Hlavní obsah

Zvažujete liposukci? Víme, co je o ní dobré vědět předem!

Foto: Thinkstock

Od vysněného těla vás dělí jen jedna problematická partie? Liposukce může být správnou volbouFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte si s nějakou svou problémovou partií rady a přemýšlíte proto o liposukci? V jistých případech je opravdu skoro jediným možným řešením. Prozradíme vám o ní všechno, co se hodí vědět předem.

Článek

Někdy se můžete snažit sebevíc, ale zbavit se tuku na určité partii, jako je břicho, stehna, boky nebo paže, jde opravdu jen stěží. To je problém, který může pomoci vyřešit liposukce. Rozhodně tedy nenahrazuje pohyb a zdravou stravu a stejně tak není vhodným způsobem v boji s obezitou. S tou se totiž vždycky něco dělat dá, protože geny za ni obvykle nemohou.

Co všechno byste tedy měli o liposukci vědět?

Jak to celé funguje?

Metod liposukce existuje několik – klasické suché a vlhké techniky, dále třeba ultrazvuková, vibrační nebo laserová. Avšak nejznámější a nejvyužívanější typ je liposukce tumescentní, která spadá do vlhkých technik.

„Slovo tumescentní znamená, že se při liposukci napustí vybrané oblasti velkým objemem speciálního roztoku s příměsí lokálního anestetika – látky k místnímu znecitlivění – a dalších přísad. Následně po 30–45 minutách od napuštění se tuk spolu s tumescentním roztokem kanylou odsávají,“ vysvětluje MUDr. Pavel Horyna, plastický chirurg Medicom Clinic v Praze a Ústí nad Labem.

Foto: Profimedia

Boky a stehna patří mezi nejčastější modelované partieFoto: Profimedia

Jak dlouho to trvá?

Délka samotného zákroku bývá přibližně stanovená na dvě až tři hodiny, ale určitě to není pravidlo. „Co se týče délky samotného zákroku, není jednoduché zcela jednoznačně odpovědět. Hodně záleží, jestli probíhá v celkové, nebo pouze lokální anestezii,“ říká odbornice na estetickou medicínu Petra Řehořková z kliniky estetické medicíny Petra Clinic.

Zda se zvolí lokální, nebo celková anestezie, záleží zejména na rozsahu zákroku. U tumescentní liposukce se zpravidla jedná o první možnost. Jak se však bude postupovat v tom kterém případě, záleží na individuálním posouzení odborníků.

Co následuje po zákroku?

Na samotný zákrok se nijak zvlášť připravovat nemusíte, je však dobré se seznámit s tím, co bude následovat po něm.

Naprosto zásadní je poctivé nošení kompresivního prádla, které brání otokům a urychlí odtok zbytku tumescenční tekutiny. „Prádlo by se nemělo svléci 24 hodin od skončení liposukce, poté je možno se krátce osprchovat, prádlo vyprat a opět si ho obléci. Doporučuje se nosit 24 hodin denně po dobu nejméně dvou až čtyř týdnů,“ říká Pavel Horyna.

U tumescentní liposukce s lokální anestezií obvykle není nutná hospitalizace. Po návratu domů je však nutné se šetřit. V den provedení zákroku zůstanete doma v klidu. Doporučuje se vzít si dávku léků proti bolestem, s kterými je minimálně prvních 24 hodin po zákroku nutno počítat.

Foto: Thinkstock

Hospitalizace je nutná pouze v případech, kdy je pro provedení zákroku nutná celková anestezieFoto: Thinkstock

První den po liposukci jsou už možné běžné denní aktivity jako chůze nebo řízení auta. Třetí až čtvrtý den už můžete organismus zatížit běžnou každodenní činností a vrátit se do zaměstnání. Výjimkou jsou náročnější sportovní aktivity, jako je posilovna, aerobic, běh, se kterými je dobré počkat měsíc.

A co výsledky?

Výsledky by měly být vidět po zahojení ran a opadnutí otoků. To může trvat dva měsíce, ale i déle než půl roku. „Asi 14 dní po výkonu, kdy se začnou postupně hojit podkožní modřiny a otoky, dojde k zatuhnutí v místech, kde byla tuková tkáň odsáta, a mohou se vytvořit tuhé ,boule‘ a nerovnosti, které přetrvávají dva až tři měsíce – mimořádně i déle než šest měsíců – a představují další fázi hojení, kdy se tělo snaží zpětně zafixovat uvolněnou kůži,“ komentuje Pavel Horyna.

Foto: Archiv firem

Pořád nemáte v liposukci jasno? Zkuste se vyzbrojit pro začátek stahovacím a tvarujícím prádlemFoto: Archiv firem

Zvažujete liposukci?

Reklama

Související témata:

Načítám