Hlavní obsah

20 tipů, jak vám jedlá soda pomůže v domácnosti

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Soda. Dříve jakási popelka našich kuchyní, kterou každý přehlížel a občas ji použil při pečení, dnes nová hvězda našich domácností. Použít se dá totiž nejrůznějšími způsoby, které z ní dělají velmi užitečného pomocníka!

Článek

V jakých případech se pro ni vyplatí sáhnout? Máme pro vás hned 20 tipů!

1. Špinavý sporák? Prostě jej „zasypte“ sodou a na ni nastříkejte horkou vodu. Nechejte 30 minut působit a poté nečistoty setřete (uvidíte, že to půjde i bez zdlouhavého drhnutí).

2. Jestliže potřebujete vyčistit klasickou pečící troubu, pomocí rozprašovače ji pořádně zvlhčete vodou, poté posypte směsí 1 šálku sody a 1/3 šálku soli a opět lehce postříkejte vodou. Zavřete dvířka a nechejte působit přes noc. Poté sodu i s nečistotami pořádně opláchněte a troubu vytřete.

3. Pokud vaše mikrovlnná trouba připomíná spíše místo jaderného výbuchu, vložte do ní skleněnou misku s vodou, do které přidejte několik lžiček sody. Troubu na 3 až 5 minut zapněte, a když přestane „hřát“, nechejte přibližně dalších 10 minut zavřená dvířka. Poté velmi opatrně vyndejte misku s vodou a sodou (pozor, je horká) a uvolněné zbytky jídla, které byly předtím doslova připečené ke stěnám mikrovlnky, jednoduše setřete hadříkem namočeným v teplé vodě (můžete použít i tu ohřátou, sodnou, ale nespalte se).

4. Hrneček na kávu nebo čaj si bělostný vnitřek moc dlouho neuchová. Ovšem pokud jej pořádně vytřete vlhkou houbičkou „namočenou“ v sodě, bude zas jako nový!

5. Pekáče, dortové formy či zapékací misky mohou být znečištěny drobnými připáleninami. Jak na ně? Rozkrojte na polovinu syrový brambor, namočte jej v sodě a připáleniny jím vydrhněte. U odolných nečistot můžete přidat k sodě několik kapek citronu a nechat chvíli působit.

6. Na starších příborech se mohou po čase objevit skvrny, navíc kov ztratí svůj lesk. Navrátit mu ho můžete tak, že příbory vyleštíte vlhkým hadříkem se sodou.

7. Zůstalo vám na nové sklenici/hrníčku apod. lepidlo ze samolepky (např. z cenovky)? Pak si ze sody a vody vytvořte hustou pastu a tou s pomocí houbičky ulepené místo chvíli drhněte. Za chvíli nebude po lepidle ani památky.

8. Jak provonět byt a nespoléhat se přitom na chemické bytové parfémy z obchodů? Prostě smíchejte 2 šálky horké vody, 1/8 šálku sody a ½ šálku citronové šťávy. Pořádně promíchejte, aby se soda rozpustila, nalijte do rozprašovače a je to!

9. Soda si poradí i s nepříjemnými pachy v lednici – prostě misku se sodou umístěte na strategické místo do lednice.

10. Koupili jste si nový kufr, který právě nevoní (je z něho ještě cítit „novota“), případně jste si z dovolené přivezli nepříliš voňavé zavazadlo? Nevadí. Poprašte jeho vnitřek štědře sodou, uzavřete a nechejte tak 2 až 3 dny „odpočívat“. Poté otevřete a sodu vysajte s pomocí vysavače. Odér bude pryč!

11. Potřebujete zbavit starší koberec všech možných pachů, které za ta léta nachytal? Pak jej prostě posypte sodou, nechejte několik hodin působit a poté sodu odstraňte vysavačem. Koberec bude jako nový!

12. Obrouček na vaně a usazeniny vodního kamene? Pro sodu žádný problém. Prostě z ní a vody vytvořte jakousi pastu a tou s pomocí houbičky vanu (sprchový kout, umyvadlo) pěkně vydrhněte.

13. Zanechala vám voda na dřevěném stole nevzhlednou „mapu“? Pak smíchejte sodu a vodu v hustší pastu, naneste ji na skvrnu a vyčistěte ji.

14. Pokud bojujete s ucpaným odpadem, nasypte do něho přibližně šálek sody a přidejte šálek octa (pozor, dojde k poměrně bouřlivé reakci) – ihned odpad přikryjte například miskou apod., abyste zabránili unikání směsi. Po 30 minutách odpad propláchněte horkou vodou.

15. Až budete zase příště převlékat postele, dopřejte očistu i své matraci! Štědře ji posypte sodou a nechejte několik hodin působit. Poté sodu vyluxujte.

16. Potřeboval by váš pejsek koupel, ale zrovna nemáte možnost, jak mu ji dopřát? Smíchejte 2 šálky vody a ½ šálku sody a ve směsi namočte šátek, který pak nechejte uschnout. Suchý šátek uvažte psovi kolem krku a uvidíte, že se nepříjemný odér zmírní (a krom toho bude váš čtyřnohý přítel díky šátku „cool“ pejsek).

17. Spálili jste si oblečení a nyní vaši žehličku zdobí nepěkná připálenina? Nahřejte žehličku na nejnižší stupeň (tak aby připálenina změkla, ale abyste si nepopálili prsty), odpojte ji ze zásuvky a na skvrnu naneste pastu z vody a sody. Měkkým hadříkem se snažte skvrnu odstranit (pozor, povrch žehliček bývá náchylný k poškrábání, tak moc netlačte).

18. Vypadá přední sklo vašeho auta, jako by projelo náletem všech druhů hmyzu, co se u českých silnic vyskytuje? Pak přibližně v poměru 2 : 1 smíchejte sodu a tekutý přípravek na nádobí. Houbičkou směs rozetřete na skle, nechejte pár minut působit a poté vydrhněte. Nakonec dokonale opláchněte vodou. Pozor, nepoužívejte směs na kapotu auta – mohli byste poškodit lak.

19. Pokud bylo vaše dítko příliš kreativní s voskovkami a nyní máte malůvky i na stěně, vezměte vlhkou houbičku, namočte ji v sodě a lehce po uměleckém díle přejíždějte. Chce to trpělivost, ale nakonec se oněch čmáranic zbavíte.

20. Až budete v zimě přemýšlet, jak se zbavit na cestičkách v zahradě náledí, zkuste zledovatělý povrch posypat sodou (rozhodně nešetřete). Je mnohem šetrnější než sůl (k betonu i rostlinám) a má stejný účinek.

Reklama

Načítám