Hlavní obsah

4 věčné „pravdy“ o mužích, které dnes už neplatí!

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Muži jsou vyloženě posedlí pohlavním stykem, milují sporty a celkově se chovají jako neandertálci. Vidíte to nějak takhle? A co když je pravda úplně jiná? Možná svému partnerovi, bratrovi či kolegovi křivdíte.

Článek

Podle běžných klišé jsou muži v porovnání se ženami agresivnější. Prý jsou také odvážnější, dobrodružnější a soutěživější než ženy. Zároveň se v souvislosti s nimi hovoří o jakési citové otupělosti. Některé psychologické rozbory to ale vyvracejí.

Vztahový expert Jordan Gray tvrdí, že v reálném světě mýty často zkreslují pravdu, a proto se rozhodl na základě statistických a jiných podkladů shrnout, jací ti muži vlastně jsou. Čerpal přitom převážně z vlastní více než desetileté praxe. Kdo by neznal následující čtyři nepravdivá klišé?

1. Muži mají strach ze závazků

Vztah? No fuj! Možná i vy jste kdysi uvěřili, že pánové utíkají před závazky, a když dojde na plánování budoucnosti, společné bydlení nebo zakládání rodiny, vyraší jim na čele studený pot. Chyba lávky. Na základě výpovědi Jordana Graye je ve skutečnosti mnoho mužů velmi orientovaných na vztahy. Tito jedinci vyloženě touží po dlouhodobé monogamii. Vztahový expert dokonce tvrdí, že ženy po nezávislosti, samotě a single životě sní častěji než pánové.

Jedna studie na toto téma se objevila v britském deníku „The Telegraph“ a tvrdí se v ní, že 61 % žen je navýsost spokojených se single životem, oproti 49 % mužů. „Ženy tráví delší dobu při vykonávání domácích úkolů, zároveň do vztahů více emocionálně investují. Současné dámy si tak chtějí ušetřit starosti a do partnerství se příliš nehrnou,“ uvedla v dokumentu profesorka Emily Grundy z anglické Univerzity Essex.

2. Rádi komandují

V dobách lovců a sběračů měli „samci“ téměř výhradně na starost lov masa. Ženy, které sbíraly rostlinnou potravu, pak získanou kořist zpracovávaly. Dalo by se říci, že byli rovnocenní. O pravěku ale moc nevíme, zato dnešek máme jako na dlani. A dnes platí, že vyspělý, psychicky vyzrálý partner bere svoji polovičku jako rovnocennou bytost, se kterou obvykle konzultuje své strasti a slasti. Netouží jí poroučet, ale sdílet s ní dobré i zlé.

3. Odmítají na sobě pracovat

Jordan Gray říká, že k dalším mýtům, které pravidelně slýchává od žen, patří pohádka o nechuti příslušníků mužského pohlaví se rozvíjet a zlepšovat. Ne fyzicky, ale po stránce duševní, duchovní či vztahové. Ani to ale není pravda. Expert na svém blogu podotýká, že za svoji praxi se setkal se stovkami mužů, pro které tenhle nesmysl rozhodně neplatí.

Podle něj se dnešní muži naopak rádi věnují seberozvoji, včetně například meditace. Kromě toho pro ně mají zásadní význam vztahy, a proto se neostýchají pracovat na jejich zlepšení. Institut Gottman, jež vede manželský pár klinických psychologů, který má za sebou víc než 40 let výzkumů s tisícovkami párů, na základě jedné své studie podotýká, že muži se bojí samoty stejně jako ženy. Podle nich lidé, kteří žijí sami, zemřou dřív, jsou méně zdraví, méně bohatí a zotavují se z nemoci pomaleji než lidé, kteří žijí v páru. A platí to zejména pro muže, kteří mají mnohem horší sítě sociální podpory než ženy!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Dnešním mužů není osobností rozvoj cizí, stejně jako je pro ně přirozená touha po pevném vztahu Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

4. Mají méně emocí

Skrývá váš partner emoce? V životě neplakal, a taky ho nechávají chladným různé zprávy ze světa, které se týkají hladomorů, válek, nemocí či neštěstí? Většinou je to jen slupka. Jistě, v mnoha kulturách nosí alfa samci masku tvrďáků, nicméně pod ní se ukrývají city. Pravda je taková, že obě dvě pohlaví si v tomto směru nemají co vyčítat, jsou na tom totiž stejně. Jeden rozdíl tu však přece jen je. U mužů platí, že se snaží zachovávat si před okolím kamennou tvář. Vždyť každý chlapec je již od útlého věku většinou vychováván tak, že emoce jsou spíš na škodu. „Velcí kluci přece nepláčou, Pepíčku!“ Pod povrchem to ale vře, nenechte se zmást!

A jak to vidíte vy? Souhlasíte s článkem? 

Reklama

Související témata:
Loutky

Načítám