Hlavní obsah

Zdraví: 9 otázek, které položte své matce!

Foto: Thinkstock

Nebojte se matky zeptat na neduhy, co ji trápily či trápíFoto: Thinkstock

Reklama

Promluvte si o svém budoucím zdraví s vlastní matkou. Geny totiž neurčují jen to, jakou budete mít barvu očí a vlasů, ale i kterými nemocemi můžete být ohrožené. Je to takové malé genetické vyšetření. A vy získáte návod, jak „zacházet“ se svým tělem.

Článek

Udělejte si čas a sestavte si tabulku (datum narození, příčina úmrtí, nejčastější zdravotní problémy) svých nejbližších, žijících i zemřelých příbuzných... Nejenže si na ně zavzpomínáte, ale také zjistíte, kterou nemoc byste měly mít pod kontrolou. Na co se tedy maminky ptát?

1. Má večer nateklé nohy a trápí ji křečové žíly?

Odpoví-li ano, je velká pravděpodobnost, že ani vás křečové žíly neminou, protože jejich vznik je dědičný (vzniklé v těhotenství se nepočítají). Navíc jestli většinu dne stojíte nebo sedíte, respektive máte málo pohybu, jste v nebezpečí. Co dělat? Do denního režimu zařadit pohyb – nejlépe chůzi, dostatek tekutin a potraviny, které posilují žilní stěny(například pohanku, všechny potraviny obsahující dostatek vlákniny). Jakmile pocítíte opakovanou bolest nohou (napětí lýtek, brnění nohou, bodání v patách) jděte k lékaři, v raném stadiu se dá totiž hodně zachránit viz článek Křečové žíly: Našli jsme super rychlé metody léčby!.

2. Máte v rodině náhlá úmrtí? Nebo vysoký krevní tlak?

Nečekaná smrt bývá dost často důsledkem cévní příhody. Jestli navíc byla před 65 rokem, je to pro vás alarmující. A měly byste to určitě při preventivní kontrole říci svému praktickému lékaři. Nechejte si udělat krevní test na stanovení výše cholesterolu, je víc než pravděpodobné, že jej budete mít zvýšený. Opět je potřeba změnit životní styl. V případě, že kouříte, je zdraví prospěšnější přestat. Naordinujte si pohyb a omezte živočišné tuky.

Foto: Thinkstock

Čím více poznáte rodinnou anamnézu, tím účinněji se ji můžete pokusit obejítFoto: Thinkstock

Tip redakce: Doporučujeme vám přečíst si článek Víme, na co máte u lékaře nárok. Zdarma!.

3. A jak je to u vás s Rh faktorem?

Toužíte po miminku? Pak byste si měly zjistit, jestli někdo z rodičů nemá Rh faktor negativní, a jaký je vlastně ten váš. V případě, že máte Rh faktor negativní, je důležité v těhotenství na to upozornit lékaře, zvláště má-li budoucí otec Rh faktor pozitivní. Existuje riziko inkompatibility matky a plodu, jinými slovy, tělo matky se může proti plodu začít bránit.

4. Má často bolestivou menstruaci?

To je informace, kterou si matky dost často nechávají pro sebe a dcerám se nesvěřují. Přizná-li se maminka, a navíc jí často bývá nevolno a má bolesti hlavy, mohlo by se jednat o endometriózu. Vy máte v době měsíčků stejné pocity? Měly byste navštívit svého gynekologa a žádat laparoskopické vyšetření. „Objeví-li se nemoc v počátcích, je hormonálně léčitelná. Při pozdější diagnóze dochází k chirurgickému zákroku," říká gynekolog Eduard Kučera. (Více se o endometrióze dozvíte zde: Bolestivá menstruace? Možná varuje před vážnou nemocí!.) Stejně tak budete kopírovat i menopauzu, přichází u matky i dcery přibližně stejně.

5. Kolik zlomenin za život měla?

Časté zlomeniny můžou poukazovat na začínající nebo náchylnost k osteoporóze. A v případě, že i vaše babička touto nemocí trpěla, dost možná se řídnutí kostí projeví také u vás, pokud s tím zavčasu něco neuděláte. Opět je důležitá strava, která by měla být bohatá na vápník a samozřejmě pohyb.

6. Kdy začala mít potíže s váhou?

Zeptejte se, i když vaše maminka nemá žádné kilo navíc. Určitě ví, kdy musela jídlo omezit, aby výrazně nepřibrala. Máte-li totiž stavbu těla po matce, bude vaše postava ve stejném věku v ohrožení. Je dobré vědět, kdy to přijde, abyste mohly změnit své stravovací rituály, podobně jako to udělaly naše tři čtenářky Milada, Eva a Hanka, které můžete sledovat v hubnoucím přímém přenosu.

7. Objevila se v rodině rakovina prsu?

Byla-li ve vaší rodině nebo dokonce přímo u maminky rakovina prsu, je potřeba skutečnost nepodceňovat a chodit pravidelně na mamografické vyšetření. Může se totiž jednat o dědičnou záležitost. Nezanedbávejte preventivní prohlídky a naučte se samovyšetření prsů (od 45. roku máte nárok na mamografocké zdarma, do té doby můžete využít i sonografické vyšetření).

8. Trpěla někdy se žaludečními vředy?

Toto onemocnění se může dědit z generace na generaci. Žaludeční vředy (k příznakům patří pálení jícnu, kyselé říhání, bolesti nadbříšku – horní poloviny břicha, v případě prasknutí vředu krev ve stolici, zhoršování příznaků v období jara a podzimu) způsobuje bakterie helicobacter pylori, která je přenositelná i slinami, zvláště u jedinců, kteří mají oslabenou tvorbu ochranné hlenové vrstvy a zvýšené kyselé prostředí žaludku. Na bakterii v raném stadiu zabírají antibiotika. Vliv jejího působení můžete zmírnit i omezením kouření, ostrých jídel, kávy a některých léků (acylpyrin, ibuprofen a jiných).

9. Objevila se u ní zvýšená hladina cukru v krvi?

Cukrovka je závažné metabolické onemocnění projevující se zvýšenou hladinou cukru v krvi a moči. V případě cukrovky II. typu se dá správnou životosprávou (dieta, pohyb) hodně zachránit. Rozhodně nepodceňujte krevní testy!

Kdy podstoupit preventivní genetický test?

U geneticky přenosných onemocnění, jako je například onemocnění sítnice, chudokrevnost, karcinom jater, trombóza, ateroskleróza a jiné. I když je test pozitivní, představuje to zvýšené riziko, ale choroba nemusí vůbec propuknout. Genetický test hradí pojišťovna, když ho lékař považuje za nezbytný, v opačném případě stojí přibližně 6500 korun.V případě, že máte v rodinné anamnéze onemocnění, jehož příznaky sledujete i na sobě, žádejte u praktického lékaře doporučení na odborné vyšetření, případně genetický test.

„Vždy, když přijímám novou pacientku, zajímám se o rodinnou anamnézu,“ říká praktická lékařka Jana Vojtíšková a dodává: „Sleduji především výskyt onemocnění v rodině, jako je hypertenze – zvýšený krevní tlak, infarkt myokardu, cévní mozková onemocnění, rakovina a diabetes mellitus – cukrovka. Zaznamenám si věk příbuzných, kdy k postižení došlo, důležitý je pro mě i údaj, kdy zemřeli. A i na základě těchto informací posílám pacientku na patřičná vyšetření.“

Podle nemocí matky můžete usuzovat, co vás potká a nemine. A když už víte, můžete způsobem života nemoci oddálit nebo se jim prevencí vyhnout. A to stojí za to, ne?

Reklama

Související témata:

Načítám