Hlavní obsah

Tři večeře z jednoho pekáčku

Foto: Petr Makovička

Jídla z jednoho pekáče vám rozhodně ušetří časFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, co jednoduchého udělat k večeři? Máme pro vás tři tipy na skvělá jídla, která vám navíc nezašpiní takřka žádné nádobí. Stačí je totiž dát do jednoho pekáče či zapékací misky, strčit do trouby, a je hotovo!

Článek

Vaření z jednoho hrnce je oblíbenou „disciplínou“ snad každé kuchařky – nemusí se mýt skoro žádné nádobí a úměrně tomu jsou tato jídla tak jednoduchá, že je zvládne i každý začátečník. O svoje tipy do jednoho hrnce se s vámi podělil i Michal v článku 3 jídla z jednoho hrnce: Dáte si?. A dnes tu pro vás máme nápady na jídla, která se zase zapékají.

Kuře pečené se zeleninou a rýží

Na 4 porce potřebujete: 8 horních kuřecích stehen, 2 rajčata, 2 cibule, 1 papriku, 1,5 hrnku kulatozrnné rýže, 3 hrnky kuřecího vývaru nebo vody, sůl, grilovací koření, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 70 g másla.

Foto: Petr Makovička

Jednoduché a šťavnaté kuře vás nadchneFoto: Petr Makovička

Postup: Rajčata a papriky nakrájejte na menší kousky, cibuli na proužky a česnek nasekejte nahrubo. Vše vložte do pekáče a promíchejte s olejem. Kousky kuřete osolte, posypejte grilovacím (nebo jiným oblíbeným, třeba provensálským) kořením a vložte navrch zeleniny. Pekáč pak vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut.

Maso vyjměte, k zelenině přisypte rýži, zalijte vývarem (toho by mělo být na objem dvakrát tolik co rýže), ještě trochu osolte a promíchejte. Navrch položte zpět kuře, na ně dejte máslo nakrájené na plátky, přiklopte pokličkou a vše vložte ještě asi na 30 minut do trouby. Když je rýže takřka hotová, odklopte pokličku, teplotu zvyšte na 230 stupňů Celsia a pečte ještě asi 10 minut, aby se na kuřeti udělala trochu kůrka. Uvidíte, že rýži už nebudete chtít dělat jinak!

Láká vás představa kuřete pečeného se zeleninou, ale rýži nemusíte? Vyzkoušejte Recepty od čtenářů: Šťavnaté kuřátko na zelenině, kde se kuře peče s brambory!

Špenátový nákyp s těstovinovými flíčky

Na 6 porcí potřebujete: 900 g čerstvého nebo 500 g mraženého listového špenátu, 2 stroužky česneku, 150 g uzeného masa, 250 g těstovinových flíčků, 3 vejce, sůl, pepř a 2 lžíce oleje.

Foto: Petr Makovička

Špenátová verze oblíbených šunkoflekůFoto: Petr Makovička

Postup: V tomto případě budete mít kromě pekáčku ještě 1 hrnec na uvaření těstovin navíc, z vlastní zkušenosti ale vím, že těstoviny lze přimíchat i syrové, jen musíte dobu pečení prodloužit zhruba o 10 minut. Začněte s přípravou špenátu. V případě čerstvého špenátu ho nejdřív spařte horkou vodou, aby změkl, a tu následně slijte. Mražený vložte do pekáčku, který máte přistavený na plotně, zalijte ho asi 1 dl vody a na mírném plamenu vařte tak dlouho, až bude rozmražený a měkký. K připravenému špenátu přidejte prolisovaný česnek, špetku soli a pepře, na kostičky nakrájené uzené maso, do poloměkka uvařené flíčky, olej a 1 vajíčko. Vše důkladně promíchejte, v pekáčku urovnejte a vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia.

Po asi 20 minutách (v případě syrových flíčků 30 minutách) pečení povrch zalijte zbylými dvěma rozšlehanými vejci a nechte ještě 10 minut dopéct. Nákyp nakrájejte a můžete podávat.

Těstoviny a špenát jsou vaše parketa? Vyzkoušejte úžasné špenátové lasagne z článku Souboj receptů: Dobroty z čerstvého špenátu.

Vepřové kotlety pečené se smetanou, žampiony a brambory

Na 4 porce potřebujete: 4 kotlety bez kosti nebo 4 plátky z vepřové kýty, 4 větší brambory, 200 g (asi 8 kusů středně velkých) žampionů, 300 ml (1,5 kelímku) 30% smetany, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Velice jednoduché a přitom výborné jídloFoto: Petr Makovička

Postup: Tohle jídlo zvládne opravdu každý začátečník! Brambory oloupejte (ale můžete je nechat i se slupkou) a nakrájejte na asi 5 mm silné plátky. Maso naklepejte paličkou a z obou stran je osolte a opepřete. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Podle chuti a sezony můžete žampiony vyměnit také za lesní houby. Na dno zapékací misky nebo pekáčku položte plátky masa, na ně navrstvěte nakrájené brambory, které ještě trochu osolte, a navrch přidejte houby. Nakonec vše zalijte smetanou, překryjte alobalem a vložte asi na 60 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Během pečení vše občas opatrně promíchejte, aby se houby nevysušily. Kdo má rád kořeněnější jídla, může do smetany rozmíchat trochu chilli.

Láká vás kombinace vepřového a hub? V Souboji receptů: Vepřové na houbách najdete tři různé recepty na tuhle neodolatelnou klasiku. A kdybyste náhodou opravdu nevěděli, co s masem, máme pro vás Tip na snadný oběd: Strčte ho do trouby!.

O svoje recepty na snadná jídla, při kterých se nezašpiní takřka žádné nádobí, se můžete podělit v diskusi pod článkem nebo na e-mailu jana.ch@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám