Hlavní obsah

Hebká pokožka, pevné nehty a pleť bez vrásek? Objevte zázračné oleje!

Foto: Profimedia

Oleje v kosmetických výrobcích jsou multifunkční. Vyzkoušejte je i vy!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pletí, pokožkou celého těla, nehty i vlasy dovedou hotové zázraky, a tak platí za podstatnou kosmetickou složku nebo se prodávají samostatně. Jaké z olejů poznat blíž a co který z nich dovede?

Článek

Jojobový, arganový, kokosový, šípkový, mandlový... Kdybychom měli vyjmenovat všechny oleje, které se v kosmetice objevují a přispívají k ženské kráse, nejspíš bychom se nemohli dobrat konce…

Jsou populární už po staletí. Obsahují spoustu vitaminů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin, tudíž pokožce zajišťují pružnost a hebkost, vlasy činí lesklejšími a nehty pevnějšími... Představme si tedy několik těchto „elixírů krásy“, které stojí za to mít doma v koupelně.

Arganový olej

Olej lisovaný z plodů argánie zpomaluje stárnutí kůže, zvláčňuje a zklidňuje pokožku plus ji chrání před vysycháním. A vhodný je i na pokožku podrážděnou po holení, se sklonem k tvorbě strií, nebo na pleť se sklony k zarudnutí. Můžete ho používat samostatně nebo přidat pár jeho kapek do svého pleťového krému, a zvýšit tak jeho účinnost. Jen do toho!

„Arganový olej je jedním z nejdražších a nejvzácnějších olejů na světě. Pochází z jader argánie trnité, která roste jen v jihozápadním Maroku. Jádra argánie ručně vytloukají berberské ženy. Olej obsahuje vysoké procento účinných látek – jedná se především o tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny a vitaminy A, E i F,“ uvádí Lucie Gajdová za značku Ryor.

Foto: Archiv firem

O pleť můžete pečovat výživným pleťovým krémem s kmenovými buňkami z argánie, o vlasy zase ochrannou péčí Gliss Kur Oil Nutritive Thermo Protect kombinující účinky tekutého keratinu a osmi výživných olejů, v čele právě s tím arganovým. Na foto (zleva): Ryor, 214 Kč a Schwarzkopf, 200 KčFoto: Archiv firem

Mandlový olej

Podobně jako arganový olej patří i ten mandlový k nejcennějším a zároveň v kosmetice hojně používaným rostlinným olejům. Skvělou službu prokáže všem typům pleti, včetně té problematické, a vhodný je dokonce k péči o jemnou dětskou pokožku od prvních dnů po narození.

Mandlový olej pokožku zjemňuje, zvláčňuje a výborně ji regeneruje také po opalování. Celkově zkrátka udržuje její zdravý vzhled. Obsahuje vitaminy A, E a F, z minerálů pak hlavně draslík, vápník a hořčík. Hojně se využívá i při aromaterapeutických masážích, tudíž je častou složkou kvalitních masážních a tělových olejů.

Foto: Archiv firem

Za vyzkoušení stojí výživný tělový olej Rituals Shanti Chakra s obsahem sladkého mandlového oleje, který hydratuje a harmonizuje pokožku. Citlivé pleti zase prospěje mandlový pleťový krém, jehož hlavní složkou je právě mandlový olej, a to dokonce v bio kvalitě. Na foto (zleva): Rituals, 395 Kč a Weleda, 369 KčFoto: Archiv firem

Šípkový olej

Olej lisovaný ze semen plodů šípků svědčí zejména suché a zralé pleti, kterou účinně omlazuje. Šípkový olej je bohatý hlavně na vitamin A a na vícenenasycené mastné kyseliny – hlavně na kyselinu gama-linolenovou. Má vynikající regenerační účinky, podporuje vitalitu pleti, je výborný na pokožku se zhojenými jizvami a popáleninami.

Navíc oplývá příjemným šípkovým aromatem a zvýrazňuje i sjednocuje barevný tón pleti. Šípkový olej se může ředit také s jinými rostlinnými oleji. Skvěle funguje třeba v kombinaci s jojobovým nebo mandlovým. Schválně to vyzkoušejte!

Foto: Archiv firem

Obličej a krk můžete ošetřovat luxusním olejem Éminence Organics kombinujícím šípkový olej s jojobovým a rakytníkovým. Chcete-li zůstat věrné pleťovým krémům, vyzkoušejte produkt Diet Esthetic Goji. Ten v sobě skrývá silnou koncentraci šípkového, arganového a avokádového oleje. Na foto (zleva): Éminence, 3010 Kč a Diet Esthetic Goji, 369 KčFoto: Archiv firem

Jojobový olej

Pomáhá udržovat přirozenou vlhkost pokožky a zvyšuje odolnost citlivé kůže, které brání v zarudnutí. Skrývá se v něm vyvážený poměr pěsticích látek a těch s hojivou schopností, proto skvěle slouží také aknózní pleti.

Sečteno a podtrženo: jojobový olej pleť přirozeně zklidňuje, vyživuje, vyhlazuje, navíc je mimořádně vhodný nejen na problematickou pleť, ale také na boj s vráskami. Kromě tváře můžete pár jeho kapek vmasírovat i do vlhkých vlasů. Olej jim dodá hebkost a navrátí jim přirozený lesk.

Foto: Archiv firem

O zralou i problematickou pleť se vyplatí pečovat jojobovým olejem. Vyzkoušejte buď přírodní bio jojobový olej Saloos nebo vsaďte na produkt přírodní švédské kosmetiky L:A Bruket v designové skleněné lahvičce s praktickým kapátkem. Na foto (zleva): Saloos, 149 Kč a L:A Bruket, 649 KčFoto: Archiv firem

Kokosový olej

Za malý kosmetický zázrak platí rovněž kokosový olej. Můžete ho použít místo tělového mléka (ideálně ho vmasírovat do vlhké pokožky ihned po koupeli), připravit z něj zábal pro suché a unavené vlasy (působí i proti jejich lámání a vypadávání), použít ho místo pěny na holení nebo využít jeho protizánětlivých účinků, tedy smíchat ho s olejem z čajovníku (tea tree), a urychlit tak proces hojení třeba v případě, že vás trápí akné.

Jinými slovy? Pokud byste si měly vzít s sebou na dovolenou jen jediného kosmetického pomocníka, rozhodněte se pro kokosový olej. Nadchne vás svými všestrannými účinky.

Foto: Archiv firem

Určitě oceníte bio kokosový olej Saloos v praktickém cestovním balení nebo využijete panenský kokosový bio olej Wolfberry v nejvyšší možné kvalitě, lisovaný za studena. Na foto (zleva): Saloos, 158 Kč a Wolfberry, 369 KčFoto: Archiv firem

Další „olejoví machři“

Jak už jsme předeslali na začátku: olejů, které můžete zapojit do své každodenní péče o pleť, pokožku, vlasy či nehty, existuje slušná řádka.

„Za zmínku stojí i pomerančový nebo meruňkový olej s vysokým obsahem vitaminů, minerálů a mastných kyselin, dále olej z hroznových jadérek, který se do pokožky rychle vstřebává, tudíž ji nezanechává mastnou, levandulový olej sloužící problematické pleti nebo třeba dýňový s vysokým podílem zinku, který má skvělý efekt i na vlasy,“ vyjmenovává MUDr. Markéta Majerová, vedoucí lékařka korektivní dermatologie v Medicom Clinic v Praze.

Foto: Archiv firem

Pokožku celého těla báječně zrevitalizuje antistresový tělový olej Aroma Ritual Body Oil Grape & Lime z hroznů a vůní limetky. O normální až suchou pleť se zase báječně postará vyživující pleťový olej extrahovaný ze zelných listů a větviček hořkého pomerančovníku. Na foto (zleva): Dermacol, 149 Kč a L:A, Bruket, 819 KčFoto: Archiv firem

Na jaký z přírodních olejů nedáte dopustit vy?

Reklama

Načítám