Hlavní obsah

16 let od úmrtí Heleny Růžičkové. Jak znáte její filmy?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korpulentní křivky, hlasitý smích a nesporný komediální talent. To bude v našich hlavách už navždy symbolizovat Helenou Růžičkovou. Od jejího úmrtí dnes uplynulo 16 let. Otestujte se, jak dobře znáte její nejslavnější filmy.

Článek

Jedna z nejvýraznějších českých hereček svým vzezřením i hereckým charakterem. Helena Růžičková (†67) za svůj život ztvárnila několik desítek filmových či seriálových postav. Proslula jako stará Škopková z trilogie Slunce, seno nebo Heduš z trilogie o Homolkových. Jak se vyznáte v těchto a dalších jejích filmech? Pojďte si své znalosti otestovat!

1. V pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973) se herečka objevuje na královském plese jako princezna Droběna. Jakou barvu mají její šaty?
2. „Na tragickej život…“ Pamatujete, jak zní celé úsloví, které charakterizuje seriál Vlak dětství a naděje (1985)?
3. V jaký den probíhá komedie Ecce homo Homolka (1969)?
4. Ve snímku Dívka na koštěti (1971) hraje Růžičková pacientku psychiatrie, která čeká na známou historickou postavu. Kdo se měl dostavit?
5. Jako Mařena Škopková se v komedii Slunce, seno, jahody (1984) hádá se svým synem o konzumaci jistého masa. Jakého?
6. Jak se jmenuje vesnice, kde trilogie Slunce, seno probíhá?
7. Kde se odehrává čtyřdílný seriál Přítelkyně z domu smutku (1992)?
8. V trilogii Slunce, seno hraje také jeden z blízkých Heleny Růžičkové. V jakém příbuzenském vztahu k ní byl představitel tlustého Josefa?
9. Ve svém posledním filmu Kameňák 2 hrála postavu zelinářky se schopností, kterou Růžičková údajně oplývala i ve skutečnosti. O jakou dovednost šlo?
10. V jakém z těchto snímku Růžičková neztvárnila postavu čarodějnice?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám