Hlavní obsah
Fenykl
| Nutriční hodnoty na 100 g/ml | |
|---|---|
| Energie | 110 kJ |
| Bílkoviny | 1 g |
| Tuky | 0,2 g |
| Sacharidy | 6 g |
| Sůl | 0,13 g |
| SAFA | 0,04 g |
| Vláknina | 3 g |
| Cukry | 1,2 g |
Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Fenykl je zdrojem vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména manganu a draslíku. Fenyklové bulvy lze využít zasyrova pro přípravu salátů nebo i pro tepelnou úpravu. Semena fenyklu se využívají jako koření. Fenykl je vhodné zařadit do jídelníčku.
Postranní panel
Reklama
Reklama





