Hlavní obsah

10 omlazovacích tipů. Zbavte se těchto zlozvyků!

Foto: Thinkstock

Chtěly byste pořád vypadat mladě, ale nejde to! Kde je chyba?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nemožné zastavit čas, abyste navždy vypadaly mladě. Co ale můžete, je zbavit se zlozvyků, které způsobují předčasné stárnutí v podobě nevzhledných vrásek, pigmentových skvrn, našedlé pokožky...

Článek

Proč některá čtyřicítka vypadá na třicet a některá třicítka na pětačtyřicet? Může za to různý způsob života a zlozvyky, které jste si osvojily. Vyzkoušejte proto několik jednoduchých náprav, které vám zajistí zdravější a mladistvější vzhled.

1. Jste příliš hubené

Být štíhlá neznamená být vychrtlá. Přestaňte trápit tělo dietami, po kterých se většinou dostaví jen jo-jo efekt. V důsledku váhových výkyvů ztrácí pokožka pružnost a tvář vypadá strhaně. „Vyzáblý vzhled a ztráta tuku způsobují povislou kůži," říká dietoložka Marie Lipovská.

Řešení: Udržujte si zdravou váhu správnou stravou a cvičením (tipy najdete zde). A nezapomeňte nakrmit svou tvář. „Výzkum ukázal, že jsou potraviny, které vylepšují vzhled pleti," pokračuje Marie Lipovská. „Mezi bojovníky proti vráskám patří losos a ořechy, citrusové plody, kiwi, špenát a například i tomatové omáčky a růžové grapefruity.“ Pokud přece jen musíte svoji váhu řešit dietou, nechte si ji ušít na míru a hubněte pod odborným dohledem.

Foto: Thinkstock

Kůže kolem očí je mimořádně jemná a neměly byste ji vystavovat velkému namáháníFoto: Thinkstock

2. Mnete si oči

Tahání a tření jemné pokožky kolem očí způsobuje tmavnutí kůže. Tmavé kruhy a pigmentové skvrny přidají na vzhledu pár let navíc.

Řešení: Jestliže vás oči neustále pálí a svědí, měli byste raději navštívit alergologa nebo očního lékaře. Podráždit oči si můžete make-upem, při nanášení dávejte pozor, abyste ho nevetřeli do očí. Stejně tak opatrně zavádějte i kontaktní čočky.

3. Pijete rády brčkem

K používání brčka máte možná své důvody: nechcete si od nápoje zabarvit zuby, nebo je vám nepříjemné dotýkat se rty skleničky či plechovky. Ale pozor! Časté špulení rtů způsobuje jemné linky kolem úst, časem jsou z nich vrásky, a tedy znamení předčasného stárnutí.

Řešení: Zahoďte brčko a raději „líbejte“ sklenice nebo hrnky. A pokud se bojíte o své bílé zuby, jednoduše nepijte tmavé nápoje.

4. Utrácíte za čisticí anti-aging kosmetiku

Je v pořádku, že používáte speciální kosmetiku s obsahem retinolu, peptidů a antioxidantů proti stárnutí. Ušetřete ale za čisticí přípravky této řady. „Přestože obsahují dostatečně vysokou koncentraci látek proti stárnutí pleti, nemají dostatek času, aby vykonaly důležité výsledky. Při čištění pleti dochází jen ke krátkodobému styku s pokožkou," říká kosmetička Andrea Jílková z Topstudia v Kolíně. Laicky řečeno, vyhazujete peníze, a efekt žádný.

Řešení: Večer pleť vyčistěte běžnou čisticí vodou nebo mlékem, potom naneste speciální anti-aging sérum nebo krém, který může během spánku do pokožky dostatečně dlouho pronikat a plnit svoji funkci.

Foto: Thinkstock

Stres vám vrásky rozhodně neubereFoto: Thinkstock

5. Žijete ve stresu a napětí

Trápí-li vás strach, napětí a špatně spíte, hromadí se vám v těle stresové hormony. Kortizol je hlavní stresový hormon, který brání tvorbě kolagenu, což vede k povolení kůže, tvorbě vrásek a mnohdy i k zánětlivým onemocněním. Pokud žijete ve stresu a nemáte ani chuť k jídlu, pak se vám většina živin a kyslíku soustřeďuje do důležitých orgánů, jen ne do kůže.

Řešení:Zjistěte si, co vám pomáhá relaxovat! Pokud nevíte, zkuste si do týdenního plánu zařadit hodinku jógy, je to učiněný odlehčovač stresu. Pokud všechny nápady selžou, nebraňte se návštěvě psychologa.

6. Proti slunečnímu záření si vystačíte s dobrým make-upem

Pozor! „Většina make-upů chrání před UVB zářením, ale neblokuje UVA paprsky, které způsobují jemné vrásky, hnědé skvrny a rozšířené póry," říká Andrea Jílková.

Řešení:Nejdřív na tvář naneste pleťový krém s ochranou proti UVA a UVB záření (pozorně čtěte složení na obalu) a nechte ho vstřebat. Až potom rozetřete kvalitní make-up.

7. Zaměřujete se pouze na vrásky

Nejsou to jen vrásky, které vám přidají pár let navíc. S našedlou a unavenou pletí nebo s pigmentovými skvrnami taky nebudete vypadat zrovna mladistvě.

Řešení: Péče o pleť vyžaduje pravidelnost. Důležitým krokem je čištění pleti a odstranění odumřelých kožních buněk. Peeling provádějte 2x týdně speciálními přípravky na obličej, například Bourjois Pleťový peeling 75 ml za 89 Kč a na celé tělo třeba zpevňující tělový peeling Doliva Granátové jablko 200 ml za 189 Kč. Objeví-li se pigmentové změny, zesvětlujte včas. Z mnoha přípravků na trhu můžete použít třeba krém s aloe vera Forever Epiblanc 28 g za 422 Kč nebo depigmentační sérum For Life 30 ml za 599 Kč.

Foto: Thinkstock

Opálená kůže je krásná, ale příliš sluníčka pokožce škodíFoto: Thinkstock

8. Ignorujete krk a ruce

Scvrklý a vysušený krk a ruce těžko uniknou pozornosti druhých, což může být důvodem, proč vám hádají víc, než vám je.

Řešení: Používejte krém proti stárnutí pleti nejen na obličej, ale pokaždé i na krk a hřbety rukou. Chystáte-li se na sluníčko, naneste na tato místa ještě ochranný pleťový krém jako druhou vrstvu. Vyzkoušejte tak Omlazovací tipy pro svůdný krk.

9. Zapomínáte v zimě na sluneční brýle

Neustálé mhouření očí podporuje tvorbu vrásek. Navíc, pobytem na slunci bez brýlí ubývá z tenké pokožky kolem očí kolagen, a to může vyvolat pigmentaci.

Řešení: Ani v zimě nepodceňujte sluneční brýle s kvalitní ochranou proti UV záření. I levnější typy jsou bezpečné. Zjišťovali jsme to ve článku Sluneční brýle tza 179 Kč. Bezpečné?.

10. Obličej si občas umyjete mýdlem

To možná znáte od svých babiček, ale vy to nedělejte! Mýdlo pleť vysušuje a na suché kůži jsou vrásky výraznější a také se na ní mnohem častěji objevují ekzémy a vyrážky.

Řešení: Pleť umyjte gelem bez mýdla, pak vyčistěte hydratačním čisticím přípravkem. Hydratujte i zevnitř, pravidelně pijte, nejlépe čistou vodou. Další možnosti naleznete v článku 8 způsobů, jak hydratovat pleť!.

Možná znáte i jiné metody, jak si udržet mladistvou tvář, pak nám o nich napište.

Reklama

Související témata:

Načítám