Hlavní obsah
Fazolky
| Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
|---|---|
| Energie | 130 kJ |
| Bílkoviny | 2 g |
| Tuky | 0,2 g |
| Sacharidy | 6 g |
| Sůl | 0,01 g |
| SAFA | 0,04 g |
| Vláknina | 3,5 g |
| Cukry | 1 g |
Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Fazolky jsou zdrojem provitaminu A, vitaminu C, K a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména draslíku a manganu. Fazolky je vhodné zařazovat do jídelníčku.
Postranní panel
Reklama
Reklama





