Hlavní obsah

4 důvody, proč ochutnat cvrččí mouku

Foto: Michal Ludwiczak, Shutterstock.com

Foto: Michal Ludwiczak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mouka z cvrčků. Hit posledních měsíců. Můžete z ní péct, míchat ji do kaší, užívat jako protein. K dostání jsou dokonce i proteinové cvrččí tyčinky. Tento hmyz je totiž neuvěřitelně zdravý!

Článek

Jíst cvrčky. Zdá se vám to jako výrok z nějakého sci-fi hororu? Omyl, to je realita. Cvrččí mouka je dnes ve světě vyhledávanou pochoutkou. A tento trend se začíná dostávat i k nám – od 1. ledna 2018 byl v Česku hmyz oficiálně uznán jako potravina. „Mouka z cvrčků nemá žádnou výraznou chuť a lze ji běžně užívat při přípravě pokrmů. Například při pečení chleba či palačinek. Velkou měrou obohatí pokrm o bílkoviny a vitaminy,“ říká Ing. Soňa Vybíralová, výživová odbornice z Brna.

Pro zdravé tělo i spokojenou přírodu

Hmyz navíc spotřebuje méně půdy, vody a krmiva, než velcí živočichové. Používání cvrččí mouky je tak šetrnější i pro životní prostředí. Představuje ideální zdroj potravy. „Hmyz se dá konzumovat celý, čímž jsou využity veškeré jeho živiny,“ vysvětluje Ing. Petra Schäferová, odbornice na zdravý životní styl ze společnosti Fitkouč. „Mouka má také vysokou sytivou schopnost. Když ji přidáte při pečení do pečiva, zvýšíte tak pocit nasycení.“ Cvrččí mouka se tak může stát dobrým pomocníkem při hubnutí  či celkovém zkvalitnění stravy.

Foto: Ratchanee Sawasdijira, Shutterstock.com

Od prvního ledna letošního roku je v Česku hmyz oficiálně uznán jako potravina Foto: Ratchanee Sawasdijira, Shutterstock.com

A tohle jsou čtyři důvody, proč ochutnat cvrččí mouku.

1. Hodně bílkovin

„Hmyz obsahuje tuk, který je svým složením mnohem zdravější, než je tomu například u vepřového nebo hovězího masa,“ říká Petra Schäferová. Cvrčci jsou z 65–75 % tvořeni bílkovinami. U hovězího masa je to jen 17–40 % a k tomu obsahuje vysoké množství tuku. Cvrččí protein je kompletním zdrojem bílkovin. To znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje pro vývoj svalů.

2. Vitaminy a minerály

Železo a vitamin B12. To jsou základní dva prvky, na něž jsou cvrčci mimořádně bohatí. Oba jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Železo pomáhá přenášet kyslík ve formě hemoglobinu a je lépe vstřebatelné ze zdrojů živočišných než rostlinných. 100 g cvrččí mouky obsahuje 5,9 mg železa, což je téměř dvojnásobné množství třeba oproti špenátu, který na 100 g nabízí jen 3,5 mg. Vitamin B12 udržuje při vytváření DNA zdravé nervy a krevní buňky. Cvrččí mouka ho obsahuje až 10x víc než losos, který dosud platil za jeho snad nejbohatší zdroj.

Foto: CK Bangkok Photography, Shutterstock.com

Cvrččí maso je bohaté na bílkoviny, minerály a vitaminy a chudé na tuky. Prospívá tělu a je šetrné k životnímu prostředíFoto: CK Bangkok Photography, Shutterstock.com

3. Lahodná chuť

Většina lidí je opravdu mile překvapena, když poprvé ochutná cvrččí mouku. Chutná velmi jemně, podobně jako ořechy. Někteří michelinští kuchaři ji již začali používat v kuchyni, protože má neutrální chuť a výrazně zvýší nutriční profil celého pokrmu.

4. Všestrannost

Neutrální chuť dává cvrččí mouce jedinečnou všestrannost. Můžete ji použít skoro na všechno. Smíchejte ji s klasickou moukou a zvyšte tak obsah bílkovin v pečivu. Přidejte ji do salátového dresinku, aby byl výživově bohatší. Posypte si s ní ráno müsli, přidejte ji do smoothie nebo ji zkuste místo proteinové tyčinky. Fantazii se meze nekladou!

Foto: CK Bangkok Photography, Shutterstock.com

Mouka z cvrčků je mimořádně všestranná. Přidejte ji do chleba, muffinů, palačinek... A vychutnejte si její oříškovou chuťFoto: CK Bangkok Photography, Shutterstock.com

Už jste vyzkoušeli nějaký produkt z cvrččí mouky?

Reklama

Načítám