Hlavní obsah

4 změny, které udělejte teď hned. Zhubnete a budete se cítit lépe!

Foto: Profimedia

Zvýšením příjmu zeleniny nikdy nic nezkazíteFoto: Profimedia

Reklama

Říkáte si, že váš životní styl by chtělo ozdravit, ale radikální změny se bojíte? Zkuste na to jít postupně. Bezbolestnými kroky, díky nimž ani vánoční stresy a hodování nemusí mít tak katastrofální následky.

Článek

Začít už konečně žít zdravě. Zní to možná jako klišé, ale vězte, že pravděpodobně by tohle měl být váš hlavní životní cíl. Vzhledem k výskytu civilizačních nemocí, které jsou často způsobeny právě špatnou životosprávou, se vyplatí do toho ten čas i úsilí investovat.

Obvykle se to ale nedá zvládnout ze dne na den. Radikální změnu ustojí jen málokdo, a často to pak vede k absolutní rezignaci na veškeré snahy. Běžte na to proto pomalu, postupně. A začněte třeba těmito čtyřmi kroky...

1. Hezky po svých

Běhání je teď hodně módní a pro vaše tělo opravdu představuje něco úžasného. Pokud jste ale dosud pohybu moc nedali, je dost možné, že by vás odradily počáteční těžkosti. Mnohem lepší je proto začít s chůzí. Uznávaná Harvardská studie z roku 2009 ukázala, že stačí 6000 kroků denně pro výrazné snížení rizika kardiovaskulárních chorob a 10 000 kroků denně, když chcete podpořit hubnutí.

Snažte se proto využít veškerých příležitostí, kdy můžete jít pěšky místo toho, abyste nasedali do dopravních prostředků. Ze zásady nepoužívejte výtahy a přidejte třeba ještě 30minutovou procházku ráno nebo večer. Abyste měli o počtu ujitých kroků přehled, doporučujeme stáhnout si některou z k tomu určených mobilních aplikací (například Runtastic Pedometer, Moves nebo Stepz), případně si pořídit krokoměr.

Foto: Profimedia

Vykašlete se na čekání na autobus a vyrazte hezky pěškyFoto: Profimedia

2. Nedělejte milion věcí naráz

Zdravý životní styl tkví mimo jiné i v eliminaci stresu, který také patří k velkým zabijákům současnosti. Velmi často se lidé stresují proto, že je toho na ně prostě hodně. Mají spoustu povinností, které nestíhají. Jednou z cest, jak z toho ven, je vyvarovat se snah dělat milion věcí naráz, ale v klidu se soustředit jen na jednu věc.

„Lidé jsou evolučně utvořeni tak, aby se plně soustředili právě na jednu činnost. Jednoduše řečeno, když jíte, jezte a nečtěte si k tomu denní tisk. Když uléháte ke spánku, uvolňujte se směrem ke spánku. Když jdete do práce, vnímejte chůzi a nemyslete tolik na úkoly, které vás čekají,“ radí psycholog a lektor rozvoje osobnosti Mgr. Michal Petr.

Nadměrný stres může vést k řadě zdravotních problémů. Víte, jak poznáte, že jste překročili únosnou hranici stresu?

3. Zamilujte si vodu

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. „Dodržujte proto kvalitní pitný režim. Pijte neslazené tekutiny během celého dne. Sklenici vody – klidně s přídavkem citronu či máty – zařazujte pravidelně před každou porcí jídla. Sníží vám pocit hladu, a sníte toho pak méně,“ říká MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Velmi dobré je také vypít sklenici vody s citronem hned ráno po probuzení. Zaprvé to tělo opravdu potřebuje, protože je po noci dehydratované. Zadruhé tak skvěle nastartujete trávení.

Foto: Profimedia

Pitný režim je naprostým základem zdravého životního styluFoto: Profimedia

4. Trošku se podvádějte

„Přidávejte ovoce a zejména zeleninu ke každé porci jídla na úkor klasických příloh. V případě studeného pokrmu na úkor části pečiva. Snížíte tak energetickou hodnotu pokrmu, množství tuků, přibydou vitaminy, minerály a různé ochranné látky podporující imunitu. Zeleninu různě upravujte, ať vám chutná a nepřejí se,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová.

Pokud si tedy k večeři připravujete třeba těstoviny s kuřecím masem a zeleninou, uvařte si těstovin klidně jen polovinu, co obvykle. Aby však porce nebyla menší, než jste zvyklí, dorovnejte chybějící těstoviny velkou dávkou grilované zeleniny.

Jste spokojeni se svojí životosprávou? Nebo byste ji chtěli ozdravit?

Reklama

Načítám