Hlavní obsah

3 kuchyně, které nerozeznáte od dřevěných. Jak se vám líbí?

Foto: thinkstock

Vzor a barva dřeva dokážou udělat z kuchyně příjemné prostředí nejen na práciFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také byste si přáli masivní dřevěnou kuchyň, ale nemáte na ni peníze? Navštivte s námi tři kuchyně, které se mohou alespoň blýsknout designem tohoto ušlechtilého materiálu. A vyberte si tu nejhezčí!

Článek

Rozhodli jste se koupit si domů kuchyň v dřevěném designu, jen nemáte jasno, jak má přesně vypadat? Bude vám více vyhovovat nenápadný, nebo naopak výrazný vzor? A chcete raději přírodní dýhu, nebo levnější lamino či folii? Všechny tyto kuchyně jsme našli a vy se můžete podívat, která je nejhezčí!

Kuchyň 1: když nemusíte počítat centimetry

Prostorná místnost v rodinném domě dovolila dokonale vyniknout výrazným dvířkům této kuchyně. Nejde při tom o masivní dřevo, ale o laminát s dekorem přírodního dubu. Dveře ukončuje takzvaná ABS hrana, která jim dodává vysokou odolnost vůči mechanickému poškození. Zajímavým prvkem jsou zapuštěná kovová madla, která nabízejí jednoduchý způsob otevírání, zároveň ale nevystupují do prostoru jako obyčejné úchytky.

Foto: sedlák interier

Výrazná kresba dřeva vynikne na velké ploše, kterou jí tato kuchyň nabídlaFoto: sedlák interier

Chladnička a trouby jsou umístěné v polovysokých skříňkách, na nějaký ten centimetr se zde koukat nemuselo, a tak bylo zbytečně „hnát“ skříňky až ke stropu, když věci umístěné ve výšce očí jsou přístupnější. Následuje varné centrum a dřez s myčkou. Horní skříňky jsou částečně prosklené, čímž se sestava odlehčuje.

Foto: sedlák interier

Zapuštěná madla nabízejí jednoduché ovládání a zároveň snadné čištění čelní plochyFoto: sedlák interier

„Aby vynikla krásná kresba dřeva, zvolili jsme vůči němu kontrastní pracovní desku z technsitonu, tedy umělého kamene, v béžové barvě a také prostor nejen za pracovní deskou, ale za celou kuchyní nechali obložit kaleným sklem,“ popisuje Miroslav Křivonoska ze studia Sedlák Interier, které ji navrhovalo. Cena nábytku bez spotřebičů přišla majitele na zhruba 200 000 korun.

Foto: sedlák interier

Prostor za pacovní deskou vyplnilo kalené sklo, do něj si majitelé nechali nainstalovat závěsný programFoto: sedlák interier

Návštěva 2: v jednoduchosti je krása

Dispozice této kuchyně pochází ze studia Poggenpohl. Její dvířka opatřená dýhou z teakového dřeva ovlivnily dvoje dveře, které se nacházely v rohu místnosti. Sestava je proto rozdělena na tři části. Jednu z nich tvoří dvě vysoké skříně s vestavěnými spotřebiči, do druhé architekt umístil architekt varné centrum a mycí centrum. I když se tvrdí, že varná deska by neměla být v rohu, zde nechybí po její levé straně nezbytná odkládací plocha. Další mají majitelé vpravo, a hlavně v ostrůvku koncipovaném hlavně jako pracovní a přípravné místo.

Foto: poggenpohl

Druhá kuchyň je rozdělena na tři samostané části: vysoké skříňky se spotřebiči, pracovní sekci a ostrůvekFoto: poggenpohl

Dvířka doplňují ve spodní části subtilní madla, horní skříňky, které jsou více na očích, se obešly bez nich a ovládají se pouze dotykem. Pracovní deska je opět z umělého kamene a prostor za ní ze skla a dokonale splývá s bíle vymalovanou stěnou kolem. Za tuto kuchyň majitelé dali kolem 400 000 korun.

Foto: poggenpohl

Horní skříňky, které jsou nejvíce na očích, architekt navrhl v bezúchytkovém provedeníFoto: poggenpohl

Foto: poggenpohl

Autor sestavy si vyhrál také s kresbou dvířek a dveří. Zatímco na prvních běží „léta" vodorovně, na druhých svisleFoto: poggenpohl

Návštěva 3: řešení do obýváku

Třetí kuchyň je propojena s jídelnou, což ovlivnilo její vzhled. Dispozice kopírují tvar písmene U a jedno rameno dostalo podobu stále oblíbeného domácího baru. Ten kromě své společenské funkce zde působí jako optická bariéra a brání tomu, aby od stolu bylo vidět na pracovní plochu.

Foto: interiery 4U

Tvar kuchyně ve tvaru pímene U není náhodný. Díky baru nevidíte na pracovní desku a případný nepořádek na níFoto: interiery 4U

Dilema, zda zvolit jednoduchá hladká dvířka, nebo se rozhodnout pro zdobená, vyřešil kompromis. „Zvolili jsme taková přední čela, kdy jednotlivé díly lemuje nenápadný rám vysoký jen několik milimetrů. Dvířka tam nepůsobí ani lacině a zároveň zde odpadá problém s náročnější údržbou jako u členitých variant,“ říká Tomáš Heřmánek ze studia Interiéry 4U, který ji navrhoval. Sestava nad pracovní deskou je proložená několika prosklenými skříňkami s integrovaným vnitřním osvětlením. Více v této části ale zaujme mikrovlnná trouba zavěšená pod jednou z nízkých skříněk.

Foto: interiery 4U

Obklad za pracovní deskou tvoří tradiční kachličky ve dvou barvách a šachovnicovém vzoruFoto: interiery 4U

Protože majitelé nechtěli žádné experimenty, i pracovní desku zvolili v kamenném dezénu a prostor za pracovní deskou nechali obložit kachličkami velikosti 10 x 10 centimetrů ve dvou barvách. Protože si majitelé přáli levnou kuchyň, studio zvolilo foliová dvířka v dezénu olše. Kuchyň bez spotřebičů přišla na 87 000 korun.

Která kuchyň se vám líbí nejvíce? Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám