Hlavní obsah

Česko peče s ProŽeny.cz: Dietní cukroví

Foto: Mona Martinů

Hanka už shodila přes 12 kiloFoto: Mona Martinů

Reklama

Sympatickou Hanku jste na fotce jistě poznali! Ano, už tři měsíce na našich stránkách úspěšně hubne. Tentokrát jsme se za ní vydali až do Tábora, abychom společně otestovali dietní cukroví. Existuje takové? A jak se nám dařilo při pečení? Sledujte nejnovější díl z vánočního seriálu Česko peče cukroví s ProŽeny.cz!

Článek

Asi si říkáte, že dietní cukroví, ve kterém není moc cukru, rumu ani mouky, asi nebude žádná hitparáda. A v zásadě asi máte i pravdu. Žádné ovesné vločky, byť by byly sebelepší, přece nikdy nemůžou nahradit linecké nebo voňavé perníčky. Pokud však přece jen chcete sáhnout po novém druhu a právě držíte dietu, dost možná vám přijde vhod náš dnešní recept.

Foto: Mona Martinů

Základ jsou opražené vločkyFoto: Mona Martinů

Potřebujete: 150 g ovesných vloček, 150 g vlašských ořechů, půl sáčku prášku do pečiva, 1 lžičku tmavého cukru, 1 vejce, 4 lžíce medu, 75 g rostlinného tuku, vlašské ořechy na ozdobu.

Vločky nasypte do pánve s nepřilnavým povrchem, nasucho je dozlatova opečte a nechte vychladnout. Vlašské ořechy rozemelte, přidejte prášek do pečiva, vejce, tmavý cukr, tekutý med, vločky a tuk. Rukama vypracujte těsto, které by mělo držet při sobě. Pokud bude příliš lepivé, přidejte ještě ořechy a vločky.

Foto: Mona Martinů

Med a tuk všechno spojíFoto: Mona Martinů

Těsto musí minimálně hodinu odpočívat v lednici, abyste ho mohli vyválet přes fólie (jednu dospodu, jednu navrch) na půl centimetru silný plát a vykrajovat kolečka. Nám s Hankou se čekat nechtělo, a tak jsme na to šli od lesa. Těsto jsme plnili rovnou do kulaté formičky na plech. Každý kousek jsme pak ještě ozdobili ořechem a šup s tím do trouby!

Foto: Mona Martinů

Místo válení jsme těsto plnili do formičekFoto: Mona Martinů

Pekli jsme při 180 stupních Celsia asi 15 minut. Kolečka po upečení tak úplně nedržela při sobě, za což nejspíš může ona naprostá absence mouky. Příště bych tam určitě minimálně 6 lžic celozrnné mouky přidal.

Foto: Mona Martinů

Kolečka dala trochu práciFoto: Mona Martinů

Cukroví nechte na plechu zcela vychladnout, a až poté je ukládejte do krabice na krátké proležení. „Přiznám se, že mě tohle cukroví moc nenadchlo. Letos tedy budu zase péct klasiku pro děti a sama si cukroví raději odpustím,“ konstatovala na konec Hanka. Takže verdikt? Jako změna není dietní cukroví špatné, ale klasiku nikdy nenahradí.

Foto: Cerea

Sponzorem našeho seriálu o pečení je společnost Delta. Děkujeme!Foto: Cerea

I tradiční vánočnícukroví můžete proměnit v dietní varianty. Stačí jen vědět, jaké suroviny změnit. Pomůže vám s tím článek Vánoce dietně? Zkuste je s námi!.

Foto: Mona Martinů

A cukroví je na světě!Foto: Mona Martinů

A jaké jsou vaše zkušenosti s dietním cukrovím? Máte recept na nějaké opravdu vynikající, které se nemusíte bát nabídnout návštěvě? Podělte se o něj v diskusi pod článkem! Přijďte na naše stránky i zítra. Přesuneme se k jihočeskému Písku, kam si zajedeme pro luxusní recept na měkké linecké!

A ještě tip na závěr: se sponzorem našeho pečení společností Delta můžete vyhrát poukázku na nákup značkové módy v hodnotě 10 tisíc korun! Soutěžit můžete ZDE!

Reklama

Načítám