Hlavní obsah

Perník 3x jinak: Vylepšený recept na plech i jako muffiny

Foto: Jakub Jurdič

Tyhle tři výtečné moučníky vás dostanou do kolen!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perník u nás rozhodně patří mezi nejoblíbenější moučníky a není se čemu divit! Jsou nadýchané jako peřina, jednoduché na přípravu a jemně pikantní po koření, které do něj neodmyslitelně patří!

Článek

Malé perníčky ozdobené cukrovou polevou nemohou chybět na vánočním stole (skvělé tipy a recepty najdete tady). Klasický litý perník svou vůní zase dokonale pasuje do podzimní atmosféry. Perníky jsou prostě v kurzu! Spojte svoje oblíbené chutě a upečte si jablečný crumble, litý perník se sušeným ovocem a čokoládou nebo muffiny s vlašskými ořechy.

Všechny tyhle dobroty krásně voní, lahodně chutnají a jsou hotové raz dva!

Perník na plech se sušeným ovocem

Na 1 plech potřebujete: 400 g hladké mouky, 250 g cukru krupice, 200 ml rostlinného oleje, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do perníku, 3 vajíčka, ½ lžičky jedlé sody, 1 hrnek sušeného ovoce, 350 ml mléka

Na polevu: 100 g čokolády, 3 lžíce oleje

Foto: Jakub Jurdič

Tenhle perník je krásně vláčný, ovoce do něj můžete zvolit podle vlastní chutiFoto: Jakub Jurdič

Postup: V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do perníku, kakao a sodu. Pak vmíchejte mléko, vajíčka a olej tak, aby těsto bylo krásně hladké a lesklé. Nakonec do perníku vmíchejte nasekané sušené ovoce, hodí se meruňky, švestky, rozinky i brusinky. Vše ještě jednou promíchejte a dejte péct na 200 °C na 30 minut.

Když je perník upečený, nechte ho trochu vychladnout a mezitím si připravte čokoládovou polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte do ní olej a důkladně promíchejte. Touto polevou pak perník nepravidelně pocákejte, nechte ztuhnout, nakrájejte na kostky a podávejte.

Jablečný crumble s perníkem a čokoládou

Na 4 porce potřebujete: 4 kyselejší jablka, 100 g třtinového cukru, 100 g kvalitní hořké čokolády, 100 g perníku na strouhání, 100 g strouhanky, 50 g másla, zakysanou smetanu

Foto: Jakub Jurdič

Crumble vypadá skvěle, není náročný na přípravu a přitom chutná jako z luxusní restaurace!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostky. Přidejte 40 g cukru, polovinu čokolády nastrouhané na hrubém struhadle a promíchejte. Směs dejte buď do malých zapékacích mističek, nebo do jedné velké. V robotu smíchejte nastrouhaný perník, strouhanku, zbylý cukr, čokoládu a máslo a propracovávejte, dokud hmota nebude lehce drobivá. Touto drobenkou zasypte jablečnou směs a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 20–25 minut, dokud povrch nebude krásně křupavý. Upečené crumbly podávejte se zakysanou smetanou.

Perníkové muffiny s vlašskými ořechy

Na 10 muffinů potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 150 g cukru krupice, 100 g másla, 2 vajíčka, 2 lžičky koření do perníku (skořice, badyán, hřebíček…), 1 prášek do perníku, 120 ml mléka, 80 g vyloupaných vlašských ořechů, cukr moučka na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

S ořechy v muffinech nešetřete, krásně křupou a k perníkové chuti dokonale ladíFoto: Jakub Jurdič

Postup: V robotu vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Pak přilejte přepuštěné máslo a mléko pokojové teploty. V další nádobě smíchejte mouku, prášek do perníku, koření a kakao. Sypkou směs opatrně vmíchejte k připravené hmotě. Nakonec přidejte ¾ vlašských ořechů posekaných na větší kusy. Do muffinových formiček nalejte těsto do výšky asi ¾. Nechte chvilku stát, aby si těsto sedlo a pak vršky muffinů posypte zbylými ořechy. Pečte na 180 °C asi 20 minut. Vychladlé vyklopte z formiček a lehce pocukrujte.

Jak často doma pečete perník? Jaká je vaše nejoblíbenější variace?

Reklama

Načítám