Hlavní obsah

15 let se snaží ho dostat zpět. Je to láska, nebo zhrzené ego?

Foto: maxriesgo, Shutterstock.com

I mnoho let staré odmítnutí může komplikovat váš současný vztahFoto: maxriesgo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 15 lety spolu chvíli chodili. Pak se na ni vykašlal. Teď mají oba své rodiny, ale ona tu zradu stále nosí v sobě. Čas od času svého ex kontaktuje a flirtuje. Proč? Je to zhrzené ego, nebo láska?

Článek

Byl to krátký románek, vzájemná fyzická přitažlivost, vášeň. Po půl roce ale bylo po všem, on přestal mít zájem. Vztah okamžitě a ne úplně citlivě ukončil.

Dnes, o 15 let později, byste čekali, že je tohle opravdu minulostí. Jenže omyl. Jana (34) je sice řadu let vdaná, s manželem má dvě děti, jsou fungující rodina. Ale jen do chvíle, kdy se o Janině ex, s nímž se řada jejích kamarádů přátelí či má pracovní vazby, někdo nezmíní nebo dokud se někde osobně nepotkají. Pak Jana píše odvážné e-maily, se svým ex flirtuje a snaží se o osobní setkání, i když se o něm na veřejnosti vyjadřuje spíš opovržlivě či posměšně.

Je tohle láska, nebo spíš zhrzené ego, křivda, s níž se Jana nedokázala vyrovnat a potřebuje si dokázat, že kdyby na to přišlo, on by ji zase chtěl?

Mohla to být láska

Je tu samozřejmě možnost, že pro Janu byl její ex vysněným partnerem, byla to osudová přitažlivost. Ale bohužel jen jednostranná. Vyrovnat se pak s rozchodem opravdu může trvat roky nebo se to nemusí ani nikdy podařit.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Zhrzené ego dokáže člověka hodně potrápitFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

„Proto se pořád cyklí v takových modelech, kdy se o ex nějak dozví, vzpomíná na nenaplněnou lásku, proběhne nějaká komunikace, případně i něco víc, a potom začne pracovat rozum, který velí vrátit se zpátky do reality,“ vysvětluje koučka partnerských vztahů Hana Wolf ze Školy pro ženy.

To by mohl být důvod, proč se Jana proměňuje z dobré manželky a svědomité matky v autorku lechtivých e-mailů a odvážnou nymfu. Je to střet dvou světů, toho reálného a toho, o kterém sní.

Ach to ego

Bohužel je o dost pravděpodobnější, že se spíš Jana nesrovnala s odmítnutím. A o to, kdo jí řekl „ne“, vlastně téměř nejde. „Zhrzené ego není nic jiného než potlačená bolest či lítost. Na povrch se projevuje ješitností, intrikářstvím až hrubostí, kdy děláte, že vám je to všechno úplně jedno, ale není to tak,“ popisuje Hana Wolf.

Souvisí to nejen s konkrétním odmítnutím, ale především se vztahem k sobě samé.

„Žena, která si takto neustále myslí na svého bývalého a potřebuje si skrze něj něco dokazovat, si nejspíš nebude příliš vážit sebe samé. Potřeba dokazování totiž pramení z hlubokého pocitu nedostatečnosti,“ upřesňuje koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková s tím, že kořeny těchto problémů mívají vznik už v dětství a ve výchově, kterou zastávali vaši rodiče. Typické je to pro děti, které byly vychovávány přísně (jakýkoli neúspěch se rovná selhání), nebo byly naopak rozmazlovány a nikdy nezažily odmítnutí či kritiku.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Nemůžete odolat kontaktu se svým ex, který vás opustil? Přemýšlejte, proč to tak je a zda je to zdravéFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Jak se „uzdravit“

Zhrzené ego je vlastně něco jako infekce, která napadá vaše tělo, a je třeba se s ní vypořádat. Jinak zamoří celý váš život. Fungují následující rady.

  • Emoce ven – Neduste v sobě pocity, které vám někdo odmítnutím způsobil. Vypusťte je ze sebe. Svěřte se třeba dobré kamarádce nebo odborníkovi. „Zkuste třeba svému ex napsat dopis, kde mu od srdce vylíčíte, co vám způsobil. Ten dopis neposílejte, jen se z těch pocitů vypište,“ radí Hana Wolf. Mnohdy je prvním krokem k úspěchu, když si svou bolest přiznáte a pojmenujete ji.
  • Sledujte sami sebe – O všem, co děláte a říkáte, přemýšlejte. Zajímejte se, proč jste to či ono udělali či řekli. Tak můžete poznat, kdy jste za jednáním opravdu vy a kdy zhrzené ego.
  • Mějte se rádi– Pracujte na svém sebevědomí, naučte se mít rádi sami sebe. Pokud je na tom vaše sebevědomí opravdu bídně, není od věci vyhledat pomoc odborníka.

Zažili jste někdy podobné pocity a neschopnost přijmout odmítnutí?

Související témata:

Načítám