Hlavní obsah

4 ženské sexuální trable, které kazí radost z milování. Také je míváte?

Foto: Profimedia

Neužíváte si sex? Možná za tím stojí čtyři problémy, o kterých se dnes dočteteFoto: Profimedia

Reklama

V posteli vás nic netrápí? Pak máte neskutečné štěstí! Sexuální potíže se žen drží jako klíště. S čím nejčastěji válčí? Tohle jsou čtyři kategorie dámských intimních překážek, které jim otravují život.

Článek

„Třicet až padesát procent ženské populace má alespoň někdy problémy se sexem,“ říká sexuolog Zlatko Pastor s tím, že výskyt ženských sexuálních dysfunkcí je závislý na věku, vzdělání, sociálním postavení a mnoha dalších faktorech.

A jak je to s četností? Ženy trápí sexuální problémy častěji než muži, ovšem podle zmíněného odborníka je většina žen nemá potřebu řešit nebo jim nepřikládá takový význam. A to přitom mají několik kategorií! Co číhá na každou Petru, Pavlu i Patricii?

1. Poruchy touhy

Několik týdnů či měsíců nemáte na sex ani pomyšlení? Snížená sexuální touha se odvíjí od celkového založení, výchovy, nepříjemných zážitků, ale podepíše se na ní i užívání některých (především psychiatrických) léků, přechod, vyčerpanost (pracovní i třeba z mateřství) či párový nesoulad. Co s tím?

Podle odborníků účinné léky na zvýšení chuti na sex neexistují, ačkoli se momentálně hovoří o tak zvané ženské viagře. Tahle pilulka ale rozhodně nepatří mezi spásné nápady, a taky není určena pro každou ženu. Její negativa? Obrázek si udělejte sami.

Foto: Profimedia

Na milování by se měli těšit oba dva partneři. Jak často to takto spolu máte vy s partnerem?Foto: Profimedia

2. Problémy se vzrušením

Pocit nedostatečného vzrušení, malá vaginální lubrikace, psychické rozladění. Ačkoli se to preparáty na zlepšení vzrušení na trhu jenom hemží (španělské mušky známe všichni), opět platí, že účinnost by člověk pohledal. Zázraky? Nejsou. A nebudou ani o Vánocích, i když…

Nízký stupeň zvlhčení při pronikání lze vyřešit lubrikačními gely použitými ideálně ještě před stykem. S ohledem na sváteční atmosféru tak můžete zkusit nějaký nový kousek. Co třeba parfemace vanilky, skořice či jablka?

3. Potíže s vyvrcholením

Ačkoli se pořád tvrdí, že hlavním ženským problémem je nedosažení orgasmu, existují i jiné formy potíží. Za dysfunkční vyvrcholení je považován i stav, kdy žena orgasmus sice má, ale i tak si přijde neuspokojená či jí dosažení vrcholu přináší jiné problémy (například postkoitální dysforii projevující se pocitem úzkosti, depresí, plačtivostí, nebo dokonce i agresivitou).

Který muž může tvrdit, že po sexu brečí? Zdá se, že tohle je opravdu nefér. Stejně jako křehkost orgasmu jako takového. Sexuologové včetně Jaroslavy Pondělíčkové-Mašlové hlásají, že v porovnání s muži je vyvrcholení u ženy daleko častěji a daleko snáze narušeno. Ach jo.

Foto: Profimedia

Bolest při stylu může mít různé příčiny. Odborníci vám pomohou odhalit tu vašiFoto: Profimedia

4. Bolesti při styku

Tělesná příčina bolesti se vylučuje jako první. (Na vině mohou být gynekologické problémy, vážnější onemocnění zažívacího traktu, urologické či infekční choroby.) Jenže zbývá ještě duševní „vada“, popřípadě kombinace obou variant. Taky vás sex spíš obtěžuje? Ještě v čekárně u ženského lékaře si sáhněte do svědomí a zanalyzujte svůj partnerský vztah. Ostatně, to by se mělo dít u každého milostného problému.

„Některé ženy trpí vulvárním vaginálním syndromem, který se projevuje silnou bolestí při dotyku poševního vchodu nebo při pokusu o zavedení penisu. Léčba je svízelná,“ říká sexuolog Zlatko Pastor a poukazuje na jeden velmi důležitý fakt. Nepříjemné pocity při milování mohou mít původ v nevyřešených problémech, vnitřním neklidu či odmítání partnera.

Dva v jednom

Experti tak právem zastávají názor, že ženská sexualita se neodehrává pouze a výhradně v klíně, nýbrž převážně v hlavě. Ostatní rizikové faktory, jako je kouření, věk, nemoci srdce a cév, hormonální onemocnění, metabolické choroby, obezita a další civilizační neduhy, jsou až na druhé koleji, i když je pravdou, že většinou se jedná právě o kombinaci tělesných a psychických obtíží. Tak co, ještě vám ženská sexualita přijde jednoduchá?

A jaké problémy trápí vás?

Reklama

Související témata:

Načítám