Hlavní obsah

10 potravin, které bojují proti rakovině prsu

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Nádor prsu je bezkonkurenčně nejčastější ženskou rakovinou. Jen v Česku ročně onemocní na sedm tisíc žen. Ačkoli se stoprocentní jistotou se nemoci předejít nedá, kvalitní jídelníček může být účinný jak v prevenci, tak během léčby.

Článek

Faktorů, které vznik karcinomu prsu ovlivňují, je opravdu dlouhá řada. Pokud tedy zůstanete stát nohama na zemi, víte, že sama zdravá výživa ještě nikoho nespasila. Ovšem příznivý dopad rozhodně má a byla by škoda ho nevyužít.

Stručně o rakovině prsu

Rakovina prsu je nejčastějším ženským zhoubným onemocněním – v současnosti si každý den vyslechne nepříjemnou diagnózu skoro dvacet českých žen. Až za ní stojí nádory tlustého střeva a konečníku, případů však není ani z poloviny tolik.

Nemoc nejčastěji propuká po přechodu. Mladší pacientky jsou spíše výjimka, do 25 let je extrémně vzácná. Právě kvůli rostoucímu riziku spojenému s věkem pojišťovny všem ženám od 45. roku hradí každé dva roky mamografické vyšetření. To je opravdu dobré nezanedbávat, neboť při včasné diagnóze je velmi vysoká šance na vyléčení.

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Mamografie jen hledá už vzniklou nemoc. Aktivní primární prevence to neníFoto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Jídlo jako prevence i léčba

Neexistuje jedna konkrétní potravina, která by rakovinu prsu způsobila, nebo naopak vyléčila. Na její rozvoj má vliv celá řada okolností a stravování je pouze jednou z nich. Přesto se však dá obecně říct, že prospívají potraviny bohaté na antioxidanty či zdravé tuky.

Naopak je vhodné limitovat konzumaci alkoholu – zvyšuje hladiny estrogenu, a může tak vést k poškození buněk DNA. Vznik nádoru a následných metastáz podporuje dle výzkumů také strava příliš bohatá na cukry. Riziková je i nadměrná konzumace trans tuků, které se vyskytují ve fastfoodových pokrmech, levných cukrovinkách či cukrářských polevách.

Kvalitní a na živiny bohatý jídelníček je velice důležitý i při léčbě. Lékaři často říkají: hlavně nehubnout! Nedostatečná výživa a nízký příjem bílkovin mají negativní dopad na metabolismus protinádorových léků. Může tak dojít k snížení účinnosti léčby a naopak nárůstu vedlejších účinků.

Foto: Misha Beliy, Shutterstock.com

Borůvky jsou plné prospěšných živin: nabízejí vitamin C a antioxidanty ve vysokém množstvíFoto: Misha Beliy, Shutterstock.com

10 vynikajících potravin proti rakovině

  1. Brokolice - je účinná zejména díky sulforafanu, což je silný antioxidant, který dokáže zaměřit a snaží se ničit rakovinné buňky.
  2. Zelený čaj - je velice bohatý na antioxidanty polyfenoly. Antioxidanty chrání buňky DNA před škodlivými volnými radikály.
  3. Broskve - tyto voňavé plody obsahují velké množství antioxidačních polyfenolů.
  4. Borůvky - bobulové ovoce, krom borůvek třeba také černý rybíz nebo ostružiny, prospívá díky vysokému obsahu polyfenolů a dalšího silného antioxidantu – vitaminu C.
  5. Čočka - proti rakovině prsu působí i kombinace polyfenolů a vlákniny. Obojí se nachází v luštěninách. Za nejlepší z tohoto ohledu se považuje čočka a fazole.
  6. Losos - je bohatý na vitamin D a omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají při likvidaci rakovinných buněk v prsu a zabraňují šíření do dalších částí těla.
  7. Vlašské ořechy - obsahují omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty fytosteroly. Uvádí se, že už jedna hrst vlašských ořechů denně by měla pomoci zpomalit růst rakovinných buněk.
  8. Špenát - kromě prospěšné kyseliny listové obsahuje apigenin, který dle posledních studií pomáhá zabránit růstu buněk rakoviny prsu.
  9. Mrkev - proti rakovině jsou účinné i karotenoidy jako betakaroten nebo lykopen. Oba najdete v mrkvi.
  10. Žitné pečivo - pečivo z žitné celozrnné mouky, mezi které patří také dnes populární kváskový chléb, má pozitivní vliv díky vláknině a lignanům (látky chránící buňky před poškozením).

Které z výše uvedených potravin jíte pravidelně?

Reklama

Načítám