Hlavní obsah

Aničce Slováčkové se vrátila rakovina. Dá se porazit i víckrát, důkazem jsou i jiné VIP dámy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Nemoc si nevybírá, a když zaútočí, ani sláva a peníze většinou nejsou k ničemu. Své o tom ví i Anička Slováčková, talentovaná zpěvačka, dcera slavných rodičů. Sice se s rakovinou už jednou poprala, ale nyní ji čeká nový boj. Nemoc se vrátila. Nic ale není ztraceno, jak dokazují známé dámy, které zákeřnou chorobu překonaly!

Článek

Asi žádná jiná nemoc nevzbuzuje v člověku takový strach, jako když mu lékař oznámí, že má rakovinu. Natož když si tuto diagnózu vyslechnete opakovaně jako nyní Anička Slováčková. Ale medicína toho dnes už umí hodně a nic není definitivní. Důkazem jsou slavné Češky, které se s rakovinou statečně popraly.

Anna Slováčková

Začalo to v roce 2013 a pak znovu v roce 2016, když si zpěvačka nahmatala bulky v prsu. Tehdy byla ještě diagnóza příznivá – šlo o nezhoubné nálezy. V roce 2019 už si ale Anička Slováčková od lékařů vyslechla to, co nechce slyšet nikdo: jednalo se o zhoubný nádor.

Zpěvačka je ale bojovnice a do léčby se vrhla se vší vervou. Při operaci jí lékaři odebrali rakovinu nejen z prsou, ale i uzlin, prošla si chemoterapií i ozařováním. Navíc o nemoci mluvila velmi otevřeně a sdílela s veřejností vše, co léčbu provázelo: od ztráty vlasů a popálenin od ozařování až po to, jaký nápor na psychiku to je. Chtěla tak motivovat lidi s podobnou diagnózou a ukázat, že rakovina neznamená konec.

A poslední tři roky to skutečně vypadalo, že Anička Slováčková tenhle boj vyhrála. Bohužel přišla smutná zpráva: nemoc se jí vrátila, má ji nyní na plicích. Zpěvačka přiznala, že cítí obrovský vztek a také strach, ale je opět rozhodnutá nemoci se postavit a využít všechny síly, aby ji znovu porazila. Jen to tentokrát potřebuje udělat víc soukromě, a proto se dopředu omluvila, že nyní nebude léčbu až tak sdílet s fanoušky a veřejností.

Potřebuje se s diagnózou smířit, vše si srovnat a veškerou energii věnovat na uzdravení. V práci má v plánu pokračovat, jak jen to půjde. A pokud bude potřeba zvolnit, jak napsala na svém instagramu, svět se nezboří. Co je priorita, je teď asi každému jasné!

Foto: Profimedia.cz

Aničku Slováčkovou čekají těžké chvíle, ale je to bojovnice, snad nemoc porazí i podruhéFoto: Profimedia.cz

Chantal Poullain

I herečka s francouzskými kořeny a nezaměnitelným hlasem prodělala zákeřnou nemoc. Kvůli cystám v prsu chodila na pravidelné prohlídky, potom ale delší dobu nebyla, a když se na mamografu znovu ukázala, verdikt zněl jasně: rakovina prsu.

Herečka navíc moc dobře věděla, co tahle nemoc dokáže. Její sestra si totiž vyslechla stejnou diagnózu, odmítla však klasickou léčbu a vsadila na tu alternativní a nakonec chorobě podlehla. Chantal Poullain se rozhodla medicíně věřit a nemoc porazila, jen ji před veřejností tajila, aby měla klid a soukromí na léčbu.

A nebylo to pro ni první osobní setkání se zhoubným onemocněním – když jí bylo 22 let, byla jí diagnostikována rakovina děložního čípku ve třetím stadiu. Tehdy se podrobila operaci a rakoviny se zbavila.

Anna K.

V zástupu statečných českých bojovnic nemůže chybět ani zpěvačka Anna K., která si diagnózu rakovina prsu vyslechla poprvé v roce 2009, podruhé pak v roce 2017. V obou případech ji čekala operace a chemoterapie se vším, co tato léčba obnáší. Tedy s únavou, nevolnostmi, ztrátou vlasů a podobně.

Zpěvačka ale patří k lidem, kteří i v těžkých chvílích potřebují něco dělat, a tak jak jen to šlo a jak jen jí to tělo dovolilo, pracovala. Vystupovala na festivalech, koncertovala, zpívala. Tvrdila, že právě práce je to, co ji baví, dodává jí sílu a nabíjí pozitivní energií, která je v boji s nemocí velmi důležitá.

Lenka Termerová

Diagnózu rakovina prsu si v roce 2009 vyslechla i Lenka Termerová. Přestože chodila na pravidelné prohlídky prsou, bolesti ji donutily vyhledat lékaře dřív. Za neškodnou bulkou, kterou odborníci dlouhodobě sledovali, se totiž objevil zhoubný útvar. Herečku čekala hormonální léčba, operace, chemoterapie, která ji připravila o vlasy, i radioterapie. Jako doplněk klasické léčby navíc hledala sílu v bylinkách, pomáhal jí pobyt v přírodě a na chalupě hodně jezdila na kole.

Když jí tehdy lékaři řekli, že bude léčba trvat rok, nevěděla, jak to zvládne. Dvanáct měsíců plných stresu a strachu, to se těžko představuje. V minulosti ale uvedla, že být tak dlouho jen uzlíček nervů jednoduše nejde a tělo i hlava to vědí, proto si na tento stav zvyknou, přizpůsobí se a člověk se pak opravdu koncentruje jen na to zásadní: jak se vyléčit. Což se i v případě Lenky Termerové podařilo!

Věra Martinová

I první dámě české country hudby Věře Martinové ukázal život svou stinnou stránku. Bulku v prsu si nahmatala sama a v roce 2010 jí lékaři vyoperovali nádor a následně chodila na ozařování.

A i když si určitě prošla krušným obdobím, svoje zkušenosti si odmítla nechat jen pro sebe, naopak: o potížích veřejně mluvila a burcovala ostatní ženy, aby nepodceňovaly prevenci. Navíc pro ni nemoc byla jakýmsi zdviženým prstem, varováním, že je potřeba si do života pustit víc pohody, klidu a pozitivních myšlenek, a ne jen shon, stres a nervy.

Martina Navrátilová

I slavná tenistka a držitelka 59 grandslamových titulů Martina Navrátilová patří mezi bojovnice, které se musely postavit zákeřné nemoci. A i ona si diagnózu rakovina vyslechla hned dvakrát.

Poprvé to bylo v roce 2010, kdy jí při běžném mamografickém vyšetření lékaři našli nádor v levém prsu. Pro sportovkyni to byl šok a neubránila se slzám, ale díky včasné diagnóze byly její šance na uzdravení vysoké. A proto pak mohla po náročné léčbě světu oznámit, že je zdravá. Už tehdy ale o chorobě mluvila otevřeně, protože byla dalším důkazem, jak je včasná diagnóza zásadní pro úspěšnou léčbu, a chtěla tak ženy motivovat, aby nepodceňovaly prevenci.

Loni v listopadu se Martina Navrátilová dozvěděla, že je rakovina zpět. A to nejen v prsu, ale i v hrtanu. Sportovkyni to i tentokrát zaskočilo, několik dnů prý panikařila a kvůli diagnóze s manželkou odložily i adopci dítěte, kterou měly v plánu. Letos v březnu ale mohla tenistka světu slavnostně oznámit, že i v tomto případě nad nemocí vyhrála!

Další slavná česká žena, která si úspěšně prošla náročnou léčbou nádorového onemocnění, je Michaela Kuklová: rozhovor o rakovině, strachu a rozchodu z lásky

Reklama