Hlavní obsah

Zoufalé „pětatřicítky“: Chtějí dítě, nemají s kým!

Foto: isifa

Jakmile začnou ženám bít biologické hodiny, budou po dítěti toužit za každou cenuFoto: isifa

Reklama

Léta žijí samy, a doposud jim to nevadilo. Ale teď už touží po dítěti. Je jim okolo 35 let, a dokonce je napadá, že si miminko pořídí s neznámým cizincem na dovolené. Stejně jako čtenářku Zuzanu!

Článek

Podobně zoufalých žen, jako je naše čtenářka Zuzana (37), je podle odborníků stále víc. Vše se jim daří, až na oblast lásky a vztahů. Do svých jednatřiceti let v podstatě neměla Zuzana na hledání partnera čas, studovala, absolvovala roční stáž v cizině, pak pracovala, aby dosáhla určité pozice. A pak se to nějak nedařilo. „Vlastně jsem nikdy nezažila nějaký vážný dlouhodobý vztah. Nejdřív jsem to brala s humorem a sem tam si užívala nějakého nezávazného krátkodobého vztahu,“ vypráví Zuzana, které už to takhle nevyhovuje. Už chce zázemí, ne občasný sex. „A nejhorší je, že začínám toužit po dítěti. Čím dál víc mě trápí myšlenka, že není nikdo, s kým bych si ho mohla pořídit,“ říká Zuzana.

Proto už má dokonce připravený jakýsi plán pro případ nejvyšší nouze. „Pokud se mi v nějaké rozumné době nepodaří potkat někoho, s kým bych chtěla strávit život, pořídím si dítě s někým neznámým. Odjedu na dovolenou, vysadím antikoncepci a užiji si čtrnáct dní s nějakým cizincem, a budu doufat, že se vrátím těhotná,“ prozrazuje Zuzana.

Chci dítě! Značka: S kýmkoli

Zuzanina zoufalost je děsivá, ale odborníky nepřekvapuje. „Její pocity chápu, přece jen plodnost ženy je omezená, takže člověk často přehodnotí své postoje. Opravdu v určitou chvíli začne být prioritou mít dítě než najít si partnera. Toho koneckonců můžete potkat kdykoli, ale dítě v šedesáti už určitě mít nebudete,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: thinkstock

Mít partnera, který se stane otcem vašich dětí, je ideální. Ale ne každé ženě se podaří vhodného muže najítFoto: thinkstock

A o jaké ženy vlastně jde? Jsou to vesměs úspěšné a finančně soběstačné ženy, kterým bijí biologické hodiny na poplach. Pořídit si dítě lze různými způsoby, od dohody s homosexuálním kamarádem, přes získání spermatu od známého a jakési „domácí" umělé oplodnění s pomocí stříkačky. Jenže sehnat takové odvážlivce není vůbec snadné, a když už se někdo takový najde, už nelze říct, že otec je neznámý. A tyhle ženy nechtějí riskovat, že dítě nebude jen a jen jejich.

Plán s riziky

Odborníci spíš takovým ženám radí, aby si jasně zvážily, co všechno jejich plán obnáší. Rizika jsou především následující.

  • Na vše sama – Nejde jen o finance. Dítě bude žít jen z vašich peněz, času a energie.
  • Pozor na geny – „Je dobré znát otce svých dětí, jeho genetické předpoklady, rodinnou anamnézu, vlastnosti a podobně, protože jeho geny se objeví ve vašem dítěti,“ varuje psychoterapeutka Lucie Horníková.
  • Mami, kde je táta – Jednou se vaše dítě zeptá, kde je jeho otec. Co mu v tu chvíli říct? Pravdu nebo nějaký smyšlený příběh? To nebude lehké! „Pravdu bych dítěti řekla určitě, potřebuje znát své kořeny, je ale potřeba to správně dávkovat,“ radí Anita Michajluková.
Foto: thinkstock

Život bez muže si ženy představit dovedou, bez dítěte ale většina z nich neFoto: thinkstock

Lepší „něco“ nežli nic?

Většinu z vás asi napadne, zda je lepší mít dítě i za takto komplikovaných podmínek, nebo se smířit s tím, že z vás matka nikdy nebude. Jednoznačná odpověď neexistuje, ale je pravda, že když se ozvou biologické hodiny, většina žen se raději vzdá představ o krásné rodině, než aby se připravila o možnost mít dítě. Takhle nás příroda stvořila, jednoduše řečeno, drtivá většina žen má mateřství v genech.

Co si o Zuzanině plánu myslíte? Dokázaly byste se vzdát role matky?

Reklama

Načítám