Hlavní obsah

Zranění na zamrzlém chodníku? Nafoťte své boty!

Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz, Shutterstock.com

Reklama

Upadli jste na namrzlém chodníku, natloukli jste si a zničili oblečení? Pokud máte pocit, že byl na vině špatný stav chodníku, ať již z důvodu náledí nebo chybějící dlažební kostky, žádejte odškodnění!

Článek

Chodit v zimě po ledovatém chodníku, to je někdy vyloženě o zdraví. Pokud si na něm ublížíte nebo si uděláte nějakou škodu, můžete chtít po jeho majiteli odškodnění. A platí to i v létě, pokud je chodník ve špatném technickém stavu.

Kdo je viník

Za to, v jakém stavu chodník je, odpovídá jeho majitel. Ten by ho měl udržovat a také nést následky, pokud to zanedbá, a v důsledku toho dojde ke zranění a škodě. Většinou je to obec.

„Obce většinou nároky poškozených nechtějí uznávat. Více než polovina z nich končí u soudu. Ty se naštěstí při dostatku důkazů kloní na stranu zraněných občanů,“ říká právník Petr Novák z internetové poradny Vaše nároky. Výše finanční náhrady záleží vždy na konkrétním případu.

Zajistěte důkazy: fotky, svědky i lékaře

Abyste náhradu škody dostali, potřebujete co nejvíc důkazů, které doloží, co se stalo, kdy přesně a kde. Co všechno je tedy dobré udělat?

  • Nafoťte mobilem (nebo o to požádejte svědky) místo nehody. -
  • Dohlédněte, aby byla na fotkách vidět adresa a kdy (den a hodina) se to stalo. -
  • Nafoťte také své boty jako důkaz, že jste měli vhodnou obuv do aktuálního počasí. -
  • Svědky, kteří pád viděli, požádejte o telefonický kontakt a domluvte si s nimi případné svědectví. Za svědky můžete povolat i záchranáře, pokud byli k vašemu úrazu přivoláni. -
  • Vyžádejte si lékařské zprávy od ošetřujícího lékaře a svého praktika požádejte o vypracování hodnocení bolestného. -

„K fotografiím je vhodné přiložit také popis prostředí. Například, že na chodníku byla 5 cm vrstva sněhu, pod kterou byla souvislá vrstva ledu,“ radí Petr Novák.

Foto: Lena Evans, Shutterstock.com

Pokud se při pádu na chodníku zraníte, požádejte o svědectví i lidi, kteří vám pomáhaliFoto: Lena Evans, Shutterstock.com

Odškodnění za úraz i roztrženou bundu

Výše bolestného a případných trvalých následků se nevypočítává jen z lékařského posudku. Jestliže jste v důsledku úrazu skončili v pracovní neschopnosti, můžete nárokovat i ztrátu na výdělku – tu dokládáte potvrzením od zaměstnavatele.

„Máte ale také právo na náhradu nákladů spojených s péčí o své zdraví, například za léky či jízdné do zdravotnického zařízení, dále také nákladů spojených s péčí o svou osobu nebo domácnost. Samozřejmě lze uplatnit i náhradu věcné škody, třeba pokud jste si při pádu poškodili oblečení nebo rozbili hodinky. Výši těchto nároků je potřeba doložit příslušnými doklady a účtenkami,“ vysvětluje právník Petr Novák.

Kdy nic nedostanete

Bohužel se může stát, že se odškodnění nedočkáte. Typickým případem je, když napadne ledovka a vy třeba hodinu poté uklouznete na namrzlém chodníku. Pak se uznává, že za tak krátkou dobu nebylo reálně možné chodník uklidit.

Právě proto obce vydávají tzv. „limity v plánech zimní údržby“. Stanoví se v nich, do kdy musí být které komunikace uklizeny – pro hlavní komunikace to mohou být dvě hodiny, ale u okrajových klidně i 12 hodin. Každá obec má tyto časy jiné, ale vždy by měly být úměrné a reálné. „Vlastník se může své odpovědnosti zprostit, jestliže dokáže, že nebylo možné závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit,“ vysvětluje právník Novák.

Můžete si za to sami?

V mnoha případech se vlastník komunikace může snažit „hodit vinu“ na vás – může tvrdit, že jste měli klouzavou a nevhodnou obuv, nebo jste na namrzlém chodníku utíkali, a proto jste upadli.

„Obce se často snaží využít nepříliš šťastného znění zákona a argumentují, že jste museli předvídat, v jakém stavu chodník je. Ale nikdo nechce spadnout nebo se zranit, takže jde tak, aby neupadl – čímž tento argument nedává smysl,“ uzavírá právník Petr Novák. Pokud se s majitelem komunikace nedohodnete, musíte se obrátit na soud.

Náhradu škody můžete požadovat i v dalších situacích: Pracovní a školní úraz: Víme, kdy máte nárok na odškodné!

Reklama

Načítám