Hlavní obsah

10 důvodů, proč pořídit kávovar jako vánoční dárek pro celou rodinu!

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Kvalitní kávovar vám nabídne pohodlí a přesně takovou kávu, jakou máte rádiFoto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte právě o dárku pro celou rodinu, který by všichni ocenili? Možná je správným tipem kvalitní kávovar. Proč se do něj vyplatí investovat?

Článek

Kávovary pro domácí použití už dovedou vyrobit kávu, která se blíží té od profesionálů. Navíc se zaměřují na to, aby vás co nejméně obtěžovaly složitou přípravou nebo údržbou. Důvodů, proč investovat do kvalitního přístroje, je tedy stále víc – máme jich pro vás hned deset. Proč by se tedy mohl stát skvělým dárkem pro celou rodinu?

  • 1. Za plnoautomatický kávovar si sice připlatíte, ale zase oceníte pohodlí přípravy – většinou stačí jedno tlačítko a můžete mít od silného espressa po latté jakýkoli nápoj. Některé kávovary vám ho připraví i poté, co si o ně řeknete prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu.
  • 2. Má každý z rodiny rád jinou kávu? Kávovar si může nejoblíbenější volbu každého z vás pamatovat a připravit mu nápoj přesně podle preferencí.
  • 3. Milujete vůni a chuť kávy z čerstvě umletých zrn? Tak to vás potěší, že na každý šálek vám kávovar namele zvlášť přesně odměřenou dávku – podle vaší preference a šetrně k zrnům, která rozhodně nikdy nepřepálí.
  • 4. Milujete kávu s mléčnou pěnou, ale netěší vás její příprava? Automatický kávovar ji nachystá naprosto bez práce, a ještě v kvalitě, kterou jen tak nějakým ručním našlehávačem nezvládnete. Mnohé přístroje nezastaví ani vaše náklonnost k alternativním druhům mléka a nápoj vám připraví i z toho rýžového, mandlového nebo sójového.
  • 5. Aby měla káva plnou chuť, měla by se čerstvě mletá zrna spařit vodou o teplotě asi 90 °C. Kdybyste ji tedy zalévali z konvice, bylo by potřeba ji nechat dojít do varu a potom čekat, až trochu vychladne. Kávovar tohle všechno udělá za vás a zvolí pro daný nápoj právě tu ideální teplotu.
Foto: racorn, shutterstock.com

Na skvělou kávu nemusíte už jen do kavárnyFoto: racorn, shutterstock.com

  • 6. Plnoautomatický kávovar potřebuje jen zadat, jakou kávu chcete – o zbytek se nemusíte starat, jen se „stavíte“ pro hrneček, až bude hotovo. Je tedy skvělý zvlášť ráno, když honíte každou minutu. Oceníte ho i v situaci, kdy přijde víc lidí najednou a vy musíte kromě kávy chystat i pohoštění – navíc, když každému dáte vybrat, jaký druh kávy si dají (protože vás to bude stát pokaždé jen jedno stisknutí tlačítka), budete za skvělého hostitele.
  • 7. Profi přístroje měly vždy „navrch“, co se týče tlaku, tedy hodnoty barů. To už ale neplatí. „Právě dostatečný tlak ovlivní výslednou kvalitu espressa. Dobré neuděláte, pokud pracujete s tlakem pod osm až deset barů. To ale už domácí kávovary překonaly a většina z těch automatických nabízí kolem 15 barů,“ vysvětluje Petr Štursa ze společnosti Kasa.
  • 8. Kvalitní kávovar si sám řekne nápisem na displeji – samozřejmě česky – když potřebuje dolít vodu, doplnit kávu, vylít zásobník na vodu a na použitou kávu.
  • 9. Plnoautomatický kávovar si pravidelně říká i o odvápnění, které zaručí kvalitu kávy, ale i prodlouží životnost přístroje.
  • 10. Pokud používáte stejnou značku kávy – někdy ji doporučuje i výrobce kávovaru – tak máte jistotu, že vždy bude v šálku identický a na chuť stejný nápoj, což je při ruční výrobě jen těžko dosažitelné.

Jaký kávovar vybrat?

„Výběr kávovaru patří mezi ta těžší rozhodování. Přece jen se jedná o přístroj, který umí vytvořit pro každého právě ten pravý a dokonalý nápoj – vynikající espresso. Ideálním přístrojem je pak plnoautomatický kávovar, který sám umele čerstvě upražená zrnka kávy a není složitý na obsluhu. Ideálně jedním tlačítkem. A to třeba i cappuccino,“ doplňuje Kateřina Holíková, produktová manažerka značky Krups.

Nabídka plnoautomatických kávovarů na trhu je široká a můžete si vybrat, který z nich vás osloví nejvíc. Některé z nich jsme pro vás vybrali.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Plnoautomatický kávovar Krups Latte Smart EA860E, lze ovládat chytrým telefonem, bluetooth technologie, program až pro 10 svých oblíbených nápojů, cena od 21 490 Kč. Saeco Aulika Focus, tlak 15 barů, displej v češtině, tlačítkový ovládací panel, cena od 25 599 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Krups Latt'Espress, One touch cappucino EA829D, 15 barů, nádobka na vodu 1,7 l, 3 hrubosti mletí kávy, vodní filtr Claris Aqua, s nádobkou na mléko, LCD displej, cena: 16 990 Kč. Jura E6 Platin, pulzní extrakce, 7 kávových specialit, 15 barů, cena: 24 990 KčFoto: archiv firem

Jakou kávu máte nejraději? Napište nám!

Reklama

Načítám