Hlavní obsah

3 skvělá jídla ze zbylých příloh. Víme, jak zužitkovat brambory, těstoviny i rýži!

Foto: Mona Martinů

Přesvědčte se, že i jídla ze zbytků mohou mít nápad!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaří se vám odhadnout množství přílohy, a pak marně přemýšlíte, co se suchou rýží, těstovinami či bramborami? Máme pro vás recepty, do kterých vše využijete!

Článek

Nebojte se, když řeknu zužitkování zbylé přílohy, nemám na mysli žádnou gastrohrůzu typu pizza ze starých rohlíků nebo obalované smažené knedlíky (mimochodem, už jste slyšeli o „knedloustech“?)!

Zbylou rýži, těstoviny i brambory totiž můžete zužitkovat mnohem elegantnějším způsobem: z vařených či šťouchaných brambor připravte plněné kroketky se šunkou a sýrem, které miluje celá Jižní Amerika. Těstoviny si zapečte na způsob slaného koláče, do kterého můžete přidat všechnu možnou zeleninu a maso, a konečně rýži osmažte s masem a zeleninou, jak je tak populární v Asii.

V receptech jsem sice použila množství odpovídající 4–6 porcím, ale úplně stejně samozřejmě můžete postupovat i s mnohem menším množstvím surovin (jen vás varuji, že jakmile jednou ochutnáte, budete nejspíš všeho vařit naschvál víc :-)).

Brambory: plněné krokety Papas Rellenas

Na asi 18 kroket potřebujete: 2 hrnky šťouchaných vařených brambor (asi 300 g), 2 vejce, sůl, pepř, 50 g uzeniny (sušené šunky, dušené šunky, libovější slaniny), 50 g tvrdého sýra (eidam, gouda, ementál), ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku strouhanky, řepkový olej na smažení

Na dip: 2 lžíce bílého jogurtu, lžíci majonézy, lžíci kečupu, bílý pepř, ½ citronu

Foto: Mona Martinů

Pappas rellenas jsou na povrchu křupavé a uvnitř krásné vláčné kroketky skrývající rozteklý sýrFoto: Mona Martinů

Postup: Pokud máte brambory vcelku, nahrubo je nastrouhejte. Smíchejte je se žloutkem, najemno nasekanou šunkou a ¼ hrnkem mouky a ochuťte solí a pepřem. Sýr nakrájejte na kostičky a každou zabalte do lžičky bramborové směsi, aby vznikly kulaté kroketky. Ty pak obalujte v klasickém trojobalu: nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku (k němu přidejte i zbylý bílek) a nakonec ve strouhance.

V této fázi můžete krokety zamrazit na další použití. Pozvolna je smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku dozlatova. Podávejte s dipem z jogurtu, majonézy, kečupu, bílého pepře a citronové šťávy nebo oblíbenou kupovanou omáčkou.

Tip: Do kroketek využijete v podstatě cokoli: jarní cibulku, pažitku, petržel, kukuřici, brokolici, tuňáka i vařené maso.

Těstoviny: špagetová frittata

Na 4–6 porcí potřebujete: 950 g uvařených těstovin, 400 g rajčatové omáčky, lžičku oregana, lžičku sušeného česneku, čerstvou bazalku, lžíci olivového oleje, 4 vejce, sůl, pepř, 200 g mozzarelly, hrst cherry rajčátek

Foto: Mona Martinů

Frittatu připravíte z libovolného množství těstovin – buď ji zapečete jen s jedním vajíčkem v misce, nebo jako my na způsob slaného koláče přímo v pánviFoto: Mona Martinů

Postup: Špagety smíchejte s omáčkou, podle chuti dochuťte oreganem, česnekem a bazalkou a natlačte do zapékací mísy nebo pánve vymazané olejem. Zalejte vajíčky prošlehanými se solí a čerstvě mletým pepřem, obložte kousky mozzarelly a půlkami rajčátek a dejte asi na 40 minut při 180 °C zapéct.

Tip: Jídlo obdobně připravíte i jen z malého zbytku těstovin, které (klidně včetně omáčky, se kterou jste je původně vařili) zapečte s jedním vajíčkem v malé misce. Přidat můžete i sušená rajčata, sýr feta, špenát, proužky opečené cibule nebo třeba masové kuličky z tohoto receptu.

Rýže: smažená rýže s hovězím

Na 4 porce potřebujete: 3–4 hrnky vařené rýže, lžíci vody, lžičku cukru krupice, 3 lžíce sójové omáčky, bílý pepř, řepkový olej, 1 velkou cibuli, hrnek mrazeného hrášku, 3 jarní cibulky, 2 vejce

Na maso: 400 g minutkového masa (hovězí pupek flank steak, krůtí prsa), lžíci kukuřičného škrobu, lžíci sójové omáčky (nejlépe té tmavé), řepkový olej, ¼ lžičky soli

K podávání: lžíci drceného chilli, 2 lžíce rostlinného oleje

Foto: Mona Martinů

A kde jinde než v Asii bychom se měli inspirovat, jak zužitkovat přebytečnou rýži? Pochutnejte si na této oblíbené rychlovce!Foto: Mona Martinů

Postup: Maso proti vláknu nakrájejte na proužky a smíchejte se škrobem, sójovkou, lžící oleje a solí. Připravte si zálivku z vody, cukru, sójové omáčky a čerstvě mletého pepře. Vejce prošlehejte a osmažte na troše oleje. Měchačkou je rozdělte na malé kousky. Vyndejte z pánve a na trošce oleje v ní hodně zprudka, aby nepustilo šťávu, opečte maso. Opět vyndejte a na výpeku nechte zesklovatět cibuli.

Přidejte rýži, zalejte připravenou zálivkou a pořádně promíchejte. Přidejte hrášek a nasekanou jarní cibulku a ještě chvíli restujte. Nakonec do pánve vraťte i omeletu a maso, nechte prohřát a podávejte. Pro milovníky pálivého pokapejte směsí chilli a trochy oleje (tuto směs můžete pro další použití uchovávat v lednici, lepší je chvíli rozleželá).

Tip: Do smažené rýže použijte i jinou oblíbenou zeleninu a zbytky (mrkev, pekingské zelí) nebo se inspirujte podrobným návodem naší specialistky na vietnamskou kuchyni Žanetou v článku Smažená rýže: Rychlovka, kterou miluje celý svět.

S jakým nejbizarnějším způsobem zužitkování zbylého jídla jste se zatím setkali?

Reklama

Související témata:

Načítám