Hlavní obsah

Mouka kukuřičná

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 510 kJ
Bílkoviny7 g
Tuky4 g
Sacharidy74 g
Sůl0 g
SAFA0,5 g
Vláknina5,6 g
Cukry1,5 g

Kukuřičná mouka je stejně jako ostatní druhy mouky především zdrojem energie v podobě škrobu, obsahuje malé množství neplnohodnotných bílkovin, tuku, vitaminů a minerálních látek. Kukuřičná mouka neobsahuje lepek, je proto vhodná i pro bezlepkovou dietu. Nelze ji však využít pro přípravu klasického pečiva, používá se spíše pro zahušťování polévek a omáček a pro přípravu placek, kaší, palačinek apod. Lze ji také využít ve směsi s moukou pšeničnou pro pečení. Mouka je bohatým zdrojem energie, nevýhodou je také vysoký glykemický index, používejte ji proto pouze v přiměřeném množství.

Náhrada potraviny

Používejte raději celozrnnou mouku, například žitnou nebo ječnou, které obsahují více příznivých látek a mají nižší glykemický index. Pro zahušťování používejte raději rozmixovanou zeleninu nebo pokrmy vůbec nezahušťujte.