Hlavní obsah

3 skvělé nápady z černého bezu

Foto: Greta Blumajerová

Kouzla s černým bezem? Existují!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Bez kvete! Že jste to doteď přehlíželi? Chyba, kterou lze ale hravě napravit. Natrhejte si ho někde dál od silnice a připravte z něj tradiční sirup, ocet nebo „řízky“. Jak?

Článek

Říká se před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Souhlasíme! Ale hned potom vstaňte a natrhejte si bezových květů plný košík. Budou se vám hodit – na sirup, voňavý ocet i vylepšené „řízky chudých“. Znáte je?

Jogurtová kosmatice

Na 4 porce potřebujete: 12 bohatých bezových květů, 480 g bílého jogurtu, 2 vejce, 130 g hladké mouky, sůl, pepř, špetku mleté papriky a muškátového oříšku, olej na smažení

Foto: Greta Blumajerová

Těstíčko z jogurtu je viditelně hustší, než klasické, které možná znáte. Ale je také moc dobré!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Do misky nasypte mouku, přidejte vejce, jogurt, bohatě soli, pepř, muškátový oříšek i papriku. V pánvi rozpalte olej, květy bezu berte za stopku, namáčejte v těstíčku a smažte na středním plameni. Asi po dvou minutách odstřihněte stopku, „řízky“ otočte a dosmažte. Vynikajíci jsou se salátem i jen tak.

Bezový sirup

Na 8 půllitrových lahví potřebujete:50 květů černého bezu, 3 litry studené vody, 1,5 kg cukru krupice (nebo třtinového cukru), 8 citronů

Foto: Greta Blumajerová

Do sklenice pak stačí asi čtvrtina sirupu a zbytek dolít vodouFoto: Greta Blumajerová

Postup: Květy černého bezu naskládejte do hrnce (bez listů), zalejte uvedeným množstvím vody, přiklopte poklicí a nechte v chladu 24 hodin macerovat. Základ pak přes sítko a plátno přeceďte, doplňte vymačkanou šťávou z citronů a nezapomeňte v něm rozpustit i všechen cukr. Studený sirup plňte do lahví a uchovávejte v lednici (vydrží tam asi 10 dní). Pokud chcete zásobu na celý rok, sklenice zavařte (při 70 stupních) nebo sirup v plastových krabičkách zmrazte.

Voňavý ocet

Na 1 půllitrovou sklenici potřebujete:400 ml octa, 20 květů černého bezu

Foto: Greta Blumajerová

Ocet se musí pár týdnů odležet. Pak ale promění salát v zázrak!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Proces je rychlý a stručný. Do sklenice natlačte květy bezu, zalejte je octem a nechte asi 3 týdny odpočívat v chladu. Pak ocet přeceďte a je hotovo. Ideální jako dárek, dochucení salátů nebo prý i proti bolestem hlavy (když v octu namočíte kapesník a ten si přiložíte na čelo).

A co děláte z černého bezu vy?

Reklama

Související témata:

Načítám