Hlavní obsah

Souboj receptů: Jaro v kuchyni, to je burger a paella

Foto: archiv redakce

Maruška i Blanka čerstvé jarní ingredience milují!Foto: archiv redakce

Reklama

Jaro je konečně tady a pomalu, ale jistě se i obchody plní prvními letošními výpěstky. Pojďte si s našimi recepty „vyjarnit“ náladu! Jeden je lepší než druhý!

Článek

Nevím, jak vy, ale já se každoročně nemůžu dočkat jara – a to nejen kvůli hezčímu počasí a sluníčku. Můj největší důvod je začátek pěstitelské sezony a čerstvého ovoce a zeleniny.

Souboj na téma jarní recepty vzaly zodpovědně a trochu netradičně i jeho dnešní aktérky – fotografka Maruška a redaktorka rubriky zdraví a životní styl Blanka.

Blančina paella s tygřími krevetami

Na 4 porce potřebujete: 400 g kulatozrnné rýže, 1 l zeleninového vývaru nebo vody, 1/2 lžičky šafránu, 1 lžíci olivového oleje, asi 8 tygřích krevet a podle chuti 200 g dalších mořských plodů, 2–3 lžíce sterilované kukuřice, 2–3 lžíce hrášku a 1 jemně nakrájenou červenou papriku.

Foto: Marie Bartošová

V paelle nesmí chybět ani tygří krevetyFoto: Marie Bartošová

Postup:Začněte přípravou rýže: krátce ji osmahněte, a pak vlijte vývar nebo vodu. Vařte zhruba 20 až 30 minut, rýže by měla tekutinu nasáknout a zbytek by se měl odpařit. Zhruba v polovině přidejte šafrán, který́ rýži obarví dožluta. Nejprve vařte na co nejvyšším plameni, pak ho postupně snižujte.

Poté si zahřejte pánev, na ni kápněte olej a zprudka opečte čerstvé krevety; trvá to asi 3 minuty z každé strany. Následně je vyjměte a zabalte do alobalu, aby došly. Některé z krevet můžete opéct vyloupané. Postupně přidávejte další mořské plody, nejlépe čerstvé, které vám chutnají. Pokud nemáte k dispozici čerstvé, zvolte zmrazený koktejl mořských plodů. Zároveň s tím přidejte i kukuřici, hrášek a červenou papriku. Pak smíchejte s hotovou rýží a dochuťte kořením. Jako příloha se hodí jarní salát z hlávkového salátu a ředkviček.

Místo paelly si můžete dát také toto Kamilino rizoto s mořskými plody!

Maruščiny špenátové burgery

Na 4 burgery potřebujete: 4 burgerové housky, 400 g čerstvého baby špenátu, 1 svazek jarní cibulky, 1/2–1 hrnek strouhanky, 2 vejce, 1 lžičku bílého mletého pepře, olej na smažení, 1 červenou cibuli a 2 hrsti slunečnicových semínek

Na omáčku si připravte: velký kelímek (400 g)smetanového bílého jogurtu, větší hrst hladkolisté petržele, 2–3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje a sůl

Na salát si nachystejte:1 balení (asi 300 g) polníčku, 2 hlávkové saláty, olivový olej a vinný ocet na zálivku, 70 g strouhaného parmezánu nebo Gran Moravie a špetku soli.

Foto: Marie Bartošová

Salát z polníčku špenátový burger skvěle doplníFoto: Marie Bartošová

Postup: Ze špenátu odstraňte stonky a krátce je spařte v horké vodě nebo na pánvi (stranou si nechte dvě hrsti špenátu na ozdobu). Ze spařeného špenátu pečlivě vyždímejte vodu, přidejte dvě vejce, lžičku bílého pepře, na kolečka nakrájenou jarní cibulku a slunečnicová semínka. Dle potřeby zahustěte strouhankou tak, aby se hmota v rukou příliš nerozpadala. Vytvarujte z ní karbanátky se stejným průměrem, jako má houska, a osmažte je na pánvi.

Mezitím si připravte omáčku do burgerů: hrst hladkolisté petržele nasekejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte, vše pořádně osolte a promíchejte s jogurtem a olivovým olejem dle chuti. Housky prokrojte, jemně pokapejte olivovým olejem a nechte krátce nahřát na mřížce v troubě, případně na grilu. Na spodní polovinu housky přijde tenké kolečko cibule, burgerový karbanátek, pár lístků čerstvého špenátu a omáčka. Pak už stačí přiklopit!

Jako příloha je skvělý salát z polníčku. Z hlávkového salátu vyřízněte světlé středy, nakrájejte je na malé kousky (zbytek můžete použít jindy), smíchejte s omytým polníčkem a zakápněte olivovým olejem a trochou vinného octa. Podle chuti dosolte. Pekáč do trouby vyložte pečicím papírem a naneste na něj asi 8 kulatých hromádek z parmezánu (přibližně o velikosti polévkové lžíce, mohou být i větší a po upečení chipsy můžete nalámat). Při 200 stupních pečte do doby, než se vám na sýru začnou dělat malé bublinky – trvá to asi 8 minut. Několik chipsů položte navrch každé porce. Salátek podávejte jako přílohu.

Který recept dnes zaujal vás?

Reklama

Načítám