Hlavní obsah

Bolesti ucha může způsobit nejen běžná rýma, ale také průvan nebo nemocné zuby

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolesti ucha bývají nepříjemné a většinou s nimi mají zkušenosti rodiče malých dětí. Nevyhýbají se ale ani dospělým. Někdy se k nim přidá i točení a bolest hlavy. Co to znamená a jak se dá bolesti ucha zbavit?

Článek

Bolest ucha má řadu příčin, nejčastějším důvodem jsou zejména u dětí záněty středouší, které bývají komplikací běžného virového onemocnění.

Ucho však může bolet i z jiných důvodů. Nejčastěji souvisí s rýmou, zánětem, a to včetně zánětu chrupu. Ucho může ale bolet jen z pouhého průvanu.

Co pomáhá na bolest ucha

Vždy záleží na příčině, proto je nutné navštívit praktického lékaře nebo lékaře ORL, který pomocí speciálního přístroje zjistí příčinu bolesti ucha. V případě zánětu středouší se podávají protizánětlivé kapky do uší, kapky do nosu (při rýmě), mořská voda a na horečku léky pro snížení teploty. Pokud je zánět hnisavý, většinou se nasadí také antibiotika. Pokud zánět sám neodezní, přistupuje se k propíchnutí bubínku, které je šetrnější než samovolné prasknutí.

Záněty zevního zvukovodu se léčí kapkami s obsahem antibiotik a kortikoidů. Při mírných bolestech uší, například po koupání, jsou vhodné antiseptické kapky do uší, například s obsahem tea tree oil či kyselinou octovou.

V případě zalehnutí ucha jsou vhodné olejové ušní kapky, které rozpouštějí ušní maz a mají dezinfekční účinky. Lze užívat také volně prodejné přípravky na podporu imunity, například s beta karotenem, vitaminem C, E a zinkem.

V žádném případě ale nenasazujte antibiotické kapky ani léčbu bez porady s lékařem – při nesprávném použití hrozí komplikace, nedovyšetření pravé příčiny a také rozvoj bakteriální rezistence na antibiotika (antibiotika ztratí účinnost proti bakteriím).

Bolest ucha od rýmy

Při běžné rýmě může dojít k zalehnutí a bolesti ucha, jež je způsobená podtlakem, který vzniká při rýmě ve střední uchu, a dochází k otoku sliznice. V této fázi ještě nejde o nic závažného. Pokud se ale stav nelepší a bolest se zhoršuje, je nutné vyhledat ORL specialistu.

Bolest ucha od zánětu zevního zvukovodu

Nejčastěji je způsoben bakteriální nebo plísňovou infekcí a dochází k němu zejména v létě po venkovním koupání, ale i po běžném sprchování. Vzácněji se může vyskytnout silně bolestivý pásový opar provázený puchýřky v zevním zvukovodu, poruchou sluchu a někdy i rovnovážného systému nebo obrnou lícního nervu.

Bolest ucha od zánětu středního ucha

Velmi bolestivé onemocnění, převážně u dětí od tří měsíců do tří let. Začíná obvykle jako virové onemocnění horních cest dýchacích, kdy se bolest ucha objeví při rýmě a kašli. Následně může dojít k bakteriální superinfekci.

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Bolest ucha někdy doprovází i porucha rovnováhy.Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Bolest ucha od ucpaného zvukovodu

Do zvukovodu se může dostat cizí těleso nebo může dojít k ucpání mazem a následně vzniku infekce. Často se to stává při nesprávném čištění uší vatovými tyčinkami.

Bolest ucha od zubů

Zánět v zubu můžete pocítit i tak, že bodavá a pulzující bolest bude vystřelovat do čela nebo ucha. Pokud nemáte žádnou virózu a máte nepříjemný pocit v oblasti čelisti a ucha, pak je možné, že příčinou je zub.

Bolest ucha z větru

Ofouknutí bývá častou příčinou bolesti uší. Stačí, abyste seděli při delší jízdě například v autě, kde je otevřené okno, a problém je na světě. Důležité je dodržovat klid, být v teple a užívat léky na bolest. V případě, že bolest přetrvává, navštivte vašeho praktického lékaře nebo ORL ambulanci.

Foto: H_Ko, Shutterstock.com

Bolesti ucha u dětí často končí zánětem středouší.Foto: H_Ko, Shutterstock.com

Bolest ucha u dětí

Nejčastější příčinou je zánět středního ucha, který se projevuje silnou bolestí levého nebo pravého ucha, horečkou a zhoršením sluchu. Dítě si často sahá na bolavé ucho a pláče.

Babské rady na bolest ucha

Na bolest ucha se dříve doporučoval česnek, který se vkládal přímo do ucha. Před tím ale lékaři varují, protože česnek je agresivní a mohl by zánět ještě zhoršit. Můžete ale přikládat na ucho teplé obklady, které necháte aspoň patnáct minut působit. V případě, že byste chtěli použít teplý cibulový obklad u dětí, raději se poraďte s pediatrem.

Bolest ucha při změně tlaku

Bolesti a zaléhání uší při rychlých změnách tlaku třeba v letadle, autě, ve velkých výškách nebo při potápění jsou běžné a souvisejí s tím, jak se ucho snaží udržet stejný tlak na obou stranách bubínku. Trvají-li však zmíněné obtíže déle než dva dny, mohou naznačovat poruchu funkce Eustachovy trubice nebo zánět zevního či středního ucha.

Prevence: Při rychlých změnách tlaku žvýkejte nebo cucejte bonbon a především hodně polykejte. To více zapojí svaly v okolí ucha a pomůže k uvolnění tlaku.

 

Kdy s bolestí ucha k lékaři

  • Pokud potíže trvají dva dny a více a když se bolest ucha zhoršuje.
  • Pokud se u dítěte přidá vysoká horečka a dehydratace.
  • V případě úrazu nebo mechanického poškození zvukovodu.
  • V případě, že z ucha vytéká hnis nebo krev.
  • Při závrati, potížích s rovnováhou, obrně lícního nervu či pískání v uších.
  • V případě zhoršení sluchu.

Komplikace při bolestech uší

Riziko hrozí v případě neléčeného zánětu středouší, pak může dojít k takzvané superinfekci, kdy dojde k rozšíření zánětu do okolí uší. Proto je vhodné potíže konzultovat s ORL specialistou.

Bolest ucha

  • Příčiny: Bolest ucha má řadu příčin, mezi nejčastější patří záněty středního ucha, zánět zevního zvukovodu způsobený bakteriemi nebo plísněmi, ucpaný zvukovod, například cizím tělesem, průvan, zánět v zubech.
  • Jak si pomoci sám: Běžnou bolest z průvanu můžete řešit kapkami s obsahem tea tree oil, bolest spojenou s rýmou kapkami do nosu. V případě zalehnutí ucha jsou vhodné kapky, které rozpouštějí ušní maz a mají dezinfekční účinky.
  • Kdy jít k lékaři: Vždy záleží na příčině, proto je lepší navštívit praktického lékaře nebo specialistu ORL, který provede vyšetření ucha. V případě zánětu středouší je často potřeba nasadit antibiotika či propíchnout bubínek.

Odborná konzultace: MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP

Reklama

Načítám