Hlavní obsah

3 povedené domy s dřevěnou fasádou. Jak se vám líbí?

Foto: Thinkstock

Dřevo se dá využít nejen jako konstrukční materiál, ale také pohledově, na fasáduFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné materiály a technická řešení nabízejí nejrůznější typy staveb. Včetně těch, které i pohledově volí dřevo. Jak se vám líbí rodinné domy s dřevěnou fasádou?

Článek

Kdo má rád přírodní vzhled domu, může uvažovat o jeho dřevěné fasádě. Vypadá pěkně, podporuje tepelnou izolaci domu, takže v chladných dnech ušetříte za topení, a rovněž dlouho vydrží. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali tři stavby.

Dřevo i omítka

Typový dům LARGO 147 je v základním návrhu řešený jako bungalov, zastavěná plocha zabírá 146,11 m2, obytná plocha představuje 74,74 m2. Ale jak vidíte, lze ho individuálně upravovat. „V tomto případě jsme realizovali vrchní stavbu, přízemí s garáží a dalšími prostory si zajišťoval investor,“ vysvětluje Petr Šenfeldr z RD Rýmařov.

Foto: RD Rýmařov

Vhodná skladba sendvičových obvodových stěn má při zachování stejných nebo i lepších tepelně-izolačních parametrů menší tloušťku než klasická zděná stěna. Tak se ušetří podlahová plocha, která u průměrně velkého domu může představovat i jednu místnost navícFoto: RD Rýmařov

Co vás zaujme: Prodloužení střechy, které „sedí“ na masivních dřevěných sloupech; díky němu vznikla z jedné strany zastřešená terasa, z druhé krytý vstup. A dále pak dekorativní smrkové dřevěné obložení fasády, které se použilo jen na určitých místech, a pohledově se kombinuje s omítkou.

Foto: RD Rýmařov

Cena typového domu LARGO 147 na klíč, bez základové desky, je 2 817 500 Kč včetně DPHFoto: RD Rýmařov

Jak rychle můžete bydlet?Tento dům patří do kategorie montovaných dřevostaveb, na výběr máte několik variant složení obvodové stěny. Nosné prvky představuje masivní smrková konstrukce, vyplněná izolací. Vyrobené velkoplošné panely se převezou na místo určení a usadí na připravenou základovou desku. Montáž domu včetně dokončovacích prací trvá přibližně jeden měsíc.

Foto: RD Rýmařov

Základní provedení tohoto domu nabízí čtyři pokoje, kuchyni, koupelnu, technickou místnost a spojovací prostoryFoto: RD Rýmařov

Energeticky pasivní dřevostavba

Další dům představuje hezký rodinný příběh, protože ho nechal postavit syn pro svou maminku. Vychází ze systému domů společnosti Atrea, která jej také projektovala a stavěla. Některé architektonické úpravy navrhovali Podlipný Sladký architekti. Dům má dvě podlaží; dole se nachází obytná místnost a kuchyně, v prvním patře tři ložnice. Rovněž je vybavený dvěma koupelnami a přístavkem. Zastavěná plocha představuje 100 m2, užitná 140 m2.

Foto: JRD

Izolační vlastnosti dřeva ocení každýFoto: JRD

Co vás zaujme:„Pro stavbu jsme zvolili jako základ přírodní, obnovitelné nebo recyklované materiály. Konstrukci tvoří dřevěný skelet, vnější plášť pak dřevovláknité desky s provětrávanou fasádou z modřínu. Jako tepelná izolace byla použitá foukaná celulóza,“ popisuje Jan Řežáb.

Jak rychle můžete bydlet? Doba výstavby originálních domů je vždy závislá na konkrétní realizaci.

Foto: JRD

Cena tohoto domu v základu činí 3 200 000 Kč včetně DPH, samotná fasáda ze sibiřského modřínu stála přibližně 200 000 KčFoto: JRD

Foto: JRD

Ekologická stavba mimo jiné využívá solární panely, které vyrobí o polovinu více energie, než dům spotřebuje. Nadbytek se prodá a díky tomu se snižují celkové náklady na provoz, které jsou v průměru kolem 2000 Kč/měsícFoto: JRD

Domeček na klíč

Přízemní typová dřevostavba v modelu M je stvořená pro stálé bydlení dvou lidí, ale může posloužit i jako rekreační objekt. S tímto domečkem zastavíte 46 m2, užitná plocha je 37 m2. Na pozemek se dům osazuje na základové zemní vruty nebo na betonové pasy, takže ho časem můžete klidně přemístit.

Foto: Freedomky

Domek typu M pořídíte od 1 308 700 Kč včetně DPH. Kompletní výroba trvá tři měsíce. A pokud chcete, můžete ho mít i zařízený veškerým nábytkemFoto: Freedomky

Co vás zaujme: Konstrukci obvodových a nosných stěn tvoří dřevěné KVH hranoly. Ty jsou tvarově stálé, nekroutí se a díky vysušení jsou zničené i případné zárodky škůdců. Mezi hranoly se vkládá ekologická izolace z dřevovlákna a konstrukce je z obou stran zaklopená sádrovláknitými deskami Fermacell. Na výběr máte několik typů designového obkladu fasády z odolného severského modřínu.

„Aby se udržela původní medová barva dřevěného obkladu, stačí zhruba každé dva roky domek natřít olejovým nátěrem. Nebo nechte dřevo přirozeně stárnout, pak dostane stříbrný nádech,“ upřesňuje Petra Němečková ze společnosti Freedomky.

Foto: Freedomky

Dům se vyrábí v hale, takže ho v průběhu stavby nemůžou poškodit povětrnostní vlivy. Z 95 procent ho tvoří materiály na bázi dřeva. Nosná konstrukce se spojuje takzvaným čepováním, podle švýcarského systému, takže není nutné používat kovové spojovací prvkyFoto: Freedomky

Jak rychle můžete bydlet?Přibližně do třech měsíců od vaší objednávky bude domek vyrobený, samotné osazení na pozemek trvá několik hodin – s ohledem na velikost domku, maximálně pak jeden den.

Foto: Freedomky

Freedomky se prodávají v různých velikostech, navíc jsou obrazně řečeno nafukovací – stávající stavba se dá zvětšit přidáním dalšího modulu. Dům pak poroste společně s rodinouFoto: Freedomky

Možná si říkáte – hm, hezké, ale kdo ví, jak dlouho dřevo vydrží, co když začne hnít nebo ho poničí dřevokazný škůdce? Dnešní moderní materiály jsou speciálně upravované proti všem nepříznivým vlivům, odolávají například i požárům. Dřevo je samozřejmě dobré jednou za čas natřít ochranným lakem kvůli prodloužení životnosti a obnovení vzhledu. Ale kdo chce, může mu ponechat přírodní charakter, pak jen počítejte s tím, že časem většinou zešedne.

A v jakém domě byste chtěli bydlet vy?

Reklama

Načítám