Hlavní obsah

3 knihy, které vám změní život

Foto: shutterstock.com

Nové knihy vás pobaví i poučíFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neklape vám to v posteli, v práci to s vámi jde od desíti k pěti a lásku vám někdo naposledy vyznal na konci minulého století? Každá z nás je svým způsobem nějak nešťastná. Ale díky našim tipům to dokážete vy samy změnit – nebo alespoň porozumět, proč tomu tak je.

Článek

Když to neklape tak, jak by mělo

„Trvalost vztahu spočívá v toleranci,“ říkává s oblibou moje maminka ve chvílích, kdy jí nešťastná vzlykám do telefonu. A to se v zásadě jedná o rozchody po nepříliš dlouhé době. Samozřejmě vyslovit „rozchod“ je s přibývajícím časem těžší a těžší. O tom, jak vztah dvou lidí zachránit, vypráví kniha Láska a sexualita v trvalém vztahu. Neshody a nespokojenost v dlouhodobém partnerství vycházejí především z nepochopení opačného pohlaví. V několika kapitolách se tedy např. dozvíte, co muži nejčastěji vyčítají ženám nebo jak se vyrovnat s nevěrou. Kniha kanadského sexuologa Yvona Dalaireho vyšla v nakladatelství Portál (168 stran, 199 Kč).

Otázka do diskuse: Má smysl zůstávat ve vztahu, který viditelně nefunguje?

Změna je život. Nebo ne?

Další kniha: Kam se poděl můj SÝR? Nenechte se mýlit názvem, tahle kniha se netýká manželského soužití a nezačíná manželovou větou při nočním vykrádání lednice. Americký spisovatel a manažer Spencer Johnson napsal tuto motivační alegorickou pohádku pro všechny ty, kdo mají problém se změnami – ať už v životě, nebo v práci. Na příběhu dvou lidí a dvou myšek, kteří každý hledají v nekonečném bludišti svůj vysněný sýr, pomocí přímých filozofujících prostých otázek ukazuje, jak se různé typy osobností vyrovnávají se změnami. Knihu máte přečtenou za hodinu a věřte, že vás nabije novou energií a chutí znovu něco vytvářet. (Vydala Pragma, 94 stran, 168 Kč)

Otázka z knihy do diskuse: Co byste udělaly, kdybyste se nebály?

Čtyři kroky k trvalému štěstí

Čtyři dohody – čtyři životní rady, které vycházejí z mouder a pravidel starých Toltéků, malého národa ze Střední Ameriky. Sepsal je Mexičan Don Miguel Ruiz a zní takto:

  1. Nehřešte slovem (aneb dávejte si pozor na ústa, žádné zbytečné sliby, žádné zbytečné výčitky)
  2. Neberte si nic osobně (což platí pro negativní věci, ale i pro ty pozitivní. Autor říká, že lidé konají vždy jen podle sebe a pro svůj vlastní užitek)
  3. Nevytvářejte si nepodložené domněnky a chiméry (stresujete se zbytečně nejistotou a když se třeba díte o 5 minut zpozdí, už myslíte na ty nejkatastrofičtější situace? Přestaňte s tím!)
  4. Dělejte vše nejlépe, jak umíte

Každá dohoda (kterou uzavřete vy samy se sebou) je doplněna vysvětlením a příklady životních situací. Pokud se vám nechce tuto čtivou 135stránkovou knihu louskat, doporučuji zajít na úžasné představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, které je pravidelně k vidění v Klubu Lávka. Je třeba vybírat hned, lístky jsou brzy vyprodány.

Otázka do diskuse: Kterou ze čtyř dohod už nyní sama dodržujete? Pomáhá to?

Přeji hodně štěstí v „novém“ životě!

Reklama

Související témata:

Načítám