdit, můžete dát sklenici s houbou do lednice – zde jí bude příprava kefíru trvat až pět dní. Záleží i na její velikosti a k tomu množství mléka. Základní poměr je jedna až dvě lžíce kefírové kultury na půl litru mléka. Důležitá je správná péče – houbička po čase začne tvořit sliz, ten odstraňujte oplachováním (mezi výrobou nápojů), je to normální jev.

Frekvence užívání záleží na vás. Pro někoho je příjemné každodenní pití, někdo si kefírový nápoj dopřává třeba dvakrát do týdne. Při delší pauze v pití kefíru, můžete houbičky skladovat až dva měsíce v mrazáku, dobře usušené vydrží až rok. Poté je možné opět nastartovat jejich činnost.

Houbičky se nebojte, stojí to za to. Časem se s ní naučíte pracovat a výsledný kefír vyladíte ke své chuti. Tak na zdraví!

Reklama

Načítám