Hlavní obsah

3 skvělé drinky pro letní detox a osvěžení

Foto: Profimedia

Začněte experimentovat s ovocnými šťávami. Mohou být hodně zdravé a svoji oblíbenou příchuť si najde snad každýFoto: Profimedia

Reklama

V létě je třeba dodržovat pitný režim víc než kdy jindy. Pokud nechcete pít jen vodu, ale na umělé limonády vás také neužije, vsaďte na domácí ovocné drinky. Máme tři tipy na ty, které podpoří detox!

Článek

K žádnému ročnímu období se pití ovocných šťáv nehodí více než k létu. A má to hned několik důvodů. Zaprvé, se v těchto dnech zvyšují nároky na pitný režim. „V horkém letním počasí je určitě třeba pít více. Běžně člověk totiž vyloučí močí, stolicí, dýcháním a kůží dva až dva a půl litru tekutin za den. Ve vedrech se ale dost zvyšuje ztráta tekutin prostřednictvím potu, tudíž je třeba to kompenzovat,“ uvádí nutriční poradkyně Aneta Bašová, majitelka pražského centra Top Fit.

Díky zařazení aspoň jednoho až dvou ovocných drinků denně snadno zvýšíte svůj pitný režim. Dále pak jsou tyhle letní nápoje ideálním tipem, jak si v létě zdravě zamlsat a také jak osvěžit tělo. A v neposlední řadě recepty, které jsme vybrali, podporují detoxikaci těla.

Energizující drink s mangem

Mango je jedním z nejúčinnějších a zároveň chutných prostředků k očistě těla. Navíc díky obsahu probiotické vlákniny a také řady vitaminů a minerálů je skvělé k ochraně tlustého střeva. Mimo to je prevencí řady civilizačních chorob včetně mrtvice i rakoviny.

Na 4 porce potřebujete: 1 l kokosového nápoje Alpro, 450 g manga, 4 až 6 marakují, 1/2 lžičky chilli

Foto: Alpro

Drink s mangovo-kokosovou chutí s přídavkem chilli vás po ránu pěkně nakopneFoto: Alpro

Postup: Mango oloupejte a nakrájejte na kousky. Následně jej nechte zmrazit minimálně na dvě hodiny, nebo ještě lépe do druhého dne. Odšťavněte dužinu marakuji. Do drinku použijete jen šťávu, ale lžičku semínek si dejte stranou na ozdobu. Zmrzlé kousky manga, šťávu z marakuji a kokosový nápoj Alpro dejte do mixéru a mixujte, dokud nezíská nápoj jemnou konzistenci. Nalejte do 4 sklenic a dozdobte semínky marakuji, kousky manga a špetkou chilli.

Borůvkový drink s pomerančovou šťávou

„Borůvky jsou považovány za superpotravinu plnou antioxidantů a vitaminů, která je navíc velmi lahodná a chutná i dětem. Borůvky spolu s pomerančovou šťávou, avokádem a mandlemi jsou skvělými ingrediencemi pro zdraví a správnou činnost mozku, dobrý zrak i silnou imunitu,“ uvádí autorka receptu MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Na 4 porce potřebujete: 1 hrnek borůvek (mrazených), 1 hrnek pomerančové šťávy, 2 lžíce pšeničných klíčků, ¼ hrnku mandlí, 1 avokádo (oloupané)

Foto: Profimedia

Borůvky jsou jedním z nejlepších letních antioxidantůFoto: Profimedia

Postup: Pomeranč důkladně odšťavněte a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujte.

Čokoládovo-kokosový drink s datlemi

Čokoholici, radujte se! Svého milovaného kakaa se nemusíte vzdávat nikdy, ani v létě. Je to jeden z nejlepších antioxidantů, dále snižuje krevní tlak, chrání vaše srdce a cévy, působí proti rakovině a také zlepšuje náladu. V našem receptu máme kakao v kombinaci se superpotravinami lucuma a maca, díky čemuž je tenhle drink přímo výživová bomba.

Foto: Profimedia

Zahřešte si i s trochou čokolády. V tomhle podání je skutečně zdraví prospěšnáFoto: Profimedia

Na 4 porce potřebujete: 4 banány, 2 jablka, 3 lžíce kokosového oleje, 12 kusů čokoládových bobů, 6 lžic chia semínek, 2 lžíce kakaového prášku, 6 sušených datlí, 2 lžíce maca prášku, 1 lžíce prášku lucuma

Postup: Všechny ingredience rozmixujte.

Ovocné drinky jsou dnes velmi populární. Také jste si je oblíbili?

Reklama

Načítám