Hlavní obsah
Cibule
| Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
|---|---|
| Energie | 170 kJ |
| Bílkoviny | 1,4 g |
| Tuky | 0,3 g |
| Sacharidy | 8 g |
| Sůl | 0,02 g |
| SAFA | 0,06 g |
| Vláknina | 2 g |
| Cukry | 4 g |
Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Cibule je zdrojem provitaminu A, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, obsahuje také látky s antibakteriálními účinky. Cibuli je vhodné zařazovat do jídelníčku.
Postranní panel
Reklama
Reklama





