Hlavní obsah

14 otázek, které napoví, zda žijete ve funkčním vztahu

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Žádný vztah není stejný, ale přesto se dají vypozorovat shodné znaky těch, které opravdu fungujíFoto: El Nariz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý vztah je jiný, ale ty pevné a fungující mají mnoho společných rysů. Jak poznat, že patříte mezi ty šťastné, které tohle potkalo? Odpovězte si na těchto 14 otázek a budete mít jasno!

Článek

Britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox sestavila 14 zásadních otázek, které by každému měly napovědět, zda žije ve funkčním vztahu. Jak na ně odpovíte vy?

1. Pokud by zbytek vašeho života měl vypadat jako uplynulých šest měsíců, jak byste se cítili?

Že byste radši vyskočili z okna? Tak to asi není ta správná odpověď. Ideální odpověď je něco ve smyslu „super, poslední půl rok byl moc fajn“.

2. Kdybyste měli stoprocentní jistotu, že to na vás nikdy nepraskne, dopustili byste se nevěry?

„Pokud s někým žijete opravdu dlouho, je zcela normální myslet na to, že sex s někým novým by byl jistě vzrušující,“ říká Tracey Cox. Jenže fakt byste se tomu druhému pak dokázali podívat se do očí?

3. Možná se milujete, ale máte se také rádi?

Láska je silná emoce založená na erotických představách o primitivních instinktech, milostné historii, vzorcích chování, které jste odkoukali od rodičů a podobně. Mít někoho rád znamená mít rád jeho charakter, respektovat ho, mít vůči němu úctu a chtít s ním trávit čas i mimo ložnici. Kdybyste nebyli milenci, byli byste dobří přátelé?

4. Jste oba sexuálně spokojení?

Je jedno, jak často sexujete. Dokud není sex zdrojem neshod, není používán jako trest či odměna a jste schopni vzájemné dohody, je to v pořádku.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.co m

Sex je důležitý. Jste-li oba spokojení, je to dobré znameníFoto: gpointstudio, Shutterstock.co m

5. Vzali byste si svého partnera znovu, kdybyste se měli rozhodovat teď?

Řekli byste svému protějšku „ano“ i teď po letech, když znáte všechny jeho nedostatky, víte, jaký je, když je nemocný, unavený nebo ve stresu? Pokud je odpověď ano, je to dobré znamení.

6. Myslíte na svého partnera, když nejste spolu?

Čím víc na svého partnera myslíte, když zrovna nejste spolu, tím víc lásky mezi vámi je. Je to jednoduchá rovnice.

7. Jste šťastní, když se tomu druhému něco povede?

Zrovna vašeho přítele povýšili? Jaká bude vaše reakce? Ta správná je: Super! „Všechna tvoje tvrdá práce se teď zúročila, jsem na tebe pyšná“. Ale pokud je to spíš „super, takže to znamená, že teď už doma nebudeš vůbec“, není to dobré.

8. Hádáte se?

Když někoho milujete a záleží vám na něm, dává mu to moc vás rozčílit či rozesmutnit. Absence hádek dost často značí to, že jeden z páru se bojí vyjádřit svůj nesouhlas. Občasná neshoda je naopak známkou toho, že jste si rovni a nebojíte se dát najevo, co si myslíte. A záleží i na rychlosti vašeho usmiřování. Funkční páry dokážou hádku rychle uzavřít a jít dál.

9. Dotýkáte se?

Polibky, objetí, držení se za ruku, projevy náklonnosti na veřejnosti – to jsou jedny z nejdůležitějších znaků blízkosti a lásky.

Foto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

Umíte si na sebe najít čas, i když máte hodně práce či starosti s dětmi? Super!Foto: Luna Vandoorne, Shutterstock.com

10. Je vztah na prvním místě?

Někdy v žebříčku priorit vztah něco předběhne (práce, péče o nemocné rodiče, děti…), ale spokojené páry říkají, že v dlouhodobém měřítku byl pro ně vztah vždy prioritou. Tedy, že si vždy uměli udělat čas jen pro sebe.

11. Bráníte partnera?

Když někdo o vašem partnerovi řekne něco nehezkého, váš přirozený instinkt by vám měl velet ho bránit.

12. Dokážete se jeden druhému omluvit?

Nic nedokáže napjatou chvíli rozptýlit víc než jednoduché „omlouvám se, mrzí mě to“. Jaký je váš vztah? Stojí víc na soutěžení o to, kdo má pravdu, nebo chcete, aby byl ten druhý šťastný?

To je totiž známka spokojených párů. V nich každý udělá skoro cokoli, aby zastavil smutek svého protějšku.

13. Máte sladká pojmenování?

Okolí to může připadat směšné, ale odborníci se shodují, že páry, kde si lidé říkají nějakými přezdívkami a mají řadu osobních vtípků, kterým nikdo jiný nerozumí, k sobě mají blíž.

14. Vycházíte se svými rodinami?

Příbuzné nelze vymazat. A pokud nemáte jeho rodinu rádi (nebo naopak), máte dvě možnosti. Buď ultimátum v podobě oni, nebo já, nebo učiníte dohodu sami se sebou, že budete klidní, slušní a budete jeho rodinu respektovat, protože je jeho součástí. Druhá varianta značí lásku a úctu k partnerovi.

Tak co? Dopadli jste dobře?

Reklama

Načítám