Hlavní obsah

Nábytek a doplňky z dob socialismu: Jsou zpátky!

Foto: Isifa

Staré věci nás baví i dnes!Foto: Isifa

Reklama

Pamatujete? Umakartová židle v kuchyni, plastová galerka v koupelně a sektorový nábytek v obýváku. Měli jste je vy i sousedé. Už jste se toho všeho doma zbavili? Chápeme, ale přiznejte si, nestýská se vám...?

Článek

Retro nábytek je v kurzu a rozhodně nestojí málo. Pokud skrýváte nějaké kousky z doby socialismu na půdě nebo máte ještě vystavené doplňky v obýváku, určitě je nevyhazujte, možná v nich máte uložené nemalé bohatství. A jestliže je už nevlastníte, aspoň si s námi zavzpomínejte. Co jste měli raději: oranžový telefon, nebo hrnky z růžového porcelánu?

Seznamte se s U-460

Poetická za socialismu nebyla ani doba, ani jména nábytku. Tato sektorová skříňka dostala označení U-460 a v 60. a 70. letech minulého století ji vyráběl Interiér Praha. Přední části zásuvek jsou z plastu. Dnes ji koupíte v prodejnách specializovaných na retro kousky za 7600 korun!

Foto: Nanovo

Foto: Nanovo

Jako v tramvaji

Máte pocit, že židli firmy Vertex, která se vyráběla v 60. letech minulého století, dobře znáte a přemýšlíte, kde vám doma stála? Možná nikde! Úplně stejná laminátová skořepina totiž tvořila sedačky ve slavné tramvaji Tatra T3, která jezdí ještě dnes. A ne že je odmontujete, až zjistíte, že čtyři původní židle se na aukcích prodávají i za sedm tisíc korun!

Foto: Aukční dům Sýpka

Foto: Aukční dům Sýpka

Když knoflíky byly v módě

Pokus odlehčit konstrukci nábytku, dát prostor barvám a zároveň snaha zkoušet nové materiály – to byly cenné prvky českého nábytku v období takzvaného bruselského stylu, který začal kolekcí zhotovenou na výstavu EXPO 58 a pokračoval až do 70. let. Příkladem je toto křesílko s dřevěnou lakovanou konstrukcí a sedáku ze syntetického materiálu, jehož cena v současnosti vzrostla na 4800 korun za kus.

Foto: Nanovo

Foto: Nanovo

Bez umakartu by to nešlo

Tak tyhle židle jsme měli ve školní jídelně. A vy? Sedák a opěrka byly z tehdy velmi oblíbeného a všudypřítomného umakartu, kovová konstrukce se vyráběla z pochromovaných ocelových trubek. Pokud ji máte ještě někde ve sklepě, vyndejte ji za světlo, nebo prodejte. Nebude-li poškozená, prodáte ji za zhruba 1300 korun.

Foto: Nanovo

Foto: Nanovo

Plastová galerka

Umělohmotné horní skříňky, takzvané galerky, přežily i do dnešní doby a vyrábějí se stále. Byly z bílého plastu, bez osvětlení a přední dvířka tvořilo zrcadlo. A stejné zůstávají i dnes, jen cena se opět o něco zvýšila. Za tuto, jménem ERGO, dáte v koupelnových studiích 1180 korun.

Foto: Sapho

Foto: Sapho

Krásná minulost

Retro lednice okouzlily nejen svým obsahem, ale i krásou. Krémová barva, příjemně zaoblený tvar a madlo v podobě kliky… Pokud o ní stále sníte, kupte si ji! Vyrábí se nově, splňuje proto požadavky na úsporné a kvalitní uchovávání potravin a cena je 18 990 korun.

Foto: Gorenje

Foto: Gorenje

I méně oblíbené výrobky přežívají!

Žehlička je pravý opak lednice: kdo nemusí, tak ji nevyhledává. Mnozí sice tvrdí, že napařovací jsou lepší, ale někteří stále nedají dopustit na ty klasické, kterým se říká suché. Patříte-li do druhé skupiny, jste zachráněni! Tento typ se stále vyrábí a stojí 899 korun.

Foto: Eta

Foto: Eta

Růžová ozdoba každého obýváku

Byl to fenomén své doby – růžový porcelán! V nejednom obýváku jste tak mohli vidět poličku s takovými malovanými hrnky, vázičkami či dózičkami. A pokud vás sběratelské nadšení neopustilo, rozšiřte svou sbírku. Ale pozor, ceny za těch několik let značně vzrostly a místo dvacetikoruny dneska stojí nový hrnek 360 korun a více!

Foto: Dům porcelánu

Foto: Dům porcelánu

To dobré přežívá

Jsou však věci, které byly módní a praktické tehdy i dnes. Příkladem jsou výrobky z varného skla. Konvici koupíte stále, a to od 119 korun výše.

Foto: Simax

Foto: Simax

Kam se hrabe mobil!

Oranžová barva i krásné obliny zdobily plastový telefon Tesla Ds3600, který patřil ke standardnímu zařízení vašich bytů v 70. a 80. letech. Sběratelé seženou původní kousky ještě dnes, a to za 720 korun.

Foto: Nanovo

Foto: Nanovo

Na který z kousků z doby minulé nejraději vzpomínáte vy? Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám