Hlavní obsah

15 jídel, která doma vaří snad každý. Jak je vylepšit?

Foto: Thinkstock

I osvědčenou klasiku můžete vylepšit. Jak na to?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou jídla, která jste vařili snad stokrát, a přesto mohou být ještě lepší. Ale jak? Máme pro vás hned několik tipů, jak „vymazlit“ klasiku, kterou doma běžně vaří snad každý!

Článek

Ano, můžete uvařit guláš, bramborou kaši nebo třeba podávat řízky. Ale také můžete hostům či rodině naservírovat luxusní guláš, extra jemnou kaši nebo křupavé řízky, které nemají chybu. Jaký je rozdíl mezi první a druhou variantou? Čtěte!

1. Guláš

Kližka je samozřejmě základ. Jako vylepšení se hodí ale i kousky vnitřností, třeba jater či srdce. Zkuste ho zahustit strouhanou bramborou – rozvaří se a díky obsaženému škrobu bude jemný a hutnější. Gulášovou polévku zase můžete doladit mrkví. Jak na to?

Foto: Jakub Jurdič

Věděli jste, že když cibuli na guláš po osmahnutí necháte odležet, bude výsledek ještě lepší?Foto: Jakub Jurdič

2. Bramborová kaše

Do základu kaše lze přidat dýni nebo celer (vždy v poměru 3 díly brambor, 1 díl ostatních surovin). Zjemnit ji nemusíte nutně mlékem a máslem, hodí se i smetana, mascarpone nebo ricotta. Vůbec nejlepší je ale kaše s přidanou cibulkou, kterou jste nakrájeli nadrobno a osmažili na másle.

3. Řízky

Přidáváte ze zvyku sůl a pepř do vajíčka? Zkuste to jinak a kořením posypte přímo naklepané řízky. Zvýrazní to jejich chuť. A kdo chce ještě větší pochutnání, může přidat do strouhanky jemný parmezán. Strouhanka je také dobrá kukuřičná anebo vyměněná za nalámané cereální lupínky.

Foto: Mona Martinů

Co Čech, to milovník řízkůFoto: Mona Martinů

4. Šunkofleky

Nekupujte je v obchodech – zkuste domácí. Stačí 2 vejce, 50 ml vody a 350 g hrubé mouky. Chutnější budou, pokud je uvaříte ve vodě, ve které jste předtím předvařili uzené maso. A jako třešnička na dortu by neměl na vrchu chybět strouhaný tvrdý sýr.

5. Bramboračka

Pokud do ní dáváte sušené houby, určitě je předem namočte do vlažné vody – uvolní se jejich chuť a můžete je pak přidat do vývaru včetně vylouhované tekutiny. Když přidáváte sušenou majoránku, promněte ji mezi prsty, pustí více chuti i vůně.

6. Pečené kuře

Bývá to vaše příliš vysušené, nebo naopak zespoda rozmáčené? Jednoduchá pomoc. Položte kuře přímo na rošt do trouby a pod něj dejte plech s vodou. Během pečení bude šťáva stékat, a vy ho budete jen průběžně přelévat. Šťavnatosti napomohou kousky másla pod kůží nebo jablko či citron s bylinkami uvnitř v dutině.

Foto: Jakub Jurdič

Kuře nemusíte nutně péct jen v pekáčkuFoto: Jakub Jurdič

7. Knedlíčky do vývaru

„Jsem toho názoru, že když se vaří poctivě, není nutné jídlo vylepšovat. A staročeská kuchyně? Poctivost sama,“ říká šéfkuchař Grand hotelu Nymburk Petr Hradecký a přidává hned svůj tip na luxusní knedlíčky do polévky. „Hovězí, vepřová či kuřecí játra namelte nahrubo s prorostlým bůčkem, poměr je 10 : 1, přidejte vejce, hladkou mouku, strouhanku, sůl, pepř, majoránku, lisovaný česnek, mletý kmín. Umíchejte řídké těsto, knedlíčky tvořte podsypané strouhankou a vařte je přímo ve vývaru, až vyplavou."

Foto: Jakub Jurdič

Jak na knedlíčky? Zkuste ty podle šéfkuchařeFoto: Jakub Jurdič

8. Tatarák

Vybírejte čerstvé maso bez šlach. „Když je naškrábané, můžete ho pro lesk potřít trochou oleje. A směs míchejte těstě před podáváním, cibule totiž po čase oxiduje a hořkne,“ radí Jan Barták, šéfkuchař pražské restaurace U Schnellů.

A tady jsou další tipy:

  • 9. Bůček naplňte luxusní nádivkou z rohlíků, vajec, petrželky a voňavého koření. Recept zde!
  • 10. Karbanátky upečte v troubě. A přidejte k nim houbovou omáčku!
  • 11. Krémové polévky zase vyzdvihne vždy jedna výrazná ingredience. Třeba k dýňové se hodí kousek zázvoru.
  • 12. V klasických zapečených bramborách změňte sýr. Zkuste třeba ten pivní.
  • 13. Šnekům z listového těsta nesluší jen náplň ve stylu pizzy. Zkuste je i s cuketou a ricottou.
  • 14. Bramboráky zkuste „říznout“ cuketou. Anebo posypat sýrem. Jak na to?
  • 15. Lívancezkuste z nekynutého těsta, ale zato s čokoládou.

A jaká klasika vede u vás doma? Máte na některou z nich tipy k vylepšení? Nenechávejte si je pro sebe!

Související témata:

Načítám