Hlavní obsah

Jak umýt baterii? Jedině šamponem!

Foto: Thinkstock

Jak si uchovat armaturu jako novou?Foto: Thinkstock

Reklama

Čím čistit vodovodní baterii? Jedině tím, co jste ochotná dát si na vlasy či pleť! To je základní a zjednodušená rada, kterou nabízejí svým zákazníkům výrobci armatur. A umyla byste si hlavu v savu nebo odlíčila pleť pískem?

Článek

Vodní kámen – to je největší strašák nejen v koupelně. Nehezké bílé usazeniny zničí jakoukoli baterii. Přitom náprava není jednoduchá. Baterii byste měla mýt šetrně několikrát týdně a nestalo by se to. Pokud jste to nedělala, další pomoc je těžká. Agresivními prostředky nebo čisticími písky totiž můžete armaturu zničit. Jak tedy postupovat a hlavně čeho se vyvarovat, aby se vaše kohoutky stále leskly novotou?

1. Poslouchejte výrobce

Každá z firem vám doporučí, čím a jak správně baterii čistit. Dodržujte tento návod. Pozor, když používáte prostředky ve spreji, nikdy je nenanášejte přímo na baterii, ale na hadr, kterým ji omyjete. „Při přímém nanášení vnikne rozstřikovaná mlha do otvorů armatury a snadno způsobí škody. Baterie tak může po čase přestat fungovat," říká Radka Nováková z firmy Hansgrohe.

2. Pomůže šampon a pleťové mýdlo

Pokud se vám zdají tyto přípravky drahé nebo je zrovna nemáte po ruce, zvolte tělový šampon nebo mýdlo. Pozor, důkladně je spláchněte! Jinak zde zůstanou usazené a také mohou způsobit korozi.

3. Parní čistič zakázán!

Chromovaný povrch dokážou poškodit i vysoké teploty, proto na parní čištění také zapomeňte.

4. Houbičky a písek škodí

Povrch baterií mohou poškodit i drátěnka, drsné houbičky nebo písek. Na povrchu kohoutku dokážou vytvořit mikroškrábance, které okem nevidíte. Poruší se ale ochranná vrstva a baterie začne reznout.

Foto: Vileda

Používejte jen jemné prostředkyFoto: Vileda

5. Pozor na chemii

Pozor na přípravky obsahující alkohol, kyselinu chlorovodíkovou, chlorové bělicí části. Dále pak přípravky s vysokým nebo nízkým pH faktorem 0 až 4 a 9 až 14. Do této kategorie patří prakticky všechny běžně prodávané chemické přípravky.

6. Ocet ne!

Povrch baterií může poškodit kyselina octová, a tedy i obyčejný ocet, který se v domácnostech často používá s tím, že je neškodný a účinný. Také kyselina mravenčí, používá se například na vypalování bradaviček, narušuje chromový povrch, obzvláště tehdy, když už jsou v něm hlubší škrábance.

7. Přírodní čištění citronem

Naopak povolený je další přírodní čistič – citron. Ale pozor, rozhodně ho nekapejte přímo na baterii, vytvořte si citronovou vodu a tou baterii umyjte.

8. Jedna kyselina je povolená

V určité míře je na čištění povolená i kyselina fosforečná. Jen pro zajímavost, je to látka, která se běžně vyskytuje ve slazených nápojích a dalších potravinách. Používá se také jako přídavek pro snižování pH při zalévání kytek v období květu. Právě v zahradnických obchodech ji můžete koupit, litr přijde zhruba na 200 korun.

9. Pozor na vodu

Ano, vodovodním bateriím, tedy jejich povrchu, může škodit dlouhodobé působení jak čisticích prostředků, tak vody. „Po každém mytí je proto třeba čistou vodou odstranit zbytky čističe a tělo armatury vytřít měkkou látkou do sucha," upozorňuje Radka Nováková.

10. Jednou týdně úklid nestačí

Ať už zvolíte jakýkoli prostředek na mytí baterií, rozhodně je nestačí opláchnout jednou týdně. Důkladnější péči byste kohoutkům měla dopřát dvakrát až třikrát týdně. A zkuste naučit rodinu, aby po každém čištění zubů nebo mytí rukou, když už stejně bude mít ručník v ruce, baterii utřela do sucha. Je to pár vteřin, které pomohou ušetřit několik tisíc korun, když nebudete muset těsně po skončení záruky kupovat nový výrobek.

Jaké máte zkušenosti s čištěním baterií vy? Řekněte je ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám