Hlavní obsah

3 recepty na poctivé domácí pečivo

Foto: Greta Blumajerová

Pečete rádi? V tom případě byste měli vyzkoušet i vlastní pečivo!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná už jste podlehli trendu domácího pečiva, možná ne. Po přečtení tohoto článku se na něj ale určitě vrhnete – vybrat si můžete olivový chleba, domácí houstičky nebo bílý chleba se sýrem a mrkví.

Článek

Někdo si pečivo doma peče proto, že chce mít kontrolu nad tím, co jí, někdo proto, že nestihl včera nakoupit, a někdo proto, že ho to prostě baví. Třetí důvod je samozřejmě asi ten nejpříjemnější a my věříme, že s dnešními recepty bude pečení bavit i vás!

Domácí houstičky

Na asi 12 kousků potřebujete: 50 g másla, 220 ml vlažného mléka, 1 rovnou lžičku cukru, 1 rovnou lžičku soli, 20 g kvasnic, 1 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky a kmín, hrubou sůl a mák na posypání

Foto: Greta Blumajerová

Domácí houstičky stačí namazat máslem a lahodná svačina je na světěFoto: Greta Blumajerová

Postup:V misce smíchejte vlažné mléko, cukr a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte hladkou i polohrubou mouku, přidejte rozpuštěné máslo (asi 1 lžíci si ho nechte bokem), sůl a žloutek a následně i vzešlý kvásek. Ze všech ingrediencí pak uhněťte tužší těsto. Těsto vyndejte z mísy, očistěte ji papírovou utěrkou, vymažte máslem a uložte do ní zpět hroudu těsta. Mísu přikryjte fólií potřenou tukem (aby se nakynuté těsto nepřilepilo) nebo čistou utěrkou a nechte aspoň 1,5 hodiny kynout na teplém místě.

Troubu zapněte na 200 stupňů. Nakynuté těsto zlehka propracujte na nepomoučené pracovní ploše, rozdělte zhruba na 12 stejně velkých kousků a z těch spleťte housky (jak na to, si můžete prohlédnout na fotografiích v tomto článku). Pokud byste plochu pomoučili, těsto by se vám smekalo a nudličky na housky byste nevyváleli. Housky položte vždy kousek od sebe na plech vyložený pečicím papírem, potřete je zbylým bílkem a posypte podle vašich preferencí mákem nebo kmínem a hrubou solí. Pečte asi 12–15 minut dozlatova.

Olivový chleba podle Paula Hollywooda

Na 15 kousků potřebujete: 500 g chlebové mouky (pšeničné nebo žitné), 1 rovnou lžičku soli, 10 g instantních kvasnic, 400 ml vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje plus trochu navíc na vymazání mísy, 500 g dobrých zelených oliv a hrst semoliny na zpracování

Foto: Greta Blumajerová

Kdo tenhle olivový chleba jednou ochutná, bude ho už péct pořádFoto: Greta Blumajerová

Postup: Velkou mísu vymažte trochou olivového oleje. Prosátou mouku nasypte do jiné mísy, přidejte instantní kvasnice, sůl a asi 2/3 množství vody. Těsto začněte pomalu hníst (použijte ruční šlehač s hnětacími háky nebo ještě lépe domácího robota), a když jsou suroviny propojené, přidejte i zbytek vody a nakonec i 2–3 lžíce olivového oleje. Při střední rychlosti hněťte asi 10 minut.

Zatím slijte olivy, nechte je pořádně okapat, a pak je nasekejte nahrubo. Připravené olivy přidejte k těstu a propracovávejte tak dlouho, dokud do něj nebudou rovnoměrně zamísené. Nelekejte se, že je těsto příliš tekuté – má být poměrně dost řídké a lepivé! Připravené těsto vložte do čisté vymazané mísy, překryjte tukem pomazanou fólií a nechte asi hodinu kynout na teplém místě, těsto by mělo svůj objem asi ztrojnásobit.

Plechy (aspoň dva) vyložte pečicím papírem a pracovní plochu posypte velkou hrstí semoliny. Těsto (stále velmi řídké a lepivé) vyndejte z mísy na pracovní desku a rozdělte na 15 stejně velkých kousků. Přitom se snažte ho co nejméně propracovávat, aby v něm zůstalo co nejvíce vzduchu! Z těch vytvarujte asi 20–25 cm dlouhé válečky, které narovnejte vedle sebe na plochy (nadbytečnou mouku na nich klidně nechte). Plechy strčte do velkých igelitových pytlů a nechte ještě asi 30 minut kynout. Troubu zatím předehřejte na 220 stupňů a následně v ní olivový chléb i upečte, trvá to asi 15 minut. Délku předkynutí nepodceňujte, bez něj to prostě nejde!

Další nápady na recepty s olivami najdete zde.

Chleba z celozrnné mouky se sýrem a mrkví

Potřebujete:500 g celozrnné mouky, 18 g instantních nebo 50 g normálních kvasnic, 1 lžičku soli, 340 ml vody, 200 g strouhaného sýru výraznější chuti (proleželá gouda, oranžový čedar, ementál…), 2–3 mrkve a trochu slunečnicového oleje

Foto: Greta Blumajerová

Sýr a mrkev dodají těstu z celozrnné mouky vláčnostFoto: Greta Blumajerová

Postup: Mouku prosejte do mísy, přidejte kvasnice, sůl a vodu a vypracujte pevné těsto. Když to drží pohromadě, pomažte pracovní plochu trochou oleje a na ní těsto rukama propracovávejte ještě asi 10 minut, pomazání desky můžete několikrát zopakovat – vaše ruce pak budou skutečně krásně hebké :-). Těsto nechte asi hodinu nakynout, mělo by zhruba zdvojnásobit objem.

Sýr a mrkev nastrouhejte nahrubo, plech vyložte pečicím papírem. Nakynuté těsto propracujte a rozválejte ho na plechu na velký obdélník. Polovinu ho posypte sýrem a mrkví, překlopte druhou polovinou a nechte ještě asi 20 minut kynout. Mezitím troubu zapněte na 220 stupňů. Nakynuté těsto potřete ještě trochou oleje a dejte péct asi na 30 minut dozlatova. Podávejte nakrájené.

A co vy? Pečete si domácí chléb či housky? A co vás k tomu vede?

Reklama

Načítám