Hlavní obsah

4 zdravotní otázky, na které se stydíte zeptat svého lékaře

Foto: Thinkstock

Žena ženě lépe rozumí? Lékařce zpravidla dokážete říct víc intimních podrobností, než když sedíte tváří v tvář lékaři-mužiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páchnou vám nohy? Učuráváte si při milování? Svědí vás konečník? Jsou věci, se kterými se možná nedokážete svěřit ani tomu, kdo by o vás měl vědět všechno – vašemu lékaři. Nevadí, zeptali jsme se za vás!

Článek

Vždyť je to trapné. Co si o mně pomyslí? To jsou důvody, proč lidé neříkají lékaři o tom, co je trápí. A často tak trpí dlouhé měsíce i roky. Zbytečně!

Proč mě svědí konečník?

Ostych stranou, tuto záležitost berou lékaři vážně a má i svůj odborný název – pruritus ani. Svědění zadní branky je nejčastěji způsobeno ostrou, kořeněnou stravou, která při „průchodu“ dráždí jemnou pokožku konečníku. Příčinou ale může být i přehnaná hygiena s použitím parfémovaného mýdla a silného drhnutí, plísňové onemocnění či reakce na masti nebo čípky. Svědění se občas objevuje i během léčby antibiotiky a může provázet i některé nemoci (cukrovka, výjimečně i hemoroidy).

Co s tím: Nejdříve zkuste upravit jídelníček, používejte vlhčený toaletní papír a hlavně se neškrábejte! Pokud svědění nepřestává, dejte si něco na kuráž a vyrazte k proktologovi, lékaři specializovanému na nemoci konečníku.

Foto: Thinkstock

Mokrý orgasmus? Mnohé ženy o ničem takovém ještě neslyšely. Místo aby si ho užily, za mokrou skvrnu na prostěradle se stydíFoto: Thinkstock

Proč mi uniká moč při sexu?

A jste si jistá, že je to moč? Nejen muži, i ženy mohou mít mokrý orgasmus! Ženská ejakulace, ke které dochází při vyvrcholení nebo těsně před ním, je naprosto přirozený jev. Některé ženy ji zažívají pravidelně, jiné jen zřídka nebo třeba jen jedinkrát za život. Řídká tekutina, které se uvolní asi tři čajové lžičky, se skutečně moči podobá, má ale odlišné složení. Pokud si ovšem pouštíte do kalhotek i při jiných příležitostech, třeba při kýchnutí nebo seskočení ze schodů, nebude to ejakulace, ale spíš stresová inkontinence.

Co s tím: Zkuste posilování svalů pánevního dna, osvědčené jsou například Kegelovy cviky. Pokud nezaberou, objednejte se u gynekologa nebo urologa. Inkontinenci lze většinou vyřešit jednoduchou operací, při níž se měchýř upevní speciální páskou.

Jak je možné, že nikdy nemám orgasmus?

I dnes si ještě spousta žen myslí, že schopnost prožívat orgasmus je něco jako hudební sluch: příroda ji prostě buď nadělí, nebo máte smůlu. Proč s tím obtěžovat lékaře? „Ve skutečnosti jde většinou jen o nedostatek informací,“ konstatuje sexuoložka Hana Fifková. „Většina žen je dráždivější na povrchu pohlavních orgánů, takže klasická soulož jim nic neříká,“ dodává lékařka.

Co s tím:Jestli jste, nebo nejste schopná vyvrcholení, to se nejlépe ukáže, když si pohrajete se svým klitorisem. Použijte lubrikant, případně nějakou hračku ze sexshopu (malé vibrační vajíčko). Možná budete velmi překvapená! Doktorka Fifková doporučuje i teplou sprchu, ideálně s masážní hlavicí. Pokud neuspějete, poraďte se se sexuologem.

Foto: Thinkstock

Zase nic? Pokud dospějete k vyvrcholení jen občas, je to v pořádku. Pokud ho ale nezažíváte nikdy, měla byste vyhledat odbornou pomocFoto: Thinkstock

Proč mi tak strašně páchnou nohy?

Zápach nohou je způsobený nadměrným pocením, odborně nazývaným hyperhidróza. Problém může být projevem hormonální nerovnováhy, třeba nadměrné činnosti štítné žlázy nebo cukrovky. Nejčastější příčinou ale bývají příliš aktivní potní žlázy. „Množství potu, které tělo vyprodukuje, je individuální, závisí to na pohlaví, věku i na genetických dispozicích,“ říká dermatoložka Kateřina Fajkošová. U žen se hyperhidróza často objevuje v období přechodu.

Co s tím: Dvakrát týdně si připravte vlažnou koupel nohou s několika zrníčky hypermanganu nebo třemi lžícemi octa. Vyzkoušejte některý z přípravků proti pocení z lékárny. A nepřehánějte to s cibulí a česnekem – neovlivní to sice množství potu, zato ale intenzitu jeho zápachu (více si přečtěte tady).

Jak jste na tom vy – vybalíte na svého doktora cokoli bez začervenání, nebo máte zábrany?

Reklama

Načítám