Hlavní obsah

Tofu natural průměr

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie570 kJ
Bílkoviny16 g
Tuky6 g
Sacharidy4 g
Sůl0,2 g
SAFA1 g
Vláknina2 g
Cukry1 g

Tofu se vyrábí vysrážením ze sójových bobů. Obsahuje tedy poměrně vysoké množství bílkovin, malé množství sacharidů a přijatelné množství tuku. Tofu můžete občas zařazovat do jídelníčku. Sójové výrobky však nemohou sloužit jako plnohodnotná náhrada masa, bílkoviny sóji nejsou plnohodnotné a nevýhodou je také horší využitelnost minerálních látek a nepřítomnost některých vitaminů (zejména B12 a D). Naopak výhodou těchto výrobků je nepřítomnost živočišného tuku a cholesterolu a přítomnost vlákniny a dalších prospěšných látek. Tyto výrobky tedy lze zařazovat do jídelníčku, je však vhodné je doplnit i živočišnými produkty.

Náhrada potraviny

Tento výrobek můžete nahradit například sójovými kostkami, Robi plátky, tempehem či seitanem. Ještě vhodnější je Šmakoun nebo Shmaky, které obsahují plnohodnotné bílkoviny.