Hlavní obsah

Ženské prokletí: Nedostatek železa! Nepoškozuje i vás?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den zásobovat tělo potřebným množstvím všech nezbytných živin nemusí být úplně snadné. A tak i ti, kdo mají jídelníček na jedničku, nezřídka trpí nutričními deficity. Jednou z nejčastěji chybějících látek je železo. Postrádají ho více ženy než muži a takhle se to projevuje...

Článek

Necítíte se vůbec ve své kůži. Nesluší vám to, máte hrozné vlasy, nemůžete se pořádně soustředit a ze všeho nejradši byste vlezli do postele a týden v kuse spali. Ač tohle možná vypadá jako pořádná depka, ve skutečnosti se může jednat jen o nedostatek železa.

Bez železa s vámi nic nebude

Tenhle stopový prvek je naprosto zásadní pro vaši krev, a tím pádem i pro život obecně. Z největší části je železo obsaženo v krevním barvivu hemoglobin, které je součástí červených krvinek. Ty zajišťují přenos kyslíku z plic ke všem buňkám těla.

Zároveň je také součástí myoglobinu, který zase přenáší kyslík do svalů. Jednoduše řečeno – železo se stará o správné zásobení těla kyslíkem. Bez něj byste nezvedli tužku ze stolu a vlastně se ani nenadechli.

Častý ženský problém

Zatímco doporučená dávka železa pro muže na den je 10 mg, u žen je to 15 mg a v některých obdobích rovnou 18 mg – jedná se o čas menstruace, ale i několik dní před a po ní. Kvůli krvácení dochází ke ztrátám, které pak tělo musí dorovnávat z již vytvořených zásob.

Vysokou spotřebu mají také těhotné a kojící maminky a ženy v menopauze. Zvláště v těhotenství je třeba železo ohlídat a zajišťovat stabilní přísun – nedostatek je spojen s řadou komplikací včetně předčasného porodu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Setrvalá únava, slabost celého těla, zadýchávání, bledost... Nechybí vám železo?Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Když železo chybí...

„Organismus dokáže poměrně dlouho hradit spotřebu železa ze svých zásob a příznaky v tomto stadiu obvykle chybějí. Pokud je ale nepoměr mezi příjmem a ztrátami dlouhodobý, dojde k vyčerpání zásob a začínají se objevovat první symptomy. Nejcitelnějším důsledkem je nedostatek červených krvinek, tedy anémie,“ popisuje MUDr. Michal Novák z Polikliniky Budějovická v Praze.

Právě v souvislosti s anémií (chudokrevností) existuje řada zdravotních komplikací, které vám dokážou dost otrávit život. O co se jedná nejčastěji?

  • Únava, kterou spánek nespraví - Asi nejtypičtějším příznakem deficitu železa je celkové vyčerpání. Právě to však bývá obecně dost přehlížené, únavu totiž lidé berou jako běžnou součást života. Dostane-li se nad mez, kdy omezuje běžné fungování, je načase pátrat po příčinách.
  • Silná menstruace - Je příčinou i varovným signálem zároveň. Kvůli velké ztrátě krve dochází i ke značným ztrátám stopových prvků včetně železa – organismus dokáže nahradit asi jen polovinu krve, kterou žena při menstruaci ztratí. Proto drtivá většina žen se silnou menstruací má i nedostatek této látky. Jako velmi silnou označují lékaři takovou menstruaci, kdy je nutné měnit hygienické potřeby každé dvě hodiny a častěji.
  • Bledá pleť - Hemoglobin dodává krvi jasnější barvu a pokožka je růžovější. Při nedostatku železa působí nepřirozeně pobledlá, a to včetně míst, jako jsou rty či dásně.
  • Problémy s dýcháním - Zadýcháte-li se i při obyčejných úkonech, může za tím stát tenhle nutriční deficit.
  • Nekvalitní vlasy i nehty - „Železo je nositelem kyslíku nezbytného pro správnou funkci vlasových folikulů. Nedostatek proto může vést k vypadávání vlasů i lámání nehtů,“ říká Lenka Kašpaříková z vlasového centra Clinical Hair & Health.
Foto: Wasu Watcharadachaphong, Shutterstock.com

Železo je třeba doplňovat průběžně každý den, nejlépe zdravou stravouFoto: Wasu Watcharadachaphong, Shutterstock.com

Způsoby, jak železo doplnit

Obecně platí, že zdrojem železa jsou potraviny živočišného původu, a to hovězí maso, vnitřnosti, ryby a mořské plody. Vysoký obsah je i v řadě rostlinných produktů – v obilných klíčcích, luštěninách, listové zelenině, sóji.

Jestliže deficit železa nezvládne vyrovnat strava, je nutno sáhnout po potravinových doplňcích. „Na trhu je jich celá řada a jsou k dostání jak v tabletách, tak ve formě roztoku. Ne každý ale železo v této koncentrované formě dobře snáší a při jeho užívání se mohou objevit nepříjemné zažívací obtíže. Pokud nelze jinak, jsou k dispozici i injekční formy železa. Ty už ale patří plně do rukou lékaře,“ uvádí MUDr. Michal Novák.

Užívali jste někdy doplňky stravy se železem?

Načítám