Hlavní obsah

Suchar dietní

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 620 kJ
Bílkoviny12 g
Tuky3 g
Sacharidy76 g
Sůl1,6 g
SAFA1,4 g
Vláknina3 g
Cukry2 g

Jedná se o výrobek z pšeničné mouky, vody, droždí, tuku, cukru a soli. Je především zdrojem sacharidů, neplnohodnotných bílkovin a malého množství tuku. Obsah vlákniny je nízký, nevýhodou tohoto výrobku je vyšší glykemický index. Jedná se tedy především o rychlý zdroj energie bez významného přínosu příznivých látek, suchary proto zařazujte do jídelníčku pouze výjimečně a konzumujte je vždy v kombinaci s nějakým zdrojem bílkovin.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou výrobky z celozrnné mouky nebo s přídavkem otrub, které obsahují vyšší množství vlákniny a mají nižší glykemický index. Vhodnou alternativou je knäckebrot, který obsahuje většinou vysoké množství vlákniny. Suchar můžete nahradit také běžným celozrnným pečivem.