Hlavní obsah

4 zásadní muži vašeho života. Kteří to jsou?

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S muži je to těžké, bez nich to ale také není vůbec jednoduché. Ať se vám to líbí, nebo ne, do vašeho života pánové prostě patří. Kdo jsou ti, kteří vás ovlivňují nejvíc?

Článek

Muži jsou součástí života každé ženy už od narození. Koneckonců, každá z vás má přece otce. A k němu se v průběhu života přidávají další a další zástupci mužského pohlaví, kteří mají vliv na váš život – milenci, kolegové, manželé. Kteří jsou ti nejdůležitější?

1. Otec

Je to první muž vašeho života. Mužský princip, ze kterého jste se narodily. „Je to jedna z nejdůležitějších osob ve vašem životě,“ souhlasí terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová. Když jsou vaše vztahy s otcem zdravé a on je tím chlapem s velkým CH, je to základní předpoklad, že budete s muži navazovat dobré vztahy i v budoucnosti. Otec je totiž vaše první a nejzásadnější zkušeností s tím, jaký by měl muž být. Je vaším vzorem  (i když si to možná ani sama neuvědomujete), jakýmsi předobrazem toho, jaké muže budete v budoucnu vyhledávat.

Jestliže vám to s otcem nefunguje, existuje dost velké riziko, že i vaše partnerské vztahy budou pokřivené. Například pokud je váš otec slaboch, který o vás nikdy nejevil moc zájem, budete si dost možná podvědomě vybírat podobně nezralé a slabé partnery. Pokud to bude záletník, který vaši matku neustále podvádí, je dost možné, že si zafixujete, že takoví muži prostě jsou, a přitáhnete si do života podobně nevěrného partnera. „Podle toho, jaký máte vztah s otcem, totiž nahlížíte na mužský element. Právě tady bývá u mnoha žen zádrhel, proč nejsou v partnerských vztazích šťastné,“ upřesňuje Lucie Mucalová s tím, že právě uzdravení vztahu s otcem (nebo alespoň odpuštění), bývá cestou, jak z těchto milostných nezdarů ven.

Nutno ale zmínit, že roli otce může klidně plnit i jiný muž. Jedna věc je biologický otec (sice nesete jeho genetickou informaci, ale to není rozhodně všeříkající) a druhá pak muž, který se jako otec chová. Obzvlášť to platí v případech, kdy ženu muž opustil například v době těhotenství, chvíli po narození dítěte či v jeho raném věku a předobrazem muže se tedy stává tento muž, nikoli biologický otec, který o své dítě nejeví zájem.

A samotnou kapitolou je pak jeho či maminčin otec, dědeček. I ten vám ukazuje, jací muži jsou, a platí pro něj v podstatě to samé jako pro otce. Ovšem s tím, že on je navíc způsob, jak se seznámit s jinou generací, jak pochopit hloubku a sílu rodinných pout a podobně.

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Prvním mužem vašeho života je otec. Jako malá si ho nejspíš budete chtít vzít a pak ho budete celý život hledat v jiných mužíchFoto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

2. Bratr

Bratr je po otci vaší druhou konkrétní zkušeností s muži, ovšem tenhle vztah bývá více uvolněný. Jste si rovnocenní, jste parťáci, můžete se milovat, ale zároveň se rvát jako koně (kdo koneckonců nikdy nezažil bitku s mladším či starším bratrem?).

Jenže váš bratr je v prvé řadě praktickou ukázkou toho, jak se chovají kluci. On se totiž nesnaží tolik jako otec, nechce být vaším vzorem, nechce vás učit, jak by měl vypadat muž. Ukazuje vám muže v jejich chlapecké podobě a zároveň je vaší „vstupenkou“ do klučičího světa. Obzvlášť, pokud je starší a vy můžete sledovat, jak se chová mezi svými kamarády, jak se chová k dívkám a podobně.

3. První milenec

Bývá velmi intenzivní, a to jak v pozitivním, tak někdy i v negativním smyslu. „První láska často ovlivňuje celkové smýšlení žen o tom, jací jsou muži (a o čem sní). Takže pokud některou ženu partner nečekaně opustí, podvede, nebo jinak ublíží, žena si pak snadno může do svého emočního podvědomí zapsat, že takto s ní budou jednat i všichni ostatní muži. Žije pak v nedůvěře, často trpí extrémní žárlivostí a dalšími partnerskými nešvary,“ popisuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

A je tu ještě jedna zásadní věc. První intimní styk s mužem (více o mužích a sexu zde) mívá zásadní vliv na ženskou sexualitu v budoucnosti. A mnohdy stačí málo. „Třeba pokud jste nebyla vyzrálá, ale partner na vás naléhal a nutil vás k intimnostem, mohlo dojít k traumatizujícím momentům. V podstatě jste se takzvaně sebeznásilnila. Navíc když se do sexuality předčasně nutíte, můžete si k ní vytvořit negativní vztah a v budoucnosti pak mít v této oblasti velké bloky,“ popisuje Lenka Černá s tím, že takhle třeba vzniká nechuť k sexu či neschopnost dosahovat orgasmu.

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Podle první lásky si tvoříte názor na muže. Když váš podvede, budete pak věřit, že nevěrní bývají všichni mužiFoto: Gorynvd, Shutterstock.com

4. Kamarád

Říká se, že každá žena by měla mít alespoň jednu velmi dobrou kamarádku, ale řada žen si rozumí spíš s muži. A tak mají kamaráda.

Je to skvělé, protože díky kamarádovi můžete lépe pochopit mužské myšlení. On na vás nepotřebuje hrát žádnou hru, může si dovolit k vám být upřímný. Proto je mnohdy lepší probírat milostné starosti s kamarádem než s kamarádkou. On totiž vidí svět nejspíš velmi podobně jako váš partner, a tak vám pomůže vcítit se do jeho kůže a lépe pochopit jeho jednání.

Jedno riziko ale kamarádství s mužem přece jen má. Fungovat to totiž může jen v případě, že oba dva opravdu stojíte jen o přátelství. Jakmile jeden z vás tajně doufá, už to není rovnocenný vztah a dřív nebo později to přestane klapat.

Jací muži měli největší vliv na vás?

Reklama

Související témata:

Načítám