Hlavní obsah

Ovocné diety: Donutí vás jíst méně!

Foto: Thinkstock

Ananasová dieta je oblíbená v USAFoto: Thinkstock

Reklama

Dieta je jedním z nejčastějších témat, o kterých ženy všech věkových skupin neustále hovoří. Přitom ale není dieta jako dieta. Někomu pomůže krabičková, jiným zeleninová a někdo se rozhodne raději pro čisté snížení příjmu potravy. Dámy, už jste vyzkoušely ovocnou dietu? Poradíme vám, jak na ni!

Článek

Ovoce se samo o sobě za příliš dietní stravu nepovažuje. Většina ovoce je bohatá na cukry, případně i na tuky. Jablka navíc podporují trávení, což vede k tomu, že po jejich snědení máte ještě větší hlad. I přesto si ale můžete díky čistě ovocné stravě svou postavu vylepšit a zhubnout.

Banánová dieta slavných

O banánové dietě před několika lety básnila i česká zpěvačka Ilona Csáková. Držely ji údajně i zpěvačka Victoria Beckham nebo herečka Uma Thurman a další světové celebrity. Jak to je s banánovou dietou doopravdy? Banánová dieta spočívá v tom, že jíte celý den postupně jen pět banánů. A to vždy s dvouhodinovou pauzou. Začnete ráno po probuzení a končíte v podvečer. Mezitím nic jiného nejíte. Pijete neslazené čaje nebo vodu, případně neslazenou kávu s mlékem (nikoli se smetanou). A pak hubnete.

„Díky této dietě skutečně shodíte kilogramy, a to poměrně rychle. Na druhou stranu držet tuto dietu vám může dát takříkajíc zabrat. Já jsem ji vydržela šest dní, zhubla jsem tři kila, která se mi naštěstí ještě nevrátila. Ale byl to boj, člověk má každý večer už docela hlad a cítí prázdný žaludek,“ vysvětluje Marika Petryšková, bývalá modelka, dnes majitelka kosmetického salonu. Banánovou dietu zkoušela letos v létě.

Podle dietologů má tato metoda jednu výhodu. „Pokud to nepřeženete a nedržíte ji déle jak dva týdny v kuse, pak vám nic nehrozí. Banány jsou bohaté na přírodní cukry, takže energii tělu dodáváte pravidelně a nehrozí vám tak kolaps nebo něco podobného,“ říká dietoložka Hana Vodičková.

Foto: Thinkstock

Dá se vydržet jíst jen banány?Foto: Thinkstock

Ananasová dieta s cukrem

Další z netradičních metod je současná hollywoodská novinka – ananasová dieta s cukrem. Princip této ve Spojených státech velmi oblíbené diety spočívá v tom, že celý den jíte pouze plátky syrového ananasu. Ty můžete dokonce lehce posypat cukrem. K pití se pak doporučuje pouze čistá neperlivá voda anebo ananasový fresh (již bez cukru). Takováto dieta by se měla držet nejvýš dva až tři týdny.

„Kamarádka, která se po půl roce vrátila z Ameriky, mi o této dietě vyprávěla s nadšením. Sama díky ní zhubla během čtyř měsíců osm kilo a pomohla si tak k velmi pěkné postavě. Já jsem ale na takové odříkání vůli neměla. Ananas mi po čtyřech dnech začal strašně vadit a opravdu ho ještě dneska nemůžu ani cítit. Nicméně během čtyř dnů šla skoro dvě kila dolů, takže mohu potvrdit, že to funguje. Ale musíte ten ananas skutečně milovat, jinak není šance to vydržet,“ říká s lehkou nadsázkou dvaadvacetiletá zdravotní sestřička Eva.

Ananasová dieta má podle slov dietoložky Hany Vodičkové výhody hned dvě. Jednak je ananas sladký a velmi energetický, takže vám opět nehrozí (při rozumně dlouhé dietě) kolaps a ani žádné zdravotní komplikace. Druhou výhodou je, že je sám o sobě plný šťávy, která váš organismus zásobí vodou. I té je při dietě potřeba. „Jediné, co se mi moc nelíbí, je ten cukr. Američané cukr milují, proto si syrový ananas cukrují. My Češi bychom se ale tohoto nešvaru měli raději vyvarovat. Cukr ničí zuby a při nadměrné konzumaci vede k nervozitě,“ říká Vodičková.

Hubneme skutečně díky ovoci?

Nad ovocnými dietami ale visí ještě jeden otazník. Jsou skutečně účinné díky tomu, že jsou složené z ovoce? Anebo by podobně působila i dieta složená třeba pouze z brambor? „Každá ovocná dieta vás nutí jíst pouze ovoce a navíc menší porce. Kdybyste místo pěti banánů denně jedla pět suchých krajíců chleba nebo pět vařených brambor, zhubnete také. Ovoce má ale oproti jiným surovinám výhodu, že obsahuje vitaminy a přírodní cukry. Takováto dieta je méně drastická než třeba to, kdybyste jedla jen brambory pětkrát denně,“ vysvětluje na závěr Vodičková. A dodává, že nic se ale rozhodně nemá přehánět. Takže když dietu, vždy s rozumem.

Máte i vy zkušenosti s nějakou ovocnou dietou? Napište nám o tom!

Reklama

Související témata:

Načítám