Hlavní obsah

10 věcí, které byste měly vědět o prsních implantátech

Foto: Thinkstock

Krásné poprsí zvyšuje ženám sebevědomíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem prsních implantátů je teď pořádně rušno. Zvažovaly jste někdy, že si svá prsa necháte vylepšit? Pokud ano, máme pro vás několik věcí, které byste měly vědět, než se pro ně (ne)rozhodnete. Každopádně – důvěřujte, ale prověřujte!

Článek

Andrea byla krásná štíhlá holka. Místo ženských křivek se pyšnila spíše chlapeckou postavu, což jí nevadilo. „Co mi ale vadilo rozhodně, bylo téměř nulové poprsí,“ vypráví dnes osmatřicetiletá majitelka dětského klubu. Před deseti lety se proto rozhodla nechat si ňadra zvětšit. „Nakráčela jsem na kliniku s odhodláním podstoupit všechno, co k tomu patří. Po dlouhé debatě s docentem Měšťákem jsem ale odešla bez implantátů. Rozmluvil mi je,“ říká Andrea.

Dnes je ráda, že do toho nešla. „Naučila jsem se mít ráda i tak. Zaplatila jsem si nakonec místo toho stylistku, která mi poradila ve výběru oblečení i spodního prádla. Pomohlo mi to naučit se cítit žensky i bez dostatečného objemu přes hrudník,“ doplňuje Andrea. „Všichni nemůžeme být dokonalí,“ dodává.

Tip redakce:Více tipů, co dělat, abyste operaci podstoupit nemusely, najdete třeba v textu Mějte krásná a pevná prsa!.

Co byste měly vědět o prsních implantátech?

1. Konzultace s plastickým chirurgem je první záležitost, na niž byste se měly připravit. „Chladnou hlavou, bez emocí a zcela racionálně zvážit z různých úhlů veškerá pro a proti samotného zákroku,“ radí psycholožka Karolína Štejnarová. „Jde o zásah do vašeho těla. Může vám pochopitelně hodně vylepšit sebevědomí, ale třeba způsobit zdravotní problémy. Je potřeba si to přiznat a uvědomit,“ doplňuje psycholožka.

Foto: Thinkstock

Lékař by měl doporučit správný implantát vhodný právě pro vásFoto: Thinkstock

Tip redakce: Řešíte-li opačný problém, tedy zmenšení prsou, přečtěte si náš článek Velká prsa – velké problémy ?!.

2.Jak probíhá operace? Provádí se v celkové anestezii a trvá zhruba hodinu až dvě. Po operaci zůstanete v nemocnici ještě následující den až dva. Na rekonvalescenci si vyhraďte týden až dva podle toho, jak úspěšné bude hojení.

3.Počítejte s tím, že vás nejenom čeká určitá bolest, ale budete muset po zákroku nosit zhruba tři měsíce speciální zdravotní podprsenky a spát pouze na zádech.

4.To, jaký implantát (typ, tvar, velikost...) vám odborník navrhne, závisí na stavbě vašeho těla, elasticitě pokožky i dalších různých faktorech spojených nejen s tím, co byste rády vy, ale jak je na tom i vaše tělo. Ptejte se, hledejte, chtějte znát zkušenosti těch, které již implantáty mají.

5. Prsní implantáty se rozdělují podle tvaru (kulaté, anatomické – kapka, asymetrické – pro každé prso jiný implantát). Podle tvaru se pak i různě voperovávají: pod žlázu, sval, či jen částečně pod sval.

6.Další dělení probíhá také podle náplně: silikonový gel, hydrogel, fyziologický roztok a kombinované (silikon s fyziologickým roztokem). I podle toho, jaký mají implantáty povrch: hladký, mikro texturovaný, texturovaný (takzvaný sametový), titanizovaný.

Foto: Thinkstock

Pro krásu ženy dokážou trpětFoto: Thinkstock

7. Co se nejvíce řeší, je pochopitelně velikost. Odborník vám ji doporučí podle toho, jak jste vysoké, kolik kil vážíte, tedy jaké jsou vaše proporce. Tedy i jak máte široký hrudník, pánev a také, jak velká je vaše prsní žláza. Implantáty jsou v nabídce od 100 ml do 1000 ml, nejčastěji používané velikosti u nás jsou 200–300 ml.

Hanka měla za sebou dva porody a jeden rozvod. „A víte, že jsem si nová prsa ale nenechala udělat kvůli chlapovi? Vážně jen pro sebe. Chtěla jsem vypadat dobře a účel to splnilo nad očekávání! Stálo mě to sice pořádný balík, ale co?! Natrápila jsem se za poslední léta dost,“ prozrazuje s tím, že ji překvapilo i rychlé zotavení. „Jsem zvyklá cvičit a už dlouho jsem si nedovolila nosit topy s výstřihem. A teď? Nádhera!“ spokojeně komentuje, jak dala sbohem povislým ňadrům.

8.Otázka peněz, tedy kolik za nová prsa zaplatíte, je neméně důležitá. Ženy, které postihla rakovina prsu či mají jiné zdravotní potíže, mají operace hrazeny zdravotními pojišťovnami. Patříte-li mezi ty, které chtějí vylepšit tvar a velikost, tedy řešíte estetické důvody, připravte si asi 18 000–60 000 korun. Vše záleží na velikosti, materiálu, kvalitě a elasticitě prsního implantátu.

9.Výběr kliniky, kde si necháte zákrok provést, je alfa a omega toho, zda budete s výsledkem spokojené. Zjistěte si co nejvíce informací o místě, kam míříte.

10.Abyste přesně věděly, co „nosíte v těle“, dostanete při odchodu z nemocnice speciální pas. Obsahuje doklad o čísle a velikosti implantátu. Neztraťte ho!

Změna vašeho obvodu hrudníku je zásadní záležitost. Může vám hodně pomoci, ale také ublížit. Přejeme vám, abyste ji nikdy nepodstupovala kvůli někomu, ale jen pro sebe. Vy s ní pak budete žít. Co říkáte?

Reklama

Načítám