Hlavní obsah

Zuzana (53): Zase obléká velikost 36! Jak se jí povedlo shodit za půl roku 13 kilo?

Foto: Mona Martinů

Po padesátce Zuzana vypadá a hlavně cítí se lépe než ve svých čtyřicetiFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu života si Zuzana udržovala štíhlou postavu. Před 16 lety ji ale potkalo několik nešťastných událostí. Přestala na sebe dbát a přibrala 13 kilo. Teď, po padesátce, s nimi udělala krátký proces!

Článek

Když k nám Zuzana přišla do redakce, přímo zářila optimismem. Na všechny zapůsobila nejen milým vystupováním, ale i svým mimořádným vnitřním klidem. Ani nás to nepřekvapilo. Vypadat v 53 letech takhle…

Zuzana byla krásně nalíčená, oblečená v šik outfitu, který ji seděl bezvadně, protože zkrátka má postavičku jako ze žurnálu, úžasných 62 kilo. Takhle šťastná a pozitivní ale dlouho nebyla.

Událost, která změnila všechno

„Ještě dneska mi z toho naskakuje husí kůže, když si na to vzpomenu,“ začíná vyprávět Zuzana. Vzpomíná na dobu před 16 lety. V té době už byla rozvedená, žila sama se synem, podnikala a všechno zvládala.

Foto: archiv čtenářky

Ještě před dvěma lety Zuzana měla o 13 kilo víc. Se svým tělem byla dlouhodobě nespokojenáFoto: archiv čtenářky

„Syn byl v té době ve čtvrté třídě. Šel do školy jako běžně, když mi najednou zavolali, že se stal účastníkem dopravní nehody. Pamatuji si, že jsem hned vyrazila do nemocnice. Byly po Praze zácpy a dopadlo to tak, že jsem tam dojela zároveň se sanitkou, která syna vezla. Když jsem ho viděla, bylo to strašné.“

Zuzanina syna po cestě do školy srazila tramvaj. Měl rozsáhlá a hlavně bolestivá zranění. Naštěstí vyvázl bez trvalých následků. „Byl to ale zásadní zlom, strašně špatně jsem to zvládala,“ říká Zuzana a pokračuje: „Když po čtyřech měsících nejhorší stres opadl, nemusela jsem být v té tenzi, zradilo mě tělo. Dostala jsem krvácení do mozku a skončila v nemocnici. Od té doby jsem začala být velmi bázlivá. Bála jsem se o syna i o sebe. V této době jsem začala přibírat na váze.“

Foto: Mona Martinů

Svou současnou váhu si chce Zuzana udržet napořád. Takhle se totiž cítí skvěleFoto: Mona Martinů

Zdravé potraviny jí chutnaly. Přesto je nejedla

Zuzana není ten typ, který by měl sklony k přejídání. A to platilo vždycky. „Jedla jsem méně než teď, ale nesprávně,“ popisuje.

Během let jí váha rostla pomalu, plíživě, ale rostla. Dostala se na 75 kilo, se kterými při své výšce 165 cm byla dost nespokojená. Přestože jí tato váha milá nikterak nebyla, žila s ní 10 let a nezvládala s ní nic dělat.

Foto: Mona Martinů

Koženkové kalhoty jsou odvážnější kousek. Zuzana si je se svou postavou ale může dovolitFoto: Mona Martinů

„Já jsem znala zdravé potraviny a chutnaly mi moc. Když mi někdo naservíroval něco třeba s pohankou, avokádem, a podobně, byla jsem nadšená. Neměla jsem ale energii, abych si takhle sama vyvářela,“ říká Zuzana, která na sobě měla až příliš břemen včetně psychicky náročné práce ve vysokém postavení. Volila tak méně zdravou, ale jednodušší cestu.

Foto: Mona Martinů

Zuzana je dnes usměvavá a velmi optimistická ženaFoto: Mona Martinů

Až po padesátce si našla na sebe čas

Jak Zuzana tu dlouhou řadu let jedla? „Běžně jsem snídala například chleba s máslem a šunkou. Na oběd jsem si skočila do McDonald`s a dala jsem si třeba salát, ale zase s nějakým řízkem. Pak jsem nejedla nic a večer to, co dům dal,“ vzpomíná Zuzana.

Před dvěma lety se ale konečně rozhodla začít se věnovat hlavně sobě. „Pořád jsem fungovala pro někoho, kdo potřeboval mou péči. Pro syna a rodinu. Když se před dvěma roky syn odstěhoval, začala jsem se víc zajímat o své tělo.“

Foto: Mona Martinů

Focení v krásných outfitech si moc užila. Jen z lodiček trochu bolely nožky :)Foto: Mona Martinů

„Zuzana přišla k nám do poradny kvůli prevenci zdraví a lepšímu pocitu ze svého těla. Šlo nám především o změnu skladby stravy. Tělo na nastavený jídelníček reagovalo okamžitě, i díky tomu, že paní Zuzana na sebe byla velmi přísná,“ říká nutriční specialistka Kristýna Báčová ze Světa zdraví, která se Zuzanou spolupracovala.

Foto: Mona Martinů

Cítí se teď nejen sebevědomější, ale díky lepší životosprávě má i spoustu energieFoto: Mona Martinů

Během půl roku Zuzana shodila přebytečných 13 kilo a nyní se bez problému vejde do oblečení velikosti 36. „Přišlo mi, že to šlo tak rychle a tak snadno. Cítím se celkově o moc líp, hlavně ten příval energie! Nemám pocit, že strádám, naopak má strava je mnohem pestřejší a jídlo si vychutnávám jako nikdy předtím,“ říká závěrem Zuzana.

Taky se vám stejně jako Zuzaně podařilo změnit svůj životní styl a shodit přebytečná kila? Chcete inspirovat ostatní? Posílejte fotky a pište nám své příběhy na e-mail Denisa.Chnoupkova@firma.seznam.cz!

Reklama

Načítám