Hlavní obsah

Vánoční cukroví: 3 recepty na perníčky? Které zkusíte?

Foto: Mona Martinů

Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří, zkuste některou z našich třech neodolatelných variací!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tak a je to tu! Vánoce stojí za dveřmi a čekají, až jim otevřete. Čím je uvítat? Přece voňavými perníčky, které patří k té nejklasičtější vánoční klasice. A my máme rovnou tři tipy!

Článek

Milujete, když celý byt voní skořicí, hřebíčkem a medem, z přehrávače hrají koledy, adventní věnec je připravený k zapálení první svíčky a ze všech koutů dýchá atmosféra pohody? Vánoce jsou tady a jejich kouzlo na vás začne co nevidět dýchat. Chystáte se péct cukroví? Tak to vám na vánoční tabuli rozhodně nesmí chybět perníčky! Jak na ně? Ty tradiční si můžete připravit podle tohoto receptu a máte naše slovo, že budou bezchybné. Pokud chcete malou obměnu, vyzkoušejte některý z našich dnešních tipů!

Celozrnné perníčky

Na 3 plechy potřebujete: 75 g žitné mouky, 75 g špaldové mouky, 80 g namletých ořechů, 80 g medu, 1 vajíčko (+1 na potření), 2 lžíce kvalitního panenského oleje, 1 vrchovatou lžíci směsi koření na perník (můžete použít směs skořice, badyánu, fenyklu, hřebíčku a anýzu), pár kapek pomerančového nebo skořicového extraktu

Foto: Mona Martinů

Žijete zdravě, ale o vánoční cukroví nechcete přijít? Upečte si tuhle dietní verzi perníčků!Foto: Mona Martinů

Postup: Nejdříve prosejte obě mouky do misky. Pak přijdete veškeré koření a namleté ořechy. Do směsi vpracujte med, přidejte celé vajíčko a olej (ideální je řepkový, použít ale můžete i olivový nebo slunečnicový) a začněte propracovávat těsto. Pokud se lepí, můžete ho zasypat ještě trochou mouky. Když těsto drží krásně při sobě, vyválejte plát o výšce asi 5 mm a vykrajujte libovolné tvary.

Perníčky dejte péct na 6–7 minut na 180 °C dozlatova, hotové potřete rozkvedlaným vajíčkem nebo medovo-rumovou polevou (jak na tuhle polevu, se dozvíte tady)

Tip: Nechutná vám klasická cukrová poleva? Tyhle perníčky můžete před pečením posypat nasekanými ořechy nebo po upečení ozdobit polevou z hořké čokolády.

Bleskové perníčky od čtenářky Markéty

Na 4 plechy potřebujete: 250 g hladké mouky, 60 g másla nebo tuku na pečení, 60 g moučkového cukru, 1 velké vajíčko + jedno na potření, 2 lžičky směsi koření do perníku, 1 prášek do perníku, 2 lžíce medu

Foto: Mona Martinů

Tyhle perníčky sice musí chvíli měknout, jejich příprava je ale extra rychlá!Foto: Mona Martinů

Postup: Že nemůžete mít perníčky hotové během jednoho odpoledne? Omyl! Tohle těsto je hned hotové a nemusí odpočívat, takže jsou perníčky opravdu během chvilky. Nejdřív vyšlehejte máslo s cukrem a celým vajíčkem, pak přidejte mouku, med, koření a prášek do perníku.

Vypracujte těsto (občas bývá dost lepivé, záleží na vajíčku a podobně, v případě, že by tomu tak bylo, přijdete mouku) a vyválejte ho na 3 mm silný plát. Perníčky dejte péct na 200 °C asi na 5 minut. Raději je hlídejte, protože se snadno spálí. Hotové perníčky potřete rozkvedlaným vajíčkem. Nakonec je ozdobte klasickou cukrovou polevou, na kterou najdete recept zde.

Tip: Jestli vám cukrová poleva nechutná, můžete perníčky slepit marmeládou. Skvěle chutná rybízová nebo z lesních plodů!

Sádlové perníčky podle Michala

Na 6 plechů potřebujete: 650 g hladké mouky, 250 g cukru moučka, 2 lžíce medu, 2 lžíce kakaa, 12 lžic sádla, 1 prášek do perníku, 1/8 lžičky jedlé sody, 4 vejce + jedno na potření

Foto: Mona Martinů

Hned měkké perníčky ze sádlového těsta vás dostanou, jsou totiž neuvěřitelně křehké!Foto: Mona Martinů

Postup: Hladkou mouku, cukr moučka, kakao, sodu a prášek do perníku smíchejte v misce. Pak přidejte med, celá vajíčka a sádlo a vypracujte jednotné tmavě hnědé těsto. Propracujte ho opravdu důkladně, aby se sádlo rovnoměrně rozprostřelo. Na jemně pomoučněném válu vyválejte asi 4 mm vysokou placku a vykrajujte z ní perníčky libovolného tvaru. Pečte na 180 °C po dobu 7 minut a hotové potřete rozkvedlaným vajíčkem. Jsou hned měkké a vydrží až do Vánoc.

Tip:Na pultech obchodů se v poslední době objevila vykrajovátka, která jsou tvarovaná tak, abyste cukrovím mohli ozdobit třeba hrnek nebo misku. Vyzkoušejte je!

Máte nějaké skvělé recepty i vy? Poraďte ostatním v diskuzi!

Reklama

Načítám