Hlavní obsah

Krémová dýňová polévka se smetanou

Hodnocení:
(28)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Podzim už tradičně patří dýním a jejich sytě oranžové barvě. Hledáte-li recept na něco dýňového a opravdu jednoduchého, pusťte se do polévky. Zabere vám jen chvíli přípravy a zasytí i jako hlavní jídlo.

Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 dýně hokkaido
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 velká cibule
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • dýňový olej
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Menší dýni (asi 1 kg) omyjte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte z ní vlásčitou část se semeny. Zbylou dužinu (asi 700 g) nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. (Budete-li používat jinou dýni než hokkaido, je potřeba ji nejdřív zbavit tuhé slupky, u hokkaido to není potřeba. Více o druzích dýní a na co jsou vhodné, najdete v našem lexikonu dýní.) Brambory a mrkev oškrábejte, nakrájejte na kostky a přidejte k dýni. Cibuli oloupejte, pokrájejte na čtvrtiny a rovněž přidejte do hrnce. Zalijte vodou jen tak, aby byla všechna zelenina ponořená, osolte a uvařte úplně doměkka.

Krok 2: Měkkou zeleninu rozmixujte dohladka. Zalijte smetanou a nechte ještě krátce provařit, aby polévka zhoustla. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené dýňovým olejem.

Tip: Máte-li rádi pikantní chutě, přidejte do polévky i lžíci červené kari pasty.

Jak připravujete dýňovou polévku vy? A jestli nejste polévkoví, dejte si pikantní hranolky z máslové dýně.

ynezorPumanzeSaNyknalC