Hlavní obsah

Sedm mýtů o zdravém stravování: Pečivo a cukr se musí vynechat a jíst by se nemělo po šesté večer

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

O hubnutí a všelijakých dietách už toho bylo napsáno víc než dost, a přesto řada lidí stále věří některým zažitým mýtům. Jenže když vyloučíte z jídelníčku nesprávné potraviny nebo se budete příliš omezovat, můžete ve výsledku napáchat víc škody než užitku. Jaké chyby jsou nejčastější?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S blížící se plavkovou sezonou si mnoho žen dává za cíl zhubnout. Pouští se kvůli tomu do drastického shazování kil, čímž si zadělávají na nemalý problém – a to nejen s ohledem na jojo efekt. Jakých chyb se v touze po štíhlé postavě nejčastěji dopouštějí?

Mýtus 1: Jogurt má dost bílkovin

Kolem bílkovin stále panuje nemálo otazníků. Rozhodně nestačí jíst jakékoli mléčné výrobky a maso. „Obyčejný bílý jogurt obsahuje pouze 3 až 4 gramy bílkovin, což je málo. Ideální je nahradit ho skyrem, tvarohem či cottage sýrem. Dále bych si dávala pozor na výběr masa. Například kuřecí stehno s kůží může mít až 20 gramů tuku,“ radí Kristýna Kubíková, nutriční poradkyně spolupracující s českou značkou doplňků stravy Blendea, a dodává: „Pokud však víte, že váš jídelníček nesplňuje doporučené množství bílkovin (což je 0,8-1,5 gramu / kg tělesné hmotnosti), doporučila bych určitě zařadit protein v podobě doplňků stravy, a to i v případě, že mu nepředchází žádná pohybová aktivita.“

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Bílý jogurt k snídani nahraďte skyrem nebo cottage sýrem, obsahují mnohem více bílkovinFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Mýtus 2: Cokoli „fit“ je dietní a můžu toho sníst, kolik chci!

Nemyslete si, že když si nakoupíte potraviny označené „fit“, „light“ apod., máte zaručenou vyváženou a dietní stravu. „Jejich složení často není vůbec zdravé a jedná se pouze o marketingový tah. Vždy bych u těchto potravin sledovala poměr makroživin a čistotu složení. Dobrou pomůckou může být pravidlo: ‚Čím kratší a srozumitelnější seznam složek v potravině, tím lépe‘,“ radí odbornice. Další problém je v množství. „I zdravé potraviny obsahují energii, a pokud volíte velké porce, nikdy nezhubnete,“ dodává.

Mýtus 3: Obídek s kolegy nemůže uškodit

Ne nadarmo ve všech reality show, ve kterých se hubne (např. Extrémní proměny), odborníci nabádají, aby si účastníci jídlo na druhý den připravovali do krabiček doma. „U jídla v restauraci neovlivníte přesné složení a především množství tuků. Jídlo může vypadat zdánlivě dokonale, ale jelikož tuk je nositelem chuti a v gastronomii nejde o nic jiného, než aby nám jídlo chutnalo, můžete si příjem energie v jídelníčku o hodně navýšit,“ vysvětluje Kubíková.

Mýtus 4: Po šesté večer nesmím jíst

Také už jste slyšeli o tom, že snídaně je základ dne nebo že byste neměli jíst po šesté večer? Jedná se o další mýtus. „Vynechávání snídaně nemusí být problém, ale je třeba dbát na dostatečný přísun energie během dne. To samé platí o jídle večer. Důležité není, kdy jíte, ale co a kolik toho sníte v průběhu celého dne. Poslední větší jídlo by mělo být zhruba 2 hodiny před spaním, a to především kvůli trávení a kvalitě spánku, ne kvůli tomu, že by se po šesté večer vše automaticky uložilo do tukových zásob,“ tvrdí Kristýna Kubíková.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Dodržování tří hlavních jídel (snídaně, oběd, večeře) a mezi tím dvou svačin je důležité proto, abyste hlad nezaháněli nezřízeným přejídánímFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Mýtus 5: Po pečivu ztloustnu

Nebudu jíst pečivo, vynechám mouku a určitě zhubnu! Je vám tato věta povědomá? „Lidé, kteří se tím řídí, většinou nehubnou, protože chybějící energii ze sacharidů dohání jiným způsobem. Pokud tedy vyřadíte pečivo bez náhrady a nepohlídáte si příjem vlákniny, vitaminů skupiny B nebo energie, může dojít k únavě, chutím na sladké, zácpě nebo přejídání,“ varuje nutriční poradkyně. „Strava s nízkým obsahem sacharidů vede vždy k přejídání tuky. Jakékoliv extrémní omezování ve stravě není dlouhodobě udržitelné a pro tělo vhodné.“

Mýtus 6: Cukr je zabiják

Ani cukry nelze ze stravy úplně vyřadit. Opět jde o množství. „Doporučená denní dávka přidaného cukru podle Světové zdravotnické organizace činí maximálně 50 gramů. V České republice se toto doporučení přesahuje téměř dvojnásobně. Doporučila bych tedy omezit průmyslově zpracované potraviny, více číst složení výrobků a snažit se konzumovat především čerstvé potraviny. Dále nahradit sladkosti například ovocem a doslazovat pokrmy přírodními sladidly, jako je například stévie či čekankový sirup.“

Mýtus 7: Oběd a večeře stačí

I když se budete stravovat sebelépe, nikdy kýženého efektu nedosáhnete bez pravidelnosti. „Ideální je doplňovat energii alespoň po 3 až 4 hodinách. Delší pauzy vedou k poklesu glykemie, hladovění a následně mohou vést k přejídání či vlčímu hladu,“ uzavírá odbornice. Neexistuje ale jedno jediné „správné“ schéma – záleží na životním stylu, zdravotním stavu i osobních preferencích.

Načítám