Hlavní obsah

Ztracené ráje. Místa, která zničil nápor turistů

Foto: Windofchange64, Shutterstock.com

Foto: Windofchange64, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řada lokalit žije z cestovního ruchu a může být vděčná za každého turistu. Jsou ale bohužel i místa, která doslova trpí pod náporem davů. A některým nekonečný nájezd selfie chtivých cestovatelů dokonce už nevratně ukradl jejich původní krásu.

Článek

Cestování nikdy nebylo snazší. Letenky se dají pořídit už za pár stokorun, ubytování si objednáte pohodlně on-line, tipy na to, kam se podívat, můžete hledat na sociálních sítích. Právě díky tomu se do některých turistických destinací ale hrnou tak velké davy turistů, až kdysi lákavá místa pozbývají své původní kouzlo.

Pláž z filmu s Leonardem DiCapriem

Thajsko je spíše novodobou turistickou destinací. K zájmu o tuto destinaci přispěl i film Pláž z roku 2000, ve kterém Leonardo DiCaprio (44) objevuje turisty netknutý ostrov, který je doslova rájem na zemi (udělejte si test, jak dobře znáte filmy z devadesátek). Souostroví Phi Phi, které filmařům posloužilo jako lokalita k natáčení, takové ve své době skutečně bylo. Kdysi panenské pláže a nekonečnou zeleň však nahradily hotely, luxusní soukromé rezidence a nespočet restaurací. Nejsledovanější cestovatelský cíl, pláž Maya Bay, musel být dokonce vloni zcela uzavřen, nájezdy turistů zlikvidovaly zdejší korálové útesy. Pláž zůstane zřejmě zavřená ještě několik let.

Foto: Don Mammoser, Shutterstock.com

Než dorostou nové korály, bude to trvat dlouhé rokyFoto: Don Mammoser, Shutterstock.com

Party ostrov Boracay

Filipínský ostrov Boracay lákal nejen na bílé písečné pláže, ale i bohatý noční život. Ročně uvítal na dva miliony návštěvníků, kteří dali zemi vydělat více než miliardu dolarů. Jenže růst hotelů, nedostačující kanalizace a nevhodné chování návštěvníků donutily místní úřady ostrov vloni na jaře zcela uzavřít (tipy na dovolenou). Půl roku trvalo, než se jim podařilo vše vyčistit, a na podzim ho znovu otevřeli, ovšem s přísnějšími podmínkami. Většinu hotelů zbourali nebo neotevřeli, na pláži se nesmí kouřit, pít alkohol a rozdělávat oheň, platí i maximální denní limit návštěvníků.

Foto: saiko3p, Shutterstock.com

Lodě dnes přivážejí jen omezený počet turistů, který umožní místním vydělat, ale i zachovat přírodní krásyFoto: saiko3p, Shutterstock.com

Na Islandu je víc turistů než obyvatel

Neposkvrněnou přírodu i polární záři jezdí na Island pozorovat stále více turistů. Zemi, která má 350 000 obyvatel, ročně navštíví víc než dva miliony cestovatelů. Přispěli k tomu opět filmaři: natáčela se tu Hra o trůny (2011–2019) nebo videoklip Justina Biebera (25). Turismus je tu sice zásadním zdrojem financí, současná infrastruktura ale přestává takovému náporu stačit. Reykjavík se proměňuje v město hotelů a stavenišť. Modrá laguna, lákající na koupel v termálních pramenech, musí být zásobena horkou vodou z nedaleké elektrárny, kaňon Fjaðrárgljúf, který se objevil ve zmíněném klipu Justina Biebera, musel být dokonce uzavřen. Nešvarem je i vyrývání nápisů do zdejších skal a mechu.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli fotkám lidé pronikají i mimo značené trasyFoto: Profimedia.cz

Azurové okno na Maltě

Mimořádný skalní útvar byl jednou z maltských dominant. Před dvěma lety se zřítil do moře, sice dílem silné bouře, ale vliv turistů rovněž udělal své. Každoročně jich sem mířily desítky tisíc a i přes přísný zákaz vstupovat na tenký kamenný oblouk, tam běžně lidi chodili. Skalní útvar, který jste mohli vidět i ve filmu Souboj Titánů (1981), možná do budoucna nahradí ocelová konstrukce.

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Takový pohled už na Maltě bohužel neuvidíteFoto: View Apart, Shutterstock.com

Pravčická brána i Moravský kras

Za poničenými lokalitami nemusíme jen do zahraničí. Co dokážou davy turistů, znají lidé v centru Prahy i v Českém Krumlově. Ve skalách Českého ráje přibývají každý den nové rytiny a nápisy, skalní město Apolena muselo být kvůli vandalům uzavřeno již v roce 2010. Moravský kras zase ničí návštěvníci, kterým se nechce platit za místo v kempu. Stanováním a rozděláváním ohňů znečišťují krajinu a ohrožují chráněné netopýry (kde můžete stanovat).

Ukázkou turistického vlivu je i dominanta Českosaského Švýcarska – Pravčická brána. Již v roce 1882 bylo v její blízkosti vystavěno honosné Sokolí hnízdo a přilákalo ročně na tisíc turistů. O sto let později, v roce 1982, musel být zakázán vstup přímo na skalní bránu, neboť pod nohama návštěvníků se ztenčila o padesát centimetrů. Snad ji v budoucnu nečeká stejný osud jako maltské Azurové okno.

Foto: Profimedia.cz

Neohleduplných turistů přibývá i u nás, častým nešvarem je vyrývání nápisů do pískovcových skalFoto: Profimedia.cz

Znáte i vy nějaké místo, které davy turistů pomalu ničí? A o fenoménu moderní doby, rozvodových hotelech, jste už slyšeli? 

Načítám