Hlavní obsah

10 celebrit ze světa nábytku. Znáte je?

Foto: Thinkstock

I nábytek má své legendární značkyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekne-li se Chanel 5, každý ví, že jde o parfém. Když si jdete koupit „levisky“, je jasné, že míříte pro džíny. Ale tušíte, co vám bude stát v kuchyni, když si pořídíte Pantonku? I ve světě bydlení najdete slavné kousky, které se staly ikonami! Znáte je?

Článek

Židle, křesla, ale i osvětlení – to vše najdete mezi nej kousky ze světa bydlení. Podívejte se, jaké legendy mohou zkrášlit váš interiér!

1. klubovka Lounge Chair & Ottoman

Klubovka Lounge Chair okouzluje svět už skoro šedesát let. Slavný designérský manželský pár Charles a Ray Eamesovi ho poprvé uvedl na trh v roce 1956 a už tehdy sklidila obdiv. Cílem designérů bylo tehdy spojit dohromady pohodlí a komfort s nejvyšší kvalitou materiálů a provedení. Ocelovou konstrukci proto doplňuje ohýbaná překližka z ořechového dřeva a kožené polstrování. Totéž platí pro podnožku Ottoman, která ke klubovému křesílku neodmyslitelně patří. Cena u společnosti Vitra je 124 529 korun, za Ottoman dáte dalších 43 789 korun.

2. židle Loom

Marshall Burns Lloyd si nechal v roce 1917 patentovat metodu, z níž dodnes těží tisíce výrobců zahradního a ratanového nábytku – na rám židle vypletl sedáky a opěrky podobným způsobem, jako je tomu u tkaných textilií. Přesněji na ratanovou kostru „upletl“ sedáky z papíru zpevněného drátem a na závěr je nechal nalakovat. Tímto způsobem vznikla i židle Loom, která se už dočkala mnoha napodobenin. Originál přijde na 12 000 korun a více, záleží na provedení.

3. křeslo Barcelona

Křeslo Barcelona navrhl Mies van der Rohe už v roce 1929. Poprvé bylo představeno na výstavě v Barceloně, odtud tedy pochází jeho jméno. Brzo se stalo legendou a mimo jiné ho vlastnili i majitelé slavné brněnské vily Tugendhat. Americká firma Knoll International ho nabízí výhradně v koženém čalounění s ocelovou konstrukcí. Cena je více než exkluzivní – 157 584 korun.

4. židle Panton

Několik let prý přemýšlel dánský designér Verner Panton, jak odlít židli z plastu. A společně s firmou Vitra v šedesátých letech vytvořili i několik prototypů. Od roku 1967 se židle, která nese jméno autora, vyrábí sériově a má už i dětskou verzi. Tu „dospěláckou“ pořídíte za 6200 korun.

5. křeslo Pallotuoli

Také designér Eero Aarnio připravil finské veřejnosti malý šok, když na výrobu nábytku nezvolil tradiční dřevo, ale do dějin se zapsal svým plastovým nábytkem. Do přehledu nej výrobků by šlo zařadit několik jeho nápadů, ale rozhodně zde musí být křeslo Pallotuoli či Ball nebo česky Balon. Poprvé s ním způsobil pozdvižení na mezinárodním veletrhu nábytku v Kolíně nad Rýnem v roce 1966. Skořepinu mělo vyrobenou ze sklolaminátu, vnitřek z látky. I ono se dočkalo mnoha variant a napodobenin. Originál poznáte mimo jiné podle ceny, přijde na 163 800 korun.

6. křeslo Cassina LC 2

Řekne-li se jméno Le Corbusier, zřejmě se vám vybaví architekt. Tento muž se však proslavil i kolekcí nábytku, k nejznámějším patří křeslo s označením LC 2 z roku 1928. Pro ni i pro ostatní kousky jsou typické přiznané chromované trubky. Corbusierovu kolekci stále vyrábí italská firma Cassina, za LC 2 zaplatíte 68 715 korun.

7. sedací vak Sacco

Jste nadšeni z novinky několika posledních let, a to sedacích pytlů s náplní z malých kuliček? Pak vězte, že spolu s nimi k vám aspoň trochu zavítala klasika. První sedací pytel plněný kuličkami se jmenoval Sacco a byl vyroben už v roce 1968. Jeho autory jsou Italové Piero Gatti, Cesare Paolini a Franco Teodoro, a jak dokládá nejedna domácnost, svých následovníků, variant a napodobenin má nepřeberné množství. Jeho cena je 10 349 korun.

Máte rádi krásné věci? Jistě vás zaujmou Designové vázy: Drahá krása!.

8. svítidlo Akari

I tento lustr určitě znáte a možná máte podobný i doma. Ale tušíte, že jeho předlohou bylo svítidlo Akari od designéra Isama Noguchiho? Ten se nechal inspirovat papírovými lampiony a navrhl ho už v roce 1951. Od té doby se kolekce Akari rozrostla o další lampy a svítidla. Nejsou však na rozdíl od kopií z papíru, ale materiál pochází z kůry stromu moruše. Oproti papíru je velmi odolný proti roztržení, světle a teplu. Cena se pohybuje od 7 do 35 000 korun.

9. lampa Arco

I o této lampě můžete mít pocit, že ji znáte, neboť podobné typy nabízí nejeden obchod. Originál, stojací lampu Arco, vytvořili Achille a Pier Giacomo Castiglioni v roce 1962. Chcete-li opravdu originál, který stále vyrábí firma Flos, poznáte ho podle stínítka vyrobeného z hliníku, v horní části je navíc děrované. Podstavec má z bílého mramoru, který je těžen pouze v italském městě Carrara. A dalším ukazatelem je cena – 51 684 korun.

10. židle Sedm

Sice jsme ji zařadili na poslední místo, ale dle významu sem rozhodně nepatří! Tvrdí se o ní, že jde o nejprodávanější produkt všech dob, neboť se jí vyrobilo už více než sedm milionů kusů. Je to židle 3107, které se zkráceně říká židle Sedm a navrhl ji v roce 1955 dánský designér a architekt Arne Jacobsen. Je vyrobená z ohýbané překližky, která se do patřičného tvaru lisuje za tlaku odpovídajícímu zátěži 94 tun a teplotě kolem 120 stupňů Celsia. Stejně jako všechny ikony, i „Sedmička“ se dočkala mnoha plagiátů. Od roku 2005 se vyrábí v dětské verzi. Cena originálu pro dospělé je 10 500 korun.

Uspěli jste v tomto testu krásných věcí? Znali jste některé z nábytkových ikon? A kterou byste chtěli mít doma?

Reklama

Načítám